Η βλαπτική επίδραση επιβεβαιώνεται συνεχώς
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003

Associated Press

Στρατιώτης - θύμα του απεμπλουτισμένου ουρανίου
«Η βλαπτική επίδραση του Απεμπλουτισμένου Ουρανίου στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον επιβεβαιώνεται συνεχώς», υπογραμμίζει η Πανελλήνια Ιατρική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής (ΠΙΕΠΠΠΒΑ), στη χτεσινή ανακοίνωσή της, και υπενθυμίζει ότι, σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μαραγκοπούλου, το Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών και την Εταιρεία Ελλήνων Δικαστικών Λειτουργών για τη Δημοκρατία και τις Ελευθερίες, κατέθεσε, στις 14-6-01, σχετική αναφορά στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την Πρώην Γιουγκοσλαβία.

Η αναφορά στο ΔΠΔ περιείχε πολυσέλιδη έκθεση για τις επιπτώσεις στην υγεία από τις βόμβες του Ουρανίου, που συνέταξαν η Μαρία Αρβανίτη - Σωτηροπούλου ιατρός βιοπαθολόγος, πρόεδρος της ΠΙΕΠΠΠΒΑ, η Αρετή Βαγενά ιατρός δερματολόγος, γραμματέας της ΠΙΕΠΠΠΒΑ, Γεράσιμος Ρηγάτος ιατρός ογκολόγος άμ. επικ. καθηγητής Παθολογίας, διευθυντής αντικαρκινικού νοσοκομείου «Αγιος Σάββας» και Γιώργος Ιωαννίδης ιατρός νεφρολόγος.

Στην έκθεση γινόταν αναφορά στα ιστορικά στοιχεία και υπογράμμιζε: «Το περίφημο σύνδρομο του Κόλπου ή των Βαλκανίων, από το οποίο πάσχουν τουλάχιστον 100.000 βετεράνοι Αγγλοι και Αμερικανοί, από τους 697.000 που συμμετείχαν στην "Καταιγίδα της ερήμου", είναι μια καινοφανής νόσος. Η περίπτωση της έκθεσης των ανθρώπων στο Ουράνιο 238 είναι εντελώς διαφορετική από τις περιπτώσεις των ατομικών βομβών Χιροσίμα και Ναγκασάκι, των δοκιμών ή των πυρηνικών ατυχημάτων τύπου Τσέρνομπιλ. Είναι η πρώτη φορά που μπορούμε να εκτιμήσουμε τις βλάβες από μικρή ποσότητα ραδιενέργειας, που, όμως, εκπέμπεται μέσα από το σώμα υγιών ανθρώπων ισόβια... Μπορεί να ταξιδέψει με τον αέρα δεκάδες χιλιόμετρα. Ο άνθρωπος μολύνεται διά της εισπνοής, της κατάποσης, διά της τροφικής αλυσίδας, αλλά και με μικροτραυματισμούς του δέρματος. Οταν εισέλθει στον οργανισμό, λόγω του βάρους του, προσκολλάται στα οστά, στο ήπαρ και τους νεφρούς, απ' όπου εκπέμπει κυρίως α ακτινοβολία, ενώ είναι ιδιαίτερα νεφροτοξικό».

Τα πρώτα κρούσματα

Η πρώτη είδηση για το θάνατο στρατιωτών ήρθε από το Βέλγιο στις 28/12/2000. «Πέντε Βέλγοι στρατιώτες πέθαναν από καρκίνο, ενώ τέσσερις άλλοι έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο μετά την επιστροφή τους από την αποστολή τους στην πρώην Γιουγκοσλαβία, σύμφωνα με τον ιατρικό σύμβουλο του υπουργείου Αμυνας, τον οποίο επικαλείται η καθημερινή ολλανδόφωνη εφημερίδα "Het Laatste Nieuws"», ανέφερε τηλεγράφημα του ΑΠΕ.

Ακολούθησαν δημοσιεύματα για κρούσματα ανάμεσα σε Ιταλούς στρατιώτες, αλλά στις 19.3.2001 η αρμόδια Ιταλική Επιτροπή που εξέτασε το «σύνδρομο των Βαλκανίων» ανακοίνωσε ότι διαπιστώθηκε «αύξηση λεμφώματος του HODKIN, αλλά κατώτερος του αναμενόμενου αριθμός νεοπλασιών, σε Ιταλούς στρατιώτες».

Πριν, όμως, έξι μήνες, ο Σύλλογος των Στρατιωτικών Γιατρών της Ιταλίας, με στοιχεία, κατέρριψε τις διαπιστώσεις της Επιτροπής, σημειώνοντας ότι τα κρούσματα ήταν περισσότερα στους στρατιώτες που υπηρέτησαν στη Βοσνία.

Τέλος, υπάρχει η απόφαση των ελεγκτών του ΟΗΕ, που διαπιστώνει ότι στη Βοσνία υπήρξε αύξηση κατά 200% της ραδιενέργειας.