ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΕΙΣ
Δεν υπάρχει... «ΟΑΣΙΣ» στις αποζημιώσεις

Η κυβέρνηση «άνοιξε» χτες το δρόμο για νέα χαράτσια στους αγροτοκτηνοτρόφους και για νέα κέρδη στους ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες...

Πέμπτη 6 Φλεβάρη 2003

Eurokinissi

Από διαμαρτυρία κτηνοτρόφων στο Ναύπλιο
Σε λειτουργία βάζει η κυβέρνηση τον Οργανισμό Αντασφάλισης και Συντονισμού των φορέων του Εθνικού Συστήματος Αγροτικής Δραστηριότητας (ΕΣΠΑΔ), ο οποίος φέρει τον διακριτικό τίτλο «ΟΑΣΙΣ». Χτες, ο υπουργός Γεωργίας ανακοίνωσε πως υπογράφηκε απόφαση για τον ορισμό μελών Διοικητικού Συμβουλίου του «ΟΑΣΙΣ», αλλά αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις σε σχετικά ερωτήματα δημοσιογράφων, για το τι ακριβώς περιμένει τους αγροτοκτηνοτρόφους. Πάντως, στο επταμελές ΔΣ του «ΟΑΣΙΣ», πρόεδρος ορίστηκε ο Ν. Γεωργιάδης, αντιπρόεδρος ο Αλ. Μπακούρος και τα υπόλοιπα μέλη απαρτίζουν αντίστοιχα, υπηρεσιακοί παράγοντες των υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Γεωργίας, του ΕΛΓΑ και της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, όπου ως τακτικό μέλος ορίστηκε η γενική διευθύντρια της Ενωσης.

Η απόφαση αυτή του υπουργού Γεωργίας εντάσσεται στο πλαίσιο της υλοποίησης των όσων «εκσυγχρονιστικών» ρυθμίσεων είχαν ψηφιστεί από την κυβέρνηση, σε βάρος των αγροτοκτηνοτρόφων και των γεωργικών ασφαλίσεων τον Σεπτέμβρη του 2001. Με το σχετικό νόμο που φέρει τον τίτλο «Ησίοδος», ο ΕΛΓΑ εντάχτηκε σε ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, όπου θα μπορούν να συμμετέχουν πλέον και οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Κι αυτό επιβεβαιώθηκε χτες, αφού στο ΔΣ του «ΟΑΣΙΣ» θα έχουν λόγο και οι ιδιώτες ασφαλιστές!

Αποτελεί, όμως, κοινό μυστικό ότι οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, δεν ενδιαφέρονται για τη βελτίωση της ασφαλιστικής κάλυψης της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, παρά μόνο για την αύξηση των κερδών τους. Του λόγου το αληθές, επιβεβαιώνει και η σχετική διάταξη στο νόμο για την ίδρυση του «ΟΑΣΙΣ», η οποία προβλέπει ότι στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που θα δραστηριοποιηθούν στο χώρο (εκτός από τα υψηλά ασφάλιστρα θα μπορούν να επιβάλλουν σε όσους αγροτοκτηνοτρόφους «ονειρεύονται» πλήρη ασφαλιστική κάλυψη), θα δίνεται και επιδότηση ασφαλίστρου, για να μην «κλονίζονται» τα κέρδη τους.

Στην κατεύθυνση αυτή προβλέπεται να παρακρατείται υπέρ του «ΟΑΣΙΣ» το 3% επί των εισφορών που καταβάλλουν οι αγρότες και το 8% επί των εργασιών που αναθέτει το κράτος σε ασφαλιστικούς φορείς. Επίσης, προβλέπεται σχετικά και κρατική επιχορήγηση, αν και για φέτος το 1 δισ. δραχμές που απαιτείται για το ξεκίνημα του «ΟΑΣΙΣ», δε φαίνεται να έχει προβλεφτεί πουθενά στον κρατικό προϋπολογισμό του 2003. Οι μισθοί, βέβαια, των μελών του ΔΣ θα αρχίσουν να «πέφτουν» κανονικά... Πάντως, είτε φέτος είτε από του χρόνου, το σίγουρο είναι πως το «ΟΑΣΙΣ» θα βάλει μπρος μια σειρά νέων αρνητικών ρυθμίσεων για τους αγροτοκτηνοτρόφους, ενώ θα λειτουργεί με χρήματα του κράτους και των αγροτοκτηνοτρόφων, για να μην έχουν «χασούρα», οι όποιοι ιδιώτες ασφαλιστές.

Εκτός αυτών αξίζει να αναφερθεί, πως με βάση τα όσα προβλέπονται στον «Ησίοδο» ή το «ΕΣΠΑΔ», οι αγροτοκτηνοτρόφοι θα κληθούν λίαν συντόμως να πληρώνουν αυξημένα «χαράτσια», στον ΕΛΓΑ ή και σε ιδιωτικές εταιρίες, για να έχουν πάλι μια μερική ασφαλιστική κάλυψη της παραγωγής τους. Και τα «χαράτσια» αυτά ο ΕΛΓΑ θα τα εισπράττει μέσω υποχρεωτικών δηλώσεων καλλιέργειας για τη φυτική παραγωγή, όπου η εισφορά θα καθορίζεται ανάλογα με την περιοχή, την καλλιέργεια και τη συχνότητα κινδύνου. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως ζημιές μέχρι το 20% της παραγωγής για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και μέχρι 30% για τους λοιπούς παραγωγούς δε θα αποζημιώνονται. Αν, βέβαια, κάποιος αγροτοκτηνοτρόφος, θέλει επιπρόσθετη ασφαλιστική κάλυψη θα πρέπει να πληρώνει επιπλέον τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ή τον ΕΛΓΑ, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ιδιωτικό ενδιαφέρον.

Πάντως, τώρα που ο ΕΛΓΑ «φεσώθηκε» από την κυβέρνηση ακόμα περισσότερο, για να καταβάλει και τις όποιες αποζημιώσεις ΠΣΕΑ, αυτό που φαίνεται είναι πως τα «σπασμένα» θα τα πληρώσουν στο επόμενο διάστημα πολύ πιο ακριβά οι αγροτοκτηνοτρόφοι. Κι όσο για το αίτημα των αγροτοκτηνοτρόφων για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και για καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων, αυτό ο υπουργός Γεωργίας, το έχει πετάξει προκαταβολικά στον κάλαθο των αχρήστων.