ΓΚΑΖΙΕΣ
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003

Τα 40.000.000 εκατομμύρια αυτοκίνητα με σήμα το λιοντάρι γιορτάζει η «Peugeot». Για τη γαλλική εταιρία χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας αιώνας, αφού το πρώτο της βενζινοκίνητο τετράτροχο ήταν το «Type 2» και πρωτοπαρουσιάστηκε τον Απρίλη του 1891. Η εξέλιξη της «Peugeot» γίνεται αντιληπτή και από το ότι για τα πρώτα 20.000.000 αυτοκίνητα χρειάστηκαν 100 χρόνια, αλλά η παραγωγική δυνατότητά της πολλαπλασιάστηκε, με αποτέλεσμα σήμερα να έχει φτάσει στα 8.600 αυτοκίνητα ημερησίως. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα για τα επόμενα 20.000.000 αυτοκίνητα να χρειαστούν μόλις δεκατέσσερα χρόνια. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 1997 - 2002, οι παγκόσμιες πωλήσεις της εταιρίας αυξήθηκαν κατά 62%, αναδείχτηκε πρωταθλητής των ευρωπαϊκών πωλήσεων κατά το 2001 και 2002, ενώ και σε αγωνιστικό επίπεδο κέρδισε τρεις διαδοχικούς τίτλους του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ράλι το 2000, 2001 και 2002. Σήμερα, υπάρχουν εργοστάσια της «Peugeot» σε 24 χώρες, ενώ τα αυτοκίνητά της πωλούνται σε 140 κράτη σε όλη τη Γη.

***

Η έκδοση sedan του δημοφιλούς Volkswagen Polo θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάη στην ευρωπαϊκή αγορά. Το μοντέλο θα παράγεται αποκλειστικά στη Βραζιλία, από το εκεί εργοστάσιο, αν και η «Volkswagen» έκρινε ότι η παρουσία του Polo τριών όγκων είναι απαραίτητη στις αγορές της Γερμανίας, της Ισπανίας και των Σκανδιναβικών χωρών, όπου τα sedan είναι πιο εμπορικά από τα hatch και τα station wagon. Χωρίς να έχουν γίνει ακόμα γνωστές οι προθέσεις της εταιρίας, για το αν θα κυκλοφορήσει και σε άλλες χώρες ή με ποιους κινητήρες θα εξοπλίζεται, οι πληροφορίες από τη Βραζιλία κάνουν λόγο για υπερτροφοδοτούμενους πετρελαιοκινητήρες, κάτι που δε βοηθάει για την ώρα στο να κυκλοφορήσει στην Ελλάδα.


***

Στην αγορά των multi-van ετοιμάζεται να μπει για πρώτη φορά η Opel με το νέο όχημα ελεύθερου χρόνου, το Vivaro «Life». Το νέο van διαθέτει ένα πολυλειτουργικό άνετο εσωτερικό με δυνατότητα μεταφοράς επτά επιβατών. Αν, όμως, ο οδηγός το επιθυμεί, ο χώρος μπορεί να αξιοποιηθεί για επαγγελματικές δραστηριότητες. Η «Opel» έχει μπει για τα καλά στο χώρο των επαγγελματικών οχημάτων με τα Movano, Vivaro και Combo και παρότι η κατηγορία στο σύνολό της έχει εμφανίσει μια πτωτική τάση, η εταιρία έχει αυξήσει το μερίδιό της στη συγκεκριμένη αγορά κατά 47%, επίδοση που σκοπεύει να βελτιώσει ακόμα περισσότερο χάρη στο Vivaro «Life». Μπορείτε να κατεβάσετε σχετικό φωτογραφικό υλικό σε υψηλή ανάλυση από το media website: http://media.opel.com