Στη «φάρμα» των ριάλιτι
Τρίτη 4 Φλεβάρη 2003

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε ασφυκτικό κλοιό από τηλεσκουπίδια βρίσκεται η τηλεοπτική σεζόν, καθώς νέα ριάλιτι «παιχνίδια» έκαναν ήδη την εμφάνισή τους, ενώ η παρακολούθηση έχει επεκταθεί και από την τηλεόραση έχει φτάσει στους περισσότερους τομείς της ζωής μας. Με τη «Φάρμα των επωνύμων» να κάνει «ποδαρικό» και με το «Ποπ σταρς» να ετοιμάζεται για να πάρει τη σκυτάλη, τα κανάλια για ακόμα μία φορά «ανοίγουν» τα προγράμματά τους σε κάμερες και μικρόφωνα που είναι έτοιμα να καταγράψουν την κάθε προσωπική στιγμή.

Προς τέρψιν των τηλεθεατών και με τη δικαιολογία ότι «αυτά θέλει ο κόσμος», μεγάλα και μικρά κανάλια εναλλάσσουν το ρεπερτόριο, κάνοντας τους εκάστοτε παίκτες να «χορεύουν» σύμφωνα με το σενάριο του κάθε «παιχνιδιού». Ετσι στον «Μεγάλο Αδελφό 1&2» οι παίκτες παρέμεναν κλεισμένοι για τρεις μήνες σε ένα σπίτι, στο «Μπαρ» έμειναν κλεισμένοι πίνοντας για τρεις μήνες «σφηνάκια», στη «Φάρμα» παραλίγο να αρχίσουν να χλιμιντρίζουν μαζί με τα άλογα και τα βόδια, στο «Φέιμ στόρι» έβγαζε ο ένας τα μάτια του άλλου, προκειμένου να κάνουν δίσκο και καριέρα στο τραγούδι.

Ετσι από τη μια πλευρά το MEGA μετά την... απλή «Φάρμα» βάζει στο μενού τη «Φάρμα Special» και μάλιστα στο όνομα της φιλανθρωπίας, αφού τα κέρδη των επωνύμων θα διατεθούν στο ίδρυμα «Ελπίδα»! Τις αγελάδες, τις κότες και τις κατσίκες του αγροκτήματος αυτή τη φορά θα τα φροντίζουν διάσημοι παίκτες! Στη σειρά μπαίνει το «Ποπ σταρς», το οποίο μοναδικό στόχο έχει να δημιουργήσει το πρώτο ελληνικό γυναικείο ποπ συγκρότημα. Παρόμοιο θα είναι το κλίμα και στο τηλεσκουπίδι «Το πάρτι», που αναμένεται να βγει στον αέρα από την άνοιξη και είναι η μετεξέλιξη του περσινού «Μπαρ».

Στο αντίπαλο στρατόπεδο του «ANTENNA», την ώρα που περίπου το 1/3 των Ελλήνων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, πλούσιοι και φτωχοί ρίχνονται στη μάχη της τηλεθέασης για 200.000 ευρώ μέσα από το παιχνίδι «Ο τοίχος». Σε αυτό το παιχνίδι ένας τοίχος θα χωρίζει τους δύο «κόσμους» όπου οι μεν πλούσιοι θα τρώνε χαβιάρι και θα πίνουν σαμπάνια, οι δε φτωχοί θα μάχονται για τον επιούσιο.

Μετά από όλα αυτά, εκείνο που γίνεται κατανοητό είναι ότι το παιχνίδι των ριάλιτι, χρόνο με το χρόνο, «χοντραίνει». Οι «εγκέφαλοι» των τηλεοπτικών σταθμών, προκειμένου τα κανάλια να κάνουν τηλεθέαση και οι τηλεθεατές να συνηθίσουν την παρακολούθηση, διαθέτουν απεριόριστο χρόνο από τα προγράμματά τους. Ο άνθρωπος στο όνομα του κέρδους για άλλη μια φορά χρησιμοποιείται σαν αναλώσιμο υλικό, ενώ, σαν να μην έφταναν όλα αυτά, καταθέτει τον οβολό του και μέσα από τα γνωστά νούμερα «090»...


E. Γ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εδώ ο κόσμος καίγεται... (2003-03-26 00:00:00.0)
Ρεβεγιόν με «τηλεσκουπίδια» (2003-01-03 00:00:00.0)
Στο «ρυθμό» των ριάλιτι (2002-09-17 00:00:00.0)
Από το «Μπαρ» στη... «Φάρμα» (2002-07-02 00:00:00.0)
Στην «παγίδα» του καρφώματος (2002-03-09 00:00:00.0)
Στο «σπίτι» της ντροπής και των τηλε-απορριμμάτων (2001-09-04 00:00:00.0)