Οι παρωπίδες των «ευρω-μονόδρομων»
Σάββατο 25 Γενάρη 2003

Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι άλλη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων, υποστήριξε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, στις προχτεσινές εργασίες της «κοινωνικής τρόικας» (υπουργοί Εργασίας και «κοινωνικοί εταίροι») στο Ναύπλιο, αν και, τελικά, όλοι τους συμφώνησαν στους βασικούς στόχους, όπως δήλωσε ο κ. Ρέππας. Οχι στη μεταφορά του αμερικανικού μοντέλου εργασίας στην Ευρώπη, λέει ένα από τα βασικά συνθήματα του «Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ», του οποίου ιδρυτικό μέλος είναι και η ΓΣΕΕ, δηλαδή ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και η πλειοψηφία.

Στο μεταξύ, βέβαια, κάθε λογής «ευλύγιστη» μορφή απασχόλησης έχει θεσμοθετηθεί και νομιμοποιηθεί σε όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ και στη χώρα μας, με τις πλάτες και της ΓΣΕΕ, του ΣΥΝ και των άλλων δυνάμεων που συμμετέχουν στο «Φόρουμ». Και όχι μόνον αυτό, η θεσμοθέτηση αυτή άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου, μετατρέποντας την «αγορά εργασίας» σε πραγματική ζούγκλα, όπως παραδέχονται όλοι τους. Στο μεταξύ, ο αδυσώπητος και συνεχώς εντεινόμενος ανταγωνισμός, τόσο ανάμεσα στις μεγάλες επιχειρήσεις όσο και μεταξύ αμερικανικών και ευρωπαϊκών πολυεθνικών, απαιτεί και θα συνεχίσει να απαιτεί και στο μέλλον, ολοένα και μεγαλύτερο ξεζούμισμα των εργαζομένων. Σ' αυτή την απαίτηση σπεύδουν και πάλι, να προσαρμοστούν οι κυβερνήσεις των χωρών - μελών της ΕΕ, είτε είναι «κεντροαριστερές» είτε είναι «κεντροδεξιές».

Ολ' αυτά, όμως, «αδυνατούν» να τα δουν ο Χρ. Πολυζωγόπουλος και οι συνιστώσες του «Φόρουμ», αφού ξεφεύγουν από τις παρωπίδες των «ευρω-μονόδρομων» τους.