Γλέντι των Μαυρονοριτών
Σάββατο 1 Φλεβάρη 2003

Η εφημερίδα των Μαυρονοριτών
Οι Μαυρονορίτες Ιωαννίνων, όπου κι αν ζουν, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν ξεχνούν το χωριό τους. Μέσω της Αδελφότητας Μαυρονοριτών Ιωαννίνων «Αγιος Γεώργιος» κάνουν ό,τι μπορούν για το χωριό τους, που δυστυχώς μαραζώνει. Η συνεισφορά της Αδελφότητας (ιδρύθηκε το 1903), τόσο στην απελευθέρωση της Ηπείρου από τους Τούρκους όσο και μετά την απελευθέρωση, ήταν μεγάλη. Με χρήματά της αγόρασε όπλα και στρατιωτικές στολές και εξόπλισε τα μέλη της στον Βαλκανικό Πόλεμο του 1912. Παρόμοια ήταν η συνεισφορά της Αδελφότητας και σε όλους τους μετέπειτα αγώνες.

Δείγμα γραφής της αγάπης για τα πάτρια εδάφη αποτελεί και το γεγονός ότι η 100χρονη Αδελφότητα Μαυρονοριτών Ιωαννίνων εκδίδει την εφημερίδα «Μαυρονορίτικοι Αντίλαλοι», διαθέτει χορευτικό συγκρότημα και ομάδα πολυφωνικού ηπειρώτικου τραγουδιού. Επίσης, η Αδελφότητα αγωνίζεται για την υλοποίηση ενός φιλόδοξου προγράμματος έργων, που, κατεπειγόντως, πρέπει να γίνουν στο χωριό - παλιό και νέο - το οποίο βρίσκεται στο «παρά πέντε» της ισοπέδωσής του και λεηλατείται από αγνώστους, που τη νύχτα, με φορτηγά, αρπάζουν τις σμιλεμένες πέτρες από τα ερείπιά του και τις πουλάνε, καθώς το Μαυρονόρος θεωρείται ένα Ζαγοροχώρι... εκτός Ζαγοροχωρίων.

Οι Μαυρονορίτες θα γιορτάσουν φέτος την 100ή επέτειο της Αδελφότητάς τους, με κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας και τον ετήσιο χορό τους, την Κυριακή 9 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στο κοσμικό κέντρο «Αρχοντικό» στο Περιστέρι (Καρπενησίου 20).