ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΑΥΤΙΣΤΙΚΑ ΠΑΙΔΙΑ
Τους υποσχέθηκαν ραντεβού με τον υπουργό!

Κατά τα άλλα το 2003 έχει ανακηρυχτεί Ευρωπαϊκό Ετος Ατόμων με Αναπηρίες

Τετάρτη 5 Φλεβάρη 2003

«Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματά μας και τα δικαιώματα των παιδιών μας», τονίζουν οι γονείς
Μια... υπόσχεση για ραντεβού, κάποια στιγμή, με τον υπουργό Υγείας ήταν η απάντηση που πήρε η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού στα προβλήματά τους, στη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας της έξω απ' το υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας.

Η γγ Πρόνοιας Σ. Μπερδέκου δεν είχε να δώσει απαντήσεις στους γονείς, παρόλο που στη χώρα μας υπάρχουν περίπου 30.000 αυτιστικά άτομα, ενώ δεν υπάρχει παρέμβαση από κρατικές δομές στο 99% των αυτιστικών ατόμων. Το δρόμο της εμπορευματοποίησης ακολουθεί η κυβέρνηση και σ' αυτό το ζήτημα υγείας, αφού η συντριπτική παρέμβαση γίνεται από την οικογένεια, αν αυτή έχει την απαιτούμενη οικονομική δυνατότητα.

«Ο αγώνας είναι ο μόνος τρόπος για να διεκδικήσουμε τα δικαιώματα μας, τα δικαιώματα των παιδιών μας», είπε στο «Ρ» πατέρας δύο αυτιστικών παιδιών. Τραγική είναι η κατάσταση που βιώνουν τα παιδιά και οι γονείς, χωρίς καμία μέριμνα από το κράτος. Το ελάχιστο κόστος είναι 735 ευρώ για ιδιωτικά κέντρα πεντάωρης φύλαξης σε άθλιες συνθήκες, ενώ χρειάζονται τουλάχιστον 1.500 ευρώ για ιδιωτικά κέντρα με ανεκτή ποιότητα υπηρεσιών, τιμές απλησίαστες για τη συντριπτική πλειοψηφία των οικογενειών.

Οσο για το κράτος, δε λειτουργεί κανένα δημόσιο κέντρο αυτισμού από τα έξι που εξαγγέλθηκαν την περίοδο 1995-97 και που μειώθηκαν σε τρία με το νόμο 2646/98.«Η κυβέρνηση δεν έχει καμία μέριμνα, το μόνο που κάνει είναι να βελτιώνει τις διαφημίσεις για άτομα με ειδικές ανάγκες...», δήλωσε μητέρα αυτιστικού παιδιού.

Μόνο 362 ευρώ το δίμηνο «παρέχει» η πολιτεία σε άτομα με αναπηρία 67%, ενώ για τα παιδιά που έχουν δείκτη νοημοσύνης μικρότερο του 30, κάτι που συναντάμε σε αυτιστικά παιδιά, 482 ευρώ. Στη δεύτερη περίπτωση μάλιστα η πολιτεία, ανάμεσα στα υπόλοιπα χαρτιά που υποβάλλουν οι γονείς κάθε χρόνο, τους υποχρεώνει να υπογράφουν εξευτελιστική υπεύθυνη δήλωση πως θα ξοδέψουν το επίδομα μόνο για τις ανάγκες του παιδιού!

Τα ασφαλιστικά ταμεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, καλύπτουν μόλις 10 ευρώ για μία ώρα λογοθεραπείας και ψυχοθεραπείας με ψυχίατρο και 2 ευρώ με ψυχολόγο. Για εργοθεραπεία και ειδική διαπαιδαγώγηση συμπεριφοράς 1,3 ευρώ. Οι πραγματικές τιμές είναι πολλαπλάσιες και η διαφορά επιβαρύνει τις οικογένειες, αν φυσικά έχουν τις οικονομικές δυνατότητες...

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, αποτέλεσμα της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής, η Κίνηση Γονέων για τα Δικαιώματα του Αυτιστικού Παιδιού μαζί με το λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για μια πολιτική που θα έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του.

Διεκδικεί Δημόσια και Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια με εξειδικευμένη παρέμβαση στις πιο βαριές αναπηρίες, όπως είναι ο αυτισμός. Σαν πρώτο βήμα την ίδρυση μέσα στο 2003 δημόσιων κέντρων σε όλες τις περιοχές της χώρας, κοινωνική σύνταξη τουλάχιστον 900 ευρώ ώστε να μπορούν να καλύπτονται οι ανάγκες, δημόσιες μονάδες πρώιμης παρέμβασης για παιδιά ηλικίας 2,5 με 6,5, δημόσια κέντρα περιστατικών κρίσης αλλά και κέντρα ημιαυτόνομης και αυτόνομης διαβίωσης, γενικότερα συνθήκες για την αξιοπρεπή διαβίωση των αυτιστικών ατόμων και των οικογενειών τους.