ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΜΑΧΑΙΡΑΣ
Να έρθουν εκατοντάδες χιλιάδες
Τρίτη 11 Φλεβάρη 2003

Ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ και επίτιμος πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης, Ευάγγελος Μαχαίρας, σημείωσε:

«Οι λαϊκές κινητοποιήσεις κατά του πολέμου, που οι ιμπεριαλιστές είναι αποφασισμένοι να εξαπολύσουν κατά του Ιράκ, θα έχουν πρωτοφανή έκταση σε παγκόσμια κλίμακα.

Στις 15 του Φλεβάρη θα γίνουν συλλαλητήρια σε όλες τις πρωτεύουσες των ευρωπαϊκών χωρών και σε εκατό πόλεις των ΗΠΑ. Δηλώσεις κατά του πολέμου υπογράφουν Αμερικανοί και Ευρωπαίοι συγγραφείς και καλλιτέχνες και εκατό νομπελίστες απ' όλες τις χώρες του κόσμου.

Ολοι όσοι καταδικάζουν τις εγκληματικές προθέσεις της κυβέρνησης των ΗΠΑ δεν κάνουν καμιά διάκριση, αν δηλαδή ο πόλεμος θα γίνει με ή χωρίς την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Οχι μόνον γιατί το Συμβούλιο αυτό είναι όργανο των ΗΠΑ, όχι μόνον γιατί είναι υπεύθυνο για ένα πρωτοφανές έγκλημα διαρκείας, δηλαδή για το δολοφονικό εμπάργκο κατά του λαού του Ιράκ που πεθαίνει κατά χιλιάδες κάθε μέρα από έλλειψη τροφίμων και φαρμάκων από το 1991 μέχρι σήμερα! Αλλά και γιατί έχει "λησμονήσει" τη βασική αρχή του καταστατικού του ΟΗΕ ότι οι διεθνείς διαφορές πρέπει να επιλύονται ειρηνικά.

Αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν υπάρχει καμιά διεθνής διαφορά. Υπάρχουν μόνον η εγκληματική βουλιμία του στρατιωτικοβιομηχανικού κατεστημένου των ΗΠΑ για τον έλεγχο των πετρελαίων του Ιράκ και οι δήθεν κίνδυνοι από τα όπλα μιας χώρας που λιμοκτονεί και πρέπει ν' αντιμετωπιστούν με "προληπτικό πόλεμο". Είναι γελοίο πρόσχημα που το απορρίπτουν και οι πιο στενοί νατοϊκοί σύμμαχοι των ΗΠΑ, οι