ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Με αίμα βάφτηκε η διαδήλωση
Σάββατο 25 Γενάρη 2003

Associated Press

Από την προχτεσινή μεγαλειώδη διαδήλωση
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Εκατοντάδες χιλιάδες πλημμύρισαν την Πέμπτη τους δρόμους του Καράκας, για να υπερασπίσουν τη «διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης», όμως η διαδήλωση βάφτηκε με αίμα, από έκρηξη που σημειώθηκε στα σπλάχνα της συγκέντρωσης.

Ο 44χρονος, Γουίλμερ Χοσέ Κάμπος Πέρες έχασε τη ζωή του και ακόμη 12 άνθρωποι τραυματίστηκαν όταν εξερράγη μηχανισμός σε κάδο απορριμμάτων. «Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, πρόκειται για εκρηκτικό μηχανισμό. Δυστυχώς έχασε τη ζωή του τουλάχιστον ένα άτομο», δήλωσε στο ραδιοσταθμό του Καράκας ο αρχηγός της πυροσβεστικής Ροντόλφο Μπριτσένο. Πιστεύεται ότι ο ατυχής Γουίλμερ Κάμπος, σήκωσε τον εκρηκτικό μηχανισμό και τότε εξερράγη.

Ο Μπριτσένο δήλωσε επίσης ότι η έκρηξη, σημειώθηκε στην Αβενίδα δε Μέχικο, έξω από την Τράπεζα BIV, κοντά στο σταθμό «Bellas Artes» και πρόσθεσε με σημασία ότι σημειώθηκε μόλις λίγα τετράγωνα από το σημείο της διαδήλωσης, στην οποία παραβρισκόταν και ο Πρόεδρος Ούγκο Τσάβες Φρίας τη στιγμή που χαιρετούσε τους διαδηλωτές. Οσο για τους τραυματίες σύμφωνα με το πρακτορείο «Βένπρες» (Venpress), μεταφέρθηκαν όλοι στο νοσοκομείο «Βάργκας» και ουδείς είναι σε σοβαρή κατάσταση.

Πάντως, ούτε αυτή η έκρηξη, μπόρεσε να ανακόψει το πάθος και τη μαχητικότητα των μυριάδων που πραγματοποιούσαν τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατά της «απεργίας» και των προσπαθειών της αντιπολίτευσης να προκαλέσει χάος, ώστε να ανατραπεί η κυβέρνηση. Η πανεθνική κινητοποίηση έγινε στην επέτειο συμπλήρωσης 45 ετών από την πτώση του δικτατορικού καθεστώτος του Μάρκος Πέρες Χιμένες, στις 23 Γενάρη του 1958.

Πρεμιέρα για την «Ομάδα Φίλων»

Στο μεταξύ, χτες πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών που συνιστούν την «Ομάδα των φίλων της Βενεζουέλας», δηλαδή των ΗΠΑ, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Χιλής, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας. Κύριος σκοπός της ομάδας αυτής είναι η στήριξη των διαμεσολαβητικών προσπαθειών για την εξεύρεση διεξόδου στην πολιτική και οικονομική κρίση της Βενεζουέλας, όπως τονίζουν οι ίδιοι.

Ως προανάκρουσμα της πρώτης αυτής συνάντησης έρχονται οι δηλώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων, ότι στηρίζουν την πρόταση που έκανε ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, σύμφωνα με την οποία διατυπώνονται δύο πιθανές διέξοδοι: είτε μία τροπολογία του Συντάγματος που θα επιτρέπει τη διενέργεια πρόωρου δημοψηφίσματος, που σύμφωνα με το Σύνταγμα δεν πρέπει να γίνει πριν τις 27 Αυγούστου, όπου και το μέσο της θητείας του Προέδρου, είτε ένα ανακλητό δημοψήφισμα που θα διενεργηθεί τον Αύγουστο, όπως προβλέπει το Σύνταγμα.

«Αυτές οι επιλογές προσφέρουν και στα δύο μέρη μία εξαιρετική βάση για να εξευρεθεί μία λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρίτσαρντ Μπάουτσερ και πρόσθεσε ότι «τόσο η κυβέρνηση, όσο και η αντιπολίτευση πρέπει να εξετάσουν πολύ προσεκτικά αυτές τις προτάσεις».

Συνεπώς, θεωρείται κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι η πρόταση θα τεθεί επί τάπητος, στην Ουάσιγκτον, πόλη που φιλοξενεί και όχι τυχαία την πρώτη αυτή συνάντηση της «Ομάδας των Φίλων». Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος Τσάβες, έχει συμφωνήσει καταρχήν με τη σύσταση της «Ομάδας των Φίλων», την έχει θεωρήσει όμως προκαταρκτική, αφού τονίζει ότι πρέπει να εμπλουτιστεί στη σύνθεση με τη συμμετοχή των Αλγερίας, Γαλλίας, Ρωσίας και Κίνας. Τέλος, ο Φιντέλ Κάστρο έχει χαρακτηρίσει την παρούσα σύνθεση «εχθρική για τη διαδικασία της Μπολιβαριανής Επανάστασης».