ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
Παρασκευή 24 Γενάρη 2003

Λάμπρος Γεωργόπουλος
φΩΤ. 2

Στη μνήμη της αγαπημένης και αξέχαστης γυναίκας μου ΑΘΗΝΑΣ Λεκάτη-ΜΙΧΑΗΛΙΔΟΥ, παιδιάτρου, η οποία έφυγε από τη ζωή στις 26 Μάρτη 1999. Του αδελφού μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ, μαχητή του ΔΣΕ, ο οποίος δολοφονήθηκε σε ενέδρα έξω από το Δημοτικό Σχολείο του χωριού Πόροι (Πούρλια) του Ολύμπου, όπου τον τοποθέτησε δάσκαλο ο ΔΣΕ, από απόσπασμα στρατού και ΜΑΥ. Καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μου ΓΙΑΝΝΗ και ΛΕΜΟΝΙΑΣ, της αδελφής μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΟΥ, του αδελφού μου ΧΑΡΙΚΟΥ και της άλλης αδελφής μου ΠΑΡΘΕΝΟΠΗΣ ΣΥΜΕΩΝΙΔΟΥ, προσφέρω, μέσω ΚΟΒ Καλλιθέας 400 ευρώ στο ΚΚΕ για το δυνάμωμα της πάλης του ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, στον πόλεμο κατά του Ιράκ, στον ιμπεριαλισμό, στην παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και υπέρ της ΕΙΡΗΝΗΣ.

Παύλος Μιχαηλίδης

** * *

Φωτ.

Στις 26 Γενάρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΔΑΝΕΛΑΤΟΥ. Γεννήθηκε το 1927 στα Σπήλια Αργοστολίου. Από μαθητής ακόμα, το 1942, πρωτοστατούσε στις μαθητικές κινητοποιήσεις και τις απεργίες ενάντια στους Ιταλούς κατακτητές, για να μην περάσουν τα Ιταλικά, ως επίσημη γλώσσα στα σχολεία και ενάντια στην προσάρτηση των Επτανήσων στην Ιταλία.

Αλλά και στη διάρκεια της Κατοχής ανέπτυξε πλούσια δράση και βοηθούσε τη Μεραρχία ΑΚΟΥΙ ενάντια στους Γερμανούς.

Αθηνά Μιχαηλίδου
Ηταν από τους ιδρυτές του Παραρτήματος Κεφαλονιάς της ΠΕΑΕΑ.

Εμεινε πιστός στο Κόμμα ως το τέλος της ζωής του και τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Στη μνήμη του η σύζυγός του Ζαχαρένια και τα παιδιά του προσφέρουν 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Αργοστολίου.

* * *

Φωτ.

Πέρασε ένας μήνας από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο πολυαγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΤΣΟΥΦΡΟΣ. Πάντα θα σε θυμόμαστε γιατί υπήρξες σωστός οικογενειάρχης, γιατί αγωνίστηκες και φυλακίστηκες για τα ιδανικά των εργαζομένων.

Το μνημόσυνό του θα γίνει την Κυριακή, 26 Γενάρη στην Αγία Σοφία Ταύρου.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ταύρου και ευχαριστούμε τους συγγενείς και φίλους, που μας συμπαραστάθηκαν στο βαρύ πένθος μας.

Η σύζυγός του Ελευθερία

Τα παιδιά Ντίνος-Χρυσούλα

Η εγγονή Αμαλία

* * *

Στη μνήμη της γυναίκας μου ΜΑΡΙΑΣ και του αδελφού μου ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, μαχητή του ΔΣΕ, προσφέρω 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου για την οικονομική εξόρμηση.

Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου, η κόρη μου Ευανθία και ο γαμπρός του Σωκράτης

** *

Φωτ.

Στις 31 Δεκέμβρη 2002 πέθανε ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ευαγγέλου ΡΕΛΛΙΑΣ, υπολοχαγός του ΔΣΕ. Γεννήθηκε στα Φουρνά Ευρυτανίας το 1926. Εζησε 30 χρόνια πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη.

Ως το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε με συνέπεια ως μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Κατίνα πρόσφερε 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Φωτ.

Πέρασαν 16 χρόνια από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΛΑΜΠΡΟΥ ΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΥ, οπαδού του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του η αδερφή του προσφέρει 15 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Παναγιώτης Μιχαηλίδης
* * *

Στη μνήμη του ΓΙΩΡΓΟΥ ΣΓΟΥΡΟΥ και του ΒΑΣΙΛΗ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΟΥ, με τους οποίους φάγαμε μαζί το πικρό ψωμί της εξορίας, προσφέρω ως δεύτερη δόση 100 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ «Βιβλίου».

