ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση

Οι δημότες θα πληρώσουν τα βάρη

Τρίτη 21 Γενάρη 2003

Στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση με αυτή της προηγούμενης δημοτικής αρχής κινείται ο νέος προϋπολογισμός και το Τεχνικό Πρόγραμμα που ψήφισε στο χτεσινό Δημοτικό Συμβούλιο η διοίκηση του Δήμου Αθηναίων. Οι παρατάξεις της μειοψηφίας, εκτός από αυτή του Γ. Δημαρά, καταψήφισαν την πρόταση της διοίκησης.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Δήμου, επιχείρησε, όπως ισχυρίστηκε η δήμαρχος Ντ. Μπακογιάννη, να κάνει πιο... «ρεαλιστικό» τον προϋπολογισμό, χαρακτηρίζοντάς τον ως «μεταβατικό», ενώ θα προχωρήσει σε αναμόρφωσή του εντός του επόμενου τετραμήνου. Παράλληλα, αναφερόμενη στην προηγούμενη διοίκηση είπε πως «στους επόμενους 18 μήνες θα πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν σε πεντέμισι χρόνια», αφήνοντας αιχμές γι' αυτή.

Συνολικά προβλέπονται έσοδα 480 εκατ. ευρώ, μειωμένα, σε σχέση με το οικονομικό έτος 2002, κατά 23,9 εκατ. ευρώ. Τόσα είναι και τα προϋπολογισθέντα έξοδα του Δήμου. Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι με αυτό τον τρόπο μειώνει τις πλασματικές δαπάνες.

Ωστόσο, τα βάρη του «ρεαλιστικού» προϋπολογισμού, για μια ακόμη φορά θα σηκώσουν οι δημότες της Αθήνας. Ετσι, όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, δημοτικός σύμβουλος με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», τα τακτικά έσοδα του προϋπολογισμού προβλέπονται σε 239,3 εκατ. ευρώ. Από αυτά μόλις τα 78,5 εκατ. προβλέπονται από τις κρατικές επιχορηγήσεις. Τα υπόλοιπα θα είναι από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές που θα εισπραχθούν από τους δημότες.

Οσον αφορά το πράσινο, συνέχισε ο Σπ. Χαλβατζής, η διοίκηση προβλέπει μόλις 6,6 εκατ. ευρώ, δηλαδή το 1,4% του προϋπολογισμού, ενώ για τις απαλλοτριώσεις το 2% επί του συνόλου του. Δηλαδή, ενώ η ίδια η δήμαρχος αποδέχεται το γεγονός ότι η Αθήνα χρειάζεται περισσότερους ελεύθερους χώρους, εντούτοις, όταν έρχεται η ώρα να βάλει το δάκτυλο «επί τον τύπων των ήλων», δεν πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της. Την ίδια στιγμή, δεν έχει προβλέψει τίποτα για την αντισεισμική θωράκιση της πόλης.

Η περίφημη «στροφή στην κοινωνική πολιτική» που ισχυριζόταν ότι θα κάνει η νέα δήμαρχος, ακολουθεί την ίδια πορεία. Συγκεκριμένα, προβλέπει την κατασκευή 9 νέων σχολείων. Ομως, στην Αθήνα το 1/3 των σχολικών μονάδων λειτουργούν με διπλοβάρδιες και όπως σημείωσε ο Σπ. Χαλβατζής, «αν συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς θα χρειαστούν 22 χρόνια για να καταργηθεί η διπλοβάρδια στα σχολεία». Οσον αφορά τους παιδικούς σταθμούς, η διοίκηση προβλέπει την κατασκευή μόλις ενός, τη στιγμή που ο δήμος έχει ανάγκη από τη δημιουργία τουλάχιστον δέκα!

Τέλος, η διοίκηση, ακολουθώντας τα χνότα των προκατόχων της, δε διεκδικεί τα οφειλόμενα από την κυβέρνηση ποσά. Συγκεκριμένα, ως οφειλόμενα αναγνωρίζει μόλις 8,1 δισ. δραχμές από την κεντρική διοίκηση προς το δήμο. Ωστόσο, όπως τόνισε ο Σπ. Χαλβατζής, από το 1990 μέχρι σήμερα η κεντρική διοίκηση έχει παρακρατήσει 121 δισ. δραχμές, μόνο από το Δήμο της Αθήνας.