ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
«Αντίο» στην «απεργία»...
Παρασκευή 31 Γενάρη 2003

Associated Press

Ανοίγουν σιγά -σιγά όλο και περισσότερα καταστήματα
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Δύσκολο το εγχείρημα των ηγετών της αντιπολίτευσης, που επιδιώκει το έλασσον πια. Εστω τυπικά η «απεργία» να συμπληρώσει το ψυχολογικό χρονικό όριο των δύο μηνών. Ακόμη και οι ιδιωτικές τράπεζες αποφάσισαν να ανοίξουν, με αποτέλεσμα όλες σχεδόν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, τα εστιατόρια, τα μαγαζιά, τα πάντα, εκτός από ένα τμήμα του πετρελαϊκού τομέα, να έχουν επανέλθει σχεδόν στην προ της «απεργίας» λειτουργία τους, διεξάγοντας ένα άλλο αγώνα τώρα: όχι να ανατρέψουν τον Τσάβες, αλλά να αποφύγουν τη χρεοκοπία και την οικονομική καταστροφή.

Από τη Δευτέρα, το Χρηματιστήριο του Καράκας λειτούργησε για πρώτη φορά μετά από δύο περίπου μήνες, σημειώνοντας άνοδο 10%, με την αποστομωτική φράση του προέδρου του, Νέλσον Ορτίς: «Δεν μπορούμε να είμαστε κλειστά για πάντα».

Ιδιωτικά σχολεία, πανεπιστήμια, τράπεζες, εστιατόρια, και μαγαζιά είναι ανοιχτά, έστω και με περιορισμένο ωράριο τόσο στο Καράκας όσο και στις άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

«Το Εθνικό Τραπεζιτικό Συμβούλιο και η Ενωση των Τραπεζών της Βενεζουέλας αποφάσισαν στη συνάντησή τους, υπερψηφίζοντας την πρόταση κατά τα δύο τρία της σύνθεσής τους, να επανέλθουν στις κανονικές συνθήκες λειτουργίας», δήλωσε ο Ιγνάσιο Σαλβατιέρα, πρόεδρος της Ενωσης Τραπεζών, σύμφωνα με το «Reuters», και σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο το τελευταίο σπάσιμο στην αλυσίδα της «αντιπολίτευσης». Ενα σπάσιμο που εκπροσωπεί το 90% της οικονομικής δραστηριότητας της Βενεζουέλας και ουσιαστικά καθιστά ανίκανη αυτή την «αλυσίδα» να καταπνίξει τη «διαδικασία της μπολιβαριανής επανάστασης».

Ουσιαστικά η γιγάντια κινητοποίηση του λαού της Βενεζουέλας για την υπεράσπιση της κυβέρνησης του Κινήματος της 5ης Δημοκρατίας και του προέδρου Ούγο Τσάβες, την επομένη της απόφασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, που διέταξε την αναστολή του δημοψηφίσματος της 2ας Φλεβάρη για την παραμονή ή όχι του προέδρου Ούγο Τσάβες στην εξουσία, έδωσαν τη χαριστική βολή στην «απεργία» και τις προσπάθειες υπονόμευσης της κυβέρνησης.

Φυσικά η αντιπολίτευση ερίζει ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τους «αγώνες της» για να δικαιωθεί το αίτημά της για άμεση παραίτηση του προέδρου, διενέργεια δημοψηφίσματος, αλλά και πρόωρων εκλογών.