Μενέλαος Στεφανίδης

* * *

Ο Γιώργος Λογοθέτης (συνταξιούχος δάσκαλος), μόνος επιζών από τους 7 πρώτους οι οποίοι στις 10 Ιούνη 1940 ανασυγκρότησαν το Κόμμα στη Λευκάδα, κι έβαλαν τις βάσεις για τη δημιουργία της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρει στην ΚΟ Λευκάδας 200 ευρώ, για την οικονομική εξόρμηση του ΚΚΕ, στη μνήμη των άλλων 6 συντρόφων της ομάδας αυτής. Τα ονόματά τους είναι: ΣΤΑΘΗΣ ΖΑΒΙΤΣΑΝΟΣ (Σταθιός) κουρέας, δραπέτης από τη Φολέγανδρο. ΚΩΣΤΑΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ (δάσκαλος), ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΑΜΑΤΕΛΟΣ (αγρότης), ΑΝΤΩΝΗΣ ΚΑΡΑΜΠΟΙΚΗΣ ή Καλοκαίρης. ΣΤΑΘΗΣ ΚΑΛΥΒΑΣ αγρότης, ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΓΛΕΝΗΣ φοιτητής.

* * *

Στη μνήμη των γονιών μου ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΝΔΡΟΝΙΚΗΣ και των ΜΑΡΞ, ΕΝΓΚΕΛΣ, ΛΕΝΙΝ, του ΙΩΣΗΦ ΣΤΑΛΙΝ, του αρχικαπετάνιου του ΕΛΑΣ ΑΡΗ ΒΕΛΟΥΧΙΩΤΗ, του αθάνατου ΝΙΚΟΥ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗ, των βετεράνων του Κόμματος ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΑΛΙΑΤΣΑΤΟΥ (Λαέρτη) και ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ, των μελών του ΚΚΕ ΣΥΜΕΩΝ ΛΙΜΠΕΡΑΤΟΥ (Μάκη),ΓΡΗΓΟΡΗ ΔΕΦΑΡΑΝΑ, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΞΥΔΙΑ και ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΝΤΖΟΥΡΑΤΟΥ καθώς επίσης στη μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για τα κομμουνιστικά ιδεώδη, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου 30 ευρώ.

Κώστας Κυριακάτος

* * *

Στη μνήμη του αγαπημένου θείου μας ΒΑΓΓΕΛΗ ΝΙΟΧΩΡΙΤΗ, ο οποίος πέθανε πρόσφατα, πιστός ως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ, προσφέρουμε στην οικονομική εξόρμηση 100 ευρώ.

Διονυσία Πεντογάλου - Παναγής Ματιάτος

Ελισάβετ Θεοδωρίδου
* * *

Φωτ.

Στις 23 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΜΑΚΗ. Γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Βαθύπεδο Ιωαννίνων.

Στην Κατοχή, το 1943 έγινε μέλος του ΚΚΕ, του ΕΑΜ και βγήκε στο βουνό, αντάρτης στον ΕΛΑΣ. Στον εμφύλιο, από το 1947, ήταν μαχητής του ΔΣΕ και πήρε μέρος σε μάχες στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία, από το φθινόπωρο του 1949, δούλεψε εκεί 32 χρόνια.

Με την επιστροφή του στην πατρίδα, ζούσε με την οικογένειά του στην Αθήνα.

Στη μνήμη του η οικογένειά του προσφέρει 15 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Ο ΗΛΙΑΣ Γεωργίου ΣΠΑΝΟΣ (φωτογραφία)υπήρξε από τους πρώτους αντάρτες της περιφέρειας Μέναλου. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας δεν παρέδωσε τον οπλισμό του και συνέχισε τη δράση του. Στον εμφύλιο, πολεμώντας με σθένος και πίστη στην ιδεολογία του, τιμήθηκε με το βαθμό του αξιωματικού του ΔΣΕ, για ανδραγαθία.

Εκτελέστηκε το 1949 στην Τρίπολη.

Στη μνήμη του η Πανελλήνια Ενωση Αξιωματικών και Υπαξιωματικών της Εθνικής Αντίστασης πρόσφερε για την οικονομική εξόρμηση 10 ευρώ.

Φώτης Ξεροβάσιλας
* * *

Φωτ.

Στις 6 Φλεβάρη συμπληρώθηκαν 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΣΟΥΛΑΣ. Γεννήθηκε στον Αλμυρό Μαγνησίας. Επονίτης και αντάρτης του ΕΛΑΣ από το 1942, στις συνθήκες της μεταβαρκιζιανής τρομοκρατίας, ο Αχιλλέας και τα αδέρφια του, Χρήστος και Θανάσης, πήραν το δρόμο του βουνού. Κατέφυγαν στο ΔΣΕ. Ο Χρήστος σκοτώθηκε στη διάρκεια του εμφύλιου.

Πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη ο Αχιλλέας Φασούλας, μετά την υποχώρηση του ΔΣΕ, εργάστηκε σε οικοδομικές επιχειρήσεις και στην οδοποιία, διακρίθηκε γι' αυτό και του απονεμήθηκαν τιμητικά γράμματα και μετάλλια. Χωρίς γυμνασιακή μόρφωση, με το ταλέντο του, έγραφε ποιήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Ενημερωτικό Δελτίο της ΠΕΕΠΠ.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε στις οικοδομές και συνταξιοδοτήθηκε. Εμεινε πιστός στα ιδανικά της δημοκρατίας, της κοινωνικής προόδου και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Σοφία, τα παιδιά του Χρήστος και Αντρέας, ο Παναγιώτης και η Βικτώρια Μπουτάση και ο συμμαχητής του στο ΔΣΕ Γιώργος Σύρος προσφέρουν για την οικονομική εξόρμηση 30 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ραφήνας.

* * *

Στη μνήμη του κομμουνιστή-συνδικαλιστή ΚΩΣΤΑ ΤΕΡΖΑΚΗ και για την προσφορά του στο ΚΚΕ και το συνδικαλιστικό κίνημα την περίοδο 1955-1976, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ Μεταμόρφωσης, 50 ευρώ.

Θεοδ. Πετρίδης

* * *

Φωτ. 2

Στη μνήμη της μάνας μου ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΘΕΟΔΩΡΙΔΟΥ και του αδερφού μου ΦΑΙΔΩΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΟΠΟΥΛΟΥ, ο οποίος πέθανε πριν από ένα χρόνο, προσφέρω για την οικονομική εξόρμηση 40 ευρώ.

Ευ. Θεοδωρίδης

* * *

Φωτ. 3

Στη μνήμη των γονιών μου ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ και ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΣ ΞΕΡΟΒΑΣΙΛΑ, των αδελφών μου ΦΩΤΗ, ΑΝΤΩΝΗ, ΗΛΙΑ και ΔΗΜΗΤΡΗ ΞΕΡΟΒΑΣΙΛΑ, της θείας μου ΣΤΕΛΛΑΣ ΞΕΡΟΒΑΣΙΛΑ, της γιαγιάς μου ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ και των θείων μου ΔΗΜΗΤΡΗ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΞΕΡΟΒΑΣΙΛΑ, οι οποίοι εκτελέστηκαν από το 1942 ως το 1949, προσφέρω 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Κωνσταντίνα Ξεροβάσιλα
Γιώργος Ξεροβάσιλας

* * *

Στη μνήμη των αγωνιστών ΤΑΚΗ ΜΑΜΑΤΣΗ, ΘΑΝΑΣΗ ΠΑΠΑΡΗΓΑ, ΧΡΗΣΤΟΥ ΚΟΚΟΥ, ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ Ράπτη-ΛΟΓΑΡΑ, ΜΙΧΑΛΗ και ΕΛΕΝΗΣ ΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΥ. Καθώς επίσης στη μνήμη των γονιών μας ΣΠΥΡΟΥ και ΕΛΕΝΗΣ και του αδελφού μας ΜΙΧΑΛΗ προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Κάτω Πετραλώνων, 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.

Γιώργος και Ντίνα Αναγνωστοπούλου

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΘΡΑΣΚΙΑ, μέλους του ΚΚΕ από τη μεταξική δικτατορία, η σύζυγός του Ελένη και οι κόρες του Αριστέα και Ειρήνη προσφέρουν 100 ευρώ, μέσω ΚΟΒ Ιπποκράτειου της Αχτίδας Υγείας-Πρόνοιας της ΚΟ Αθήνας για την οικονομική εξόρμηση.

* * *

Η Τιτίκα Πολυμενάκου προσφέρει 100 δολάρια ΗΠΑ για την οικονομική εξόρμηση, μέσω ΚΟΒ επισιτισμού, στη μνήμη των δασκάλων γονιών της ΒΑΣΙΛΙΚΗΣ και ΧΡΗΣΤΟΥ ΠΟΛΥΜΕΝΑΚΟΥ και στη μνήμη των αγωνιστών από τη Βορδώνθια Λακωνίας, που έδωσαν τη ζωή τους στον αγώνα για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία και σοσιαλισμό.

* * *

Φωτ.

Πριν από ένα χρόνο, στις 7 Φλεβάρη 2002, «έφυγε» από κοντά μας ο αγωνιστής ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΤΣΗΣ, μέλος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Αντί για μνημόσυνο η οικογένειά του πρόσφερε 150 ευρώ για την οικονομική εξόρμηση.



Ευστράτιος Ξεροβάσιλας


Φαίδων Προσπαθόπουλος


ΔΑΝΕΛΑΤΟΣ ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ


Δημήτρης Μπότσης