Ο,τι μπορεί...
Τρίτη 21 Γενάρη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

Περιπολίες στην Αραβική Θάλασσα κάνει από το Σάββατο η ελληνική φρεγάτα «Υδρα», συμμετέχοντας στην εκεί αρμάδα των αμερικανικών, βρετανικών και άλλων πολεμικών πλοίων. Οχι, βέβαια, για την υπεράσπιση της εθνικής άμυνας και των ελληνικών συνόρων, αλλά στα πλαίσια του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» και της επιχείρησης «Διαρκής Ελευθερία», που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή, μετά την επίθεση στο Αφγανιστάν. Κι όπως καταλαβαίνετε, η επιχείρηση, η οποία αποτελεί μια σύγχρονη εκδοχή της γνωστής από περασμένες δεκαετίες πολιτικής των κανονιοφόρων, δεν έχει σχέση μόνο με το Αφγανιστάν, αλλά και με το Ιράκ, όπως και με τις υπόλοιπες αραβικές και μουσουλμανικές χώρες της περιοχής.

Τα προαναφερόμενα αφορούν την Αραβική Θάλασσα. Η ίδια εικόνα υπάρχει και από την πλευρά της Ανατολικής Μεσογείου, αφού ο χώρος της Μέσης Ανατολής πρέπει να είναι ασφυκτικά ζωσμένος. Στην περιοχή αυτή ξεδιπλώνεται, εδώ και καιρό, η επιχείρηση «Active Endeavour» και δεν μπορούσε, βέβαια, να λείπει η ελληνική συμμετοχή. Από χτες, το ελληνικό υποβρύχιο «Ποσειδών» εντάχθηκε στην προαναφερόμενη επιχείρηση και την αντίστοιχη πολεμική αρμάδα. Κι όλ' αυτά, εκτός της μετατροπής της Σούδας σε πραγματικό ορμητήριο πολέμου, της παροχής κάθε είδους διευκολύνσεων στις αμερικανικές πολεμικές δυνάμεις κλπ, κλπ.

Κατά τ' άλλα, η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ασκεί και την Προεδρία της ΕΕ, κάνει ό,τι μπορεί, ώστε να αποτραπεί ο πόλεμος...