ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΡΗΝΗ
Οι διαδηλωτές μηνύουν την πόλη της Νέας Υόρκης
Σάββατο 8 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Από την ειδική μεταχείριση που είχαν οι διαδηλωτές σε πρόσφατες αντιπολεμικές κινητοποιήσεις στη «χώρα της ελευθερίας»
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Μήνυση κατά της πόλης της Νέας Υόρκης κατέθεσαν την Πέμπτη οργανώσεις οι οποίες αντιτίθενται στον πόλεμο κατά του Ιράκ, λόγω της άρνησής της να παράσχει άδεια για την πραγματοποίηση διαδήλωσης η οποία θα κατέληγε στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, την επόμενη βδομάδα. Οι οργανώσεις, υπό το όνομα - «ομπρέλα» Ενωμένοι Για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη, ζητούν με τη μήνυσή τους από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ να «αναγκάσει» την πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία όπως τονίζουν «παραβιάζει τα συνταγματικά τους δικαιώματα που προβλέπει η Πρώτη Τροπολογία», να τους παραχωρήσει την άδεια για τη διαδήλωση, η οποία προγραμματίζεται για τις 15 του Φλεβάρη.

Η δημαρχία αρνήθηκε να δώσει άδεια για τη διαδήλωση και «αντιπρότεινε», σύμφωνα με το δικηγόρο που εργάζεται γι' αυτήν, Τζέφρι Φριλάντερ, να γίνει η συγκέντρωση σε μια πλατεία σε αρκετή απόσταση από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών, για να μην «παρεμποδιστούν» οι εργασίες του Οργανισμού και να μην «τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια». Ωστόσο, ο δικηγόρος Κρις Νταν, που κατέθεσε τη μήνυση, είπε μια διαφορετική ιστορία: η δημαρχία, τόνισε, αρνήθηκε να δώσει άδεια για «οποιαδήποτε» πορεία και συγκέντρωση.

Στη συγκέντρωση της 15ης Φλεβάρη αναμένεται να συγκεντρωθούν χιλιάδες κόσμου, ενώ ομιλητές και συμμετέχοντες, μεταξύ άλλων, θα είναι ο τιμημένος με Νόμπελ Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος και μαχητής κατά του Απαρτχάιντ Ντέσμοντ Τούτου, καλλιτέχνες όπως η Πάτι Σμιθ, η Αντζελα Ντέιβις, ο Χάρι Μπελαφόντε και ο Ντάνι Γκλόβερ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ο τρίτος και εκπρόσωποι των οικογενειών των θυμάτων της 11ης Σεπτεμβρίου.



Associated Press