ΙΡΑΚ - ΗΠΑ - ΟΗΕ
«Υπόγεια» αντιπαράθεση ενόψει της ενημέρωσης των επιθεωρητών

Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επέμειναν στις δηλώσεις τους, ενώ κατά την «Γκάρντιαν» η έναρξη του πολέμου «είναι θέμα ημερών»

Σάββατο 25 Γενάρη 2003

Associated Press

Πολεμικές ασκήσεις των Αμερικανών στο Κουβέιτ
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΛΟΝΔΙΝΟ-ΒΕΡΟΛΙΝΟ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Σχετική «ανακωχή» φαίνεται να προσπαθούν να εφαρμόσουν οι δύο πλευρές του Ατλαντικού μετά από τα λεκτικά «πυρά» που αντάλλαξαν με αφορμή τη διατύπωση ξεκάθαρων διαφωνιών από Γαλλία-Γερμανία στην αμερικανική επιμονή για ανάληψη στρατιωτικής δράσης σε βάρος του Ιράκ. Οι δηλώσεις, εκατέρωθεν, συνεχίστηκαν ενόψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, τη Δευτέρα, όπου οι επιθεωρητές θα προχωρήσουν στην πρώτη επίσημη εκτίμηση των ελέγχων. Εντούτοις, σύμφωνα με έγκυρες υψηλόβαθμες πηγές, που επικαλείται η βρετανική εφημερίδα «Γκάρντιαν», η απόφαση έναρξης πολέμου έχει ληφθεί από Ουάσιγκτον και Λονδίνο και πρόκειται για θέμα ημερών «με ή χωρίς απόφαση του ΟΗΕ». Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία ζητούσε από όλους τους υπηκόους της να εγκαταλείψουν το Ιράκ μέχρι την Τετάρτη.

«Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξεις ότι το Ιράκ διατηρεί τα οπλικά του συστήματα, όπως είναι οι βαλλιστικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς που απαγορεύεται να διαθέτει σύμφωνα με τον ΟΗΕ», επανέλαβε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Τζον Μπόλτον. Με την εκτίμηση ότι ο Σαντάμ ψεύδεται «και ότι οι επιθεωρητές το έχουν αποδείξει» συμφώνησε και ο γγ του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον.

Των δηλώσεων αυτών προηγήθηκε η εμφάνιση του Αμερικανού υφυπουργού Αμυνας, Πολ Βόλφοβιτς, που παρουσίασε, για πολλοστή φορά, ένα κατάλογο «ιρακινών ψευδών». Ο Βόλφοβιτς υποστήριξε ότι από πολλές πηγές έχει επιβεβαιωθεί πως το ιρακινό καθεστώς βασανίζει επιστήμονες και αξιωματούχους του προκειμένου να μη μιλήσουν στους επιθεωρητές και πως απειλεί με δολοφονία τους ίδιους και τις οικογένειές τους.

Τα σχόλια του Βόλφοβιτς έγιναν ως απάντηση σε δηλώσεις Ιρακινών αξιωματούχων, οι οποίοι τόνισαν ότι, παρά τις παραινέσεις τους, οι Ιρακινοί επιστήμονες «δεν πείθονται να δώσουν συνεντεύξεις στους επιθεωρητές». Την ανακοίνωση αυτή σχολίασε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, τονίζοντας ότι είναι «απαράδεκτη η παρέμβαση του ιρακινού καθεστώτος στο θέμα των συνεντεύξεων» και συμπληρώνοντας ότι «η συμπεριφορά του Σαντάμ φέρνει όλο και πιο κοντά το τέλος».

Ο Φλάισερ προσπάθησε να διασκεδάσει την ένταση που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα σε ΕΕ και ΗΠΑ, υποστηρίζοντας ότι ο Πρόεδρος Μπους «σέβεται τις απόψεις όλων των χωρών, αλλά η Ευρώπη δεν είναι μονολιθική».

Γερμανο-ρωσική διακήρυξη και ανησυχία

«Να εξαντληθούν τα διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης και να δοθεί όσος χρόνος χρειάζεται στους επιθεωρητές» ζήτησαν, μετά από συνάντησή τους, ο Γερμανός καγκελάριος και ο Ρώσος Πρόεδρος. Ο πρώτος, μάλιστα, απέφυγε επισταμένα να σχολιάσει την όξυνση με τις ΗΠΑ, δηλώνοντας ότι «αρνείται να μπει σε μια λογική πολεμικής».

Την ανάγκη «διατήρησης της φιλικής σχέσης ΕΕ-ΗΠΑ» σημείωσε ο Χαβιέ Σολάνα, που ζήτησε να επικρατήσει «η λογική» και επανέλαβε ότι «θα πρέπει το όλο θέμα του Ιράκ να λυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών». Ανάλογη θέση εξέφρασε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, της οποίας, όμως, ο Πρόεδρος, Ρομάνο Πρόντι, φρόντισε να τονίσει ότι «η Ευρώπη ανησυχεί περισσότερο απέναντι στις συνέπειες του πολέμου όχι λόγω γηραιότητος αλλά λόγω σοφίας».

«Πρέπει να ηρεμήσουμε», δήλωνε από την Κωνσταντινούπολη, όπου συναντήθηκε με τον Τούρκο ομόλογό του, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γιόσκα Φίσερ. Ο Φίσερ συμφώνησε με τον Γιασάρ Γιακίς για τις τεράστιες συνέπειες ενός στρατιωτικού πλήγματος. Ο Γιακίς ενημέρωσε τον Φίσερ για το κοινό ανακοινωθέν της συνόδου των ΥΠΕΞ Τουρκίας, Σ. Αραβίας, Συρίας, Ιράν, Ιορδανίας και Αιγύπτου, με το οποίο καλείται το Ιράκ να «συμμορφωθεί με τον πληρέστερο τρόπο».

Ταχύτατες προετοιμασίες

Αν και οι επιθεωρήσεις συνεχίστηκαν, χτες, κανονικά και από τα εργαστήρια του ΟΗΕ έγινε γνωστό ότι τα δείγματα των ελέγχων που εξετάστηκαν, μέχρι στιγμής, δε δείχνουν τίποτε το ανησυχητικό, οι αμερικανο-βρετανικές στρατιωτικές προετοιμασίες συνεχίζονται εντατικά. Χτες, πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ αμερικανικά στρατιωτικά πλοία, με κατεύθυνση τον Κόλπο, ανάμεσα στα οποία και το πλωτό νοσοκομείο «Κόμφορτ», ενώ στην Αίγυπτο γίνονταν αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» έριξε η οργάνωση της ιρακινής αντιπολίτευσης «Ιρακινή Εθνική Συμμαχία», που αποτελείται από αποσκιρτήσαντες στρατιωτικούς, υποστηρίζοντας ότι έχει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι ειδικές δυνάμεις του ιρακινού στρατού έχουν παραλάβει στολές και αντίδοτα για χημικό πόλεμο. Η επιλογή της συγκεκριμένης χρονικής στιγμής για τη δημοσιοποίηση της ανακοίνωσης, που δεν μπορεί να διασταυρωθεί, εκτιμήθηκε, από πολλούς, ως «εξαιρετικά ύποπτη».