ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιδρομές στο Ν. Λίβανο, «διαξιφισμοί» με Παλαιστινίους
Σάββατο 4 Μάρτη 2000

Associated Press

Τανκ του ισραηλινού στρατού έτοιμο να καταστρέψει σπίτι νότια του Τελ Αβίβ όπου «υπήρχαν υποψίες» ότι στεγάζονταν τρομοκράτες
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ - ΒΗΡΥΤΟΣ.-

Νέες αλλεπάλληλες σφοδρές επιδρομές κατά θέσεων της σιιτικής ισλαμιστικής οργάνωσης «Χεζμπολάχ» εξαπέλυσε, χθες, η ισραηλινή πολεμική αεροπορία. Ενταση, όμως, επικρατεί και στο εσωτερικό του Ισραήλ, όπου όλες οι δυνάμεις ασφαλείας έχουν τεθεί σε κατάσταση επιφυλακής, φοβούμενες χτύπημα αντιποίνων από την ισλαμιστική εξτρεμιστική οργάνωση «Χαμάς», μετά από την εξάρθρωση μιας ομάδας 5 μελών της, στην πόλη Τάιμπεχ.

Πέντε κύματα επιδρομών πραγματοποίησαν, χθες, τα ισραηλινά μαχητικά εναντίον πιθανών θέσεων της «Χεζμπολάχ» στις περιοχές Ζιλάγια, Κιλία και Εϊν ελ Τίνεχ, που είναι στα όρια της κατεχόμενης ζώνης του Νοτίου Λιβάνου. Οι πρώτες τρεις επιδρομές έγιναν τα ξημερώματα και επιβεβαιώθηκαν, λίγες ώρες αργότερα, από τον ισραηλινό στρατό. Σύμφωνα με τις λιβανικές αρχές, το μεσημέρι τα ισραηλινά μαχητικά πραγματοποίησαν άλλες δύο εξόδους, πλήττοντας με πυραύλους τις ίδιες περιοχές. Οι δύο τελευταίες επιδρομές δεν επιβεβαιώθηκαν από τον ισραηλινό στρατό, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα ή ζημιές.

Σε επιφυλακή

Σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας, όμως, έχουν τεθεί οι άνδρες των ισραηλινών δυνάμεων και εντός των ορίων του Ισραήλ, καθώς εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα μέλη της «Χαμάς» να επιχειρήσουν επιθέσεις αυτοκτονίας εναντίον ισραηλινών στόχων. Μετά από την εξάρθρωση, στην πόλη Τάιμπεχ, ομάδας πέντε μελών της οργάνωσης, που σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές προετοίμαζαν μια σειρά βομβιστικών επιθέσεων, ο ισραηλινός στρατός αναμένει αντίποινα από τη «Χαμάς». Κατά την επιδρομή των ισραηλινών δυνάμεων έχασαν τη ζωή τους 4 μέλη της οργάνωσης, ο πέμπτος παραδόθηκε.

Την ίδια στιγμή, οξύνονται οι τόνοι της αντιπαράθεσης και ανάμεσα στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή. Ο Αχμέντ Κουρέια, εκπρόσωπος του Παλαιστινιακού Κοινοβουλίου, προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ο ισραηλινός στρατός δεν αποχωρήσει από τις περιοχές που έχουν οριστεί από τις υπάρχουσες συμφωνίες, τότε η παλαιστινιακή αστυνομία θα προχωρήσει σε κατάληψή τους. Μάλιστα, ο Κουρέια προχώρησε περαιτέρω και υπογράμμισε ότι κανονικά η Παλαιστινιακή Αρχή θα έπρεπε, στο τέλος της «ειρηνευτικής διαδικασίας», να έχει στην κυριαρχία της το 93% της Δυτικής Οχθης.

Απαντώντας στα σχόλια του Κουρέια, ο Ισραηλινός υπουργός Δημόσιας Τάξης, Σλόμο Μπεν Αμι, προειδοποίησε τους Παλαιστινίους ότι σε περίπτωση αντιπαράθεσης, είναι προφανές ότι θα επικρατήσει ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος θα θέσει υπό την κυριαρχία του και τις, νυν, αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές.