ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ανησυχούν οι Κούρδοι για τον Αμπ. Οτσαλάν
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003

Κείμενο διαμαρτυρίας για τις απαράδεκτες συνθήκες κράτησης του ηγέτη τους Αμπτουλάχ Οτσαλάν, παρέδωσε χτες στη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ομάδα παιδιών απ' το Κουρδιστάν που ζουν στον καταυλισμό του Λαυρίου. Τα παιδιά, μαζί με τους γονείς τους, έφτασαν το μεσημέρι στον Περισσό αφού προηγουμένως είχαν επισκεφτεί την πλατεία Κλαυθμώνος, όπου εδώ και τρεις μέρες έχει ξεκινήσει απεργία πείνας με το ίδιο αίτημα. «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση της υγείας του ηγέτη μας, ο οποίος έχει δέκα βδομάδες να μιλήσει με την οικογένειά του ή τους δικηγόρους του», είπε η αντιπροσωπεία των Κούρδων προσφύγων στην Αλ. Παπαρήγα.

Οι αγωνιστές απ' το Κουρδιστάν ενημέρωσαν τη ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα σε όλες τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, όπου ζει κουρδικός πληθυσμός. Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογες εκδηλώσεις έχουν γίνει πρόσφατα στη χώρα μας (διήμερη πορεία απ' τον καταυλισμό του Λαυρίου στο Σύνταγμα, τετράωρη καθιστική διαμαρτυρία έξω απ' την Αμερικάνικη Πρεσβεία και απεργία πείνας στην Κλαυθμώνος που θα διαρκέσει δέκα μέρες). «Θέλουμε να κυριαρχήσει το δίκιο. Αυτά τα παιδιά δικαιούνται να έχουν πατρίδα, γλώσσα, δικά τους σχολεία, ήθη και έθιμα», είπαν χαρακτηριστικά οι Κούρδοι. Και φυσικά εξέφρασαν τους φόβους και την ανησυχία τους για τον επικείμενο πόλεμο στο Ιράκ που «θα πλήξει ακόμα περισσότερο το λαό μας, αλλά και τους γειτονικούς λαούς».


Απ' την πλευρά της, η Αλ. Παπαρήγα επισήμανε ότι ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος εναντίον του Ιράκ θα επιδεινώσει την κατάσταση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, όχι μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας, αλλά και στο εσωτερικό των άλλων χωρών. «Δικαιολογημένα ο κουρδικός λαός αισθάνεται ανασφάλεια, κάτω απ' αυτές τις συνθήκες. Οι Ελληνες κομμουνιστές, πάντως, σας διαβεβαιώνουν ότι θα αγωνιστούν για να μην υπάρξει περαιτέρω παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία», είπε η Αλ. Παπαρήγα. Οσον αφορά τον Αμπ. Οτσαλάν, η Αλ. Παπαρήγα προειδοποίησε πως σημασία δεν έχουν μόνο οι απαράδεκτες συνθήκες κράτησής του, αλλά και το «πώς θα έχει προετοιμαστεί να γίνει η δίκη, όταν αυτή γίνει».

Τέλος, όσον αφορά τις συνθήκες διαβίωσης των πολιτικών προσφύγων στον καταυλισμό του Λαυρίου, τονίστηκαν τα εξής: Στο συγκεκριμένο καταυλισμό ζουν 300 παιδιά και 250 ενήλικες. Οι χώροι δεν επαρκούν για να στεγάσουν και άλλους πρόσφυγες που φτάνουν στη χώρα μας, με αποτέλεσμα «να έχουν γεμίσει τα παγκάκια και οι πλατείες της Αθήνας με άστεγους συμπατριώτες μας». Θίχτηκε ακόμη το μέγα ζήτημα της ανύπαρκτης χορήγησης πολιτικού ασύλου στη χώρα μας. «Οι περισσότεροι είμαστε χωρίς χαρτιά. Μόνο το τελευταίο μήνα μάζεψε η αστυνομία σαράντα άτομα. Ζούμε κάθε μέρα με ανασφάλεια», είπαν χαρακτηριστικά.