Λεωφορείον ο πόθος...
Παρασκευή 7 Φλεβάρη 2003

Ο Μάρλον Μπράντο και η Βίβιαν Λι πρωταγωνιστούν στο «Λεωφορείον ο πόθος»
Το «Λεωφορείον ο πόθος», σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν και σενάριο Τένεσι Ουίλιαμς, είναι η ταινία που ξεχωρίζει σήμερα το βράδυ. Το έργο είναι βασισμένο στο βραβευμένο με «Πούλιτζερ» ομότιτλο θεατρικό του έργο Τένεσι Ουίλιαμς. Η Μπλανς Ντιμπουά, μια μοναχική και νευρωτική δασκάλα, φτάνει στη Νέα Ορλεάνη, στο σπίτι της αδελφής της Στέλα, που ζει με τον αγροίκο σύζυγό της Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Η Μπλανς προσπαθεί να κρύψει ότι δεν είναι πια τόσο νέα, ότι είναι ξεπεσμένη «αριστοκράτισσα» και ότι έχει ζήσει με πολλή ελευθεριότητα. Η ωμότητα του Στάνλεϊ δημιουργεί σύγχυση στην εύθραυστη ψυχή της Μπλανς, η οποία προσπαθεί να δημιουργήσει τη δική της πραγματικότητα μέσα σε μια άγρια καθημερινότητα. Η παρακμή και οι σκοτεινοί πόθοι στον αμερικανικό Νότο, μέσα από μια αριστοτεχνική διασκευή ενός ζωντανού θεατρικού έργου. Ο Ελία Καζάν μεταφέρει μια υπέροχη ιστορία, με τη βοήθεια εκπληκτικών ηθοποιών. Αν και η ταινία γυρίστηκε με μεγάλες πιέσεις από τους λογοκριτικούς μηχανισμούς του Χόλιγουντ, διατηρεί τη δραματουργική δύναμη του θεατρικού έργου του Τένεσι Ουίλιαμς. Ενώ για πρώτη φορά στο Χόλιγουντ οι χαρακτήρες της ταινίας δεν ήταν ούτε καλοί ούτε κακοί, αλλά έρμαια των σεξουαλικών τους ενστίκτων. Η Βίβιαν Λι, η Κιμ Χάντερ και ο Καρλ Μάλντεν βραβεύτηκαν με Οσκαρ ερμηνείας. Πρωταγωνιστούν: Βίβιαν Λι, Μάρλον Μπράντο, Κιμ Χάντερ, Καρλ Μάλντεν, Νικ Ντένις, Ράιτ Κινγκ, Ρούντι Μποντ κ.ά. (ΝΕΤ, 24.00).

«Με τα λεφτά των άλλων», σε σκηνοθεσία Νόρμαν Τζούισον. Πρόκειται για μια κωμωδία που φωτογραφίζει τον αδίστακτο κόσμο της Γουόλ Στριτ. Ενας φιλοχρήματος επενδυτής κάνει τα πάντα για να αποκτήσει την κυριότητα μιας επιτυχημένης εταιρίας, παρά την ισχυρή αντίδραση του ηλικιωμένου διευθυντή της. Η υπόθεση πάει στα δικαστήρια και ο επενδυτής βρίσκει την «αδελφή ψυχή» στη σκληροτράχηλη δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπεράσπιση της εταιρίας... Πρωταγωνιστούν: Ντάνι Ντε Βίτο, Γκρέγκορι Πεκ, Πενέλοπι Αν Μίλερ (STAR, 22.45).

«Δυο υπέροχα φαντάσματα», σε σκηνοθεσία Πίτερ Γέιτς. Ολα δείχνουν να κυλούν τέλεια στη ζωή του Νεοϋορκέζου Στίβενσον Λόου, καθώς η μεγάλη εκδοτική του επιχείρηση μόλις έκλεισε μια εξαιρετικά επικερδή συμφωνία. Η κοπέλα του τον βοηθάει να μετακομίσει στο πολυτελές καινούριο του σπίτι στο Μανχάταν, ελπίζοντας ότι με την αλλαγή αυτή θα επισημοποιήσουν επιτέλους και τη σχέση τους. Ωστόσο, στο διαμέρισμα αυτό υπάρχουν δύο μόνιμοι ένοικοι, δύο διάσημα, αλλά υπέροχα φαντάσματα... Πρωταγωνιστούν: Τζέιμς Σπέιντερ, Μάικλ Κέιν, Μάγκι Σμιθ, Πόλα Γουόκερ, Σαμ Σέπαρντ (ΑΝΤ-1, 00.20).