ΘΕΜΟΣ ΣΤΟΦΟΡΟΠΟΥΛΟΣ
Να ενισχύσουμε την παγκόσμια αντίσταση
Κυριακή 9 Φλεβάρη 2003

Αποστολόπουλος

Ο πρέσβης επί τιμή Θέμος Στοφορόπουλος, δήλωσε στο «Ρ»:

«Ο επαπειλούμενος πόλεμος εναντίον του Ιράκ αποτελεί τυπικό παράδειγμα επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού που παρουσιάζει έξαρση, καθώς επιχειρεί ν' αντιμετωπίσει την κρίση του καπιταλισμού, η οποία κλιμακώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο και ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην προσπάθειά του αυτή, ο ιμπεριαλιστικός καπιταλισμός αυξάνει τη φτώχεια και τους κοινωνικούς αποκλεισμούς, διευρύνει τις αδικίες, περιστέλλει τα δικαιώματα των εργαζομένων και τις βασικές ελευθερίες. Και χρησιμοποιεί παράνομη ένοπλη βία κατά λαών και χωρών, αφού προκαλέσει αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, που παραβιάζουν τους κανόνες του αναγκαστικού Διεθνούς Δικαίου και το Χάρτη του ΟΗΕ. Επιθέσεις, που έχουν σκοπούς οικονομικούς (κατάκτηση αγορών και ενεργειακών πηγών, θέση εμπορικών οδών υπό έλεγχο) και πολιτικούς (υπαγωγή στη νέα τάξη πραγμάτων, κρατών και κινημάτων που αντιστέκονται).

Αυτοί είναι και οι σκοποί για τους οποίους ο ιμπεριαλισμός εστιάζει τη δράση του στην ευρύτερη περιοχή μας: Γιουγκοσλαβία, Τούρκοι και Κούρδοι λαϊκοί αγωνιστές, Αφγανιστάν, Ιράκ. Παράλληλα, προωθείται το ξετσίπωτα νεοαποικιοκρατικό Σχέδιο Ανάν για την Κύπρο, την εφαρμογή του οποίου η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να "εγγυηθεί". Η ίδια αυτή κυβέρνηση εξακολουθεί να εφαρμόζει τη συμφωνία για τις βάσεις, την οποία μάλιστα οι Ηνωμένες Πολιτείες παραβιάζουν. Η Σούδα είναι και πάλι μεγάλο κέντρο υποστήριξης της εισβολής που ετοιμάζουν. Αλλά και ολόκληρη η πατρίδα μας, όπως και οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, έχουν τεθεί στη διάθεση των ΗΠΑ. Η πείρα έχει αποδείξει πως μια τέτοια πολιτική μόνο να μας βλάψει μπορεί.

Είναι για τους λόγους αυτούς που όλοι οφείλουμε να είμαστε στις 15 του Φλεβάρη στα Προπύλαια και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Για να ενισχύσουμε την παγκόσμια αντίσταση. Για να φωνάξουμε: όχι στη σύμπραξη της Ελλάδας με τον ιμπεριαλισμό, όχι στο Σχέδιο Ανάν, όχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ».