ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Η υποχρηματοδότηση στο επίκεντρο

Επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο, πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία της ΚΟ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ, Γ. Χουρμουζιάδη

Παρασκευή 24 Γενάρη 2003

Motion Team

Στιγμιότυπο από την κινητοποίηση των φοιτητών της Θεσσαλονίκης στις 5/12/02
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης της Παιδείας, αναδείχτηκαν στη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες, αντιπροσωπεία της ΚΟΘ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Χουρμουζιάδη. Διαδοχικά, συναντήθηκε με τον Πρύτανη του ΑΠΘ Μ. Παπαδόπουλο και με εκπροσώπους του Σωματείου των Εργαζομένων που απασχολούνται μέσω εργολάβων και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΑΠΘ.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο οξυμένο στεγαστικό πρόβλημα που παρουσιάζει το ΑΠΘ, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας και του αυξημένου αριθμού εισακτέων στις σχολές. Οπως καταγγέλθηκε, το υπουργείο Παιδείας έχει αυξήσει τον αριθμό των εισακτέων, χωρίς όμως να προβλέψει προηγουμένως να διαθέσει τα απαραίτητα κονδύλια που απαιτούνται για νέες υποδομές, όπως αίθουσες εργαστηρίων, αμφιθέατρα, βιβλιοθήκες κλπ.

Ετσι, τα τελευταία 4 - 5 χρόνια έχει διπλασιαστεί ο αριθμός των φοιτητών και οι φοιτητές αναγκάζονται να παρακολουθούν μαθήματα, κυριολεκτικά παστωμένοι ο ένας πάνω στον άλλο. Για να δοθεί μια ανάσα ανακούφισης, το πανεπιστήμιο αναζητά τη δυνατότητα ανέγερσης νέων κτιρίων σε χώρο έξω από την πανεπιστημιούπολη, η οποία έχει υπερδομηθεί. Συγκεκριμένα, βρίσκεται σε επαφές με τα αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να παραχωρηθεί στο ΑΠΘ μια έκταση 500 στρεμμάτων στην Ανατολική Θεσσαλονίκη.

Σε ό,τι αφορά το θέμα της μονιμοποίησης των συμβασιούχων του ΑΠΘ, προέκυψε ότι ήδη από τα μέσα Δεκέμβρη, η επιτροπή που συγκροτήθηκε μετά τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, έχει καταθέσει 5 εναλλακτικές προτάσεις, τις οποίες υιοθέτησε η Πρυτανεία και έστειλε στο υπουργείο Παιδείας εδώ και ένα μήνα. Μέχρι το τέλος του Γενάρη, αναμένεται να γίνει γνωστή η θέση του υπουργείου.

Οι εργαζόμενοι, από την πλευρά τους, στη διάρκεια της συνάντησης που είχαν με την αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ενημέρωσαν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα και τις επόμενες μέρες, ανάλογα με τις εξελίξεις θα καθορίσουν τη στάση τους. Σε κάθε περίπτωση, αν η κυβέρνηση μέσω των υπουργείων συνεχίσει τον εμπαιγμό σε βάρος τους, είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Ο Γ. Χουρμουζιάδης δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια στον αγώνα τους για σταθερή δουλιά, με πλήρη δικαιώματα και αν χρειαστεί θα επαναφέρει το θέμα στη Βουλή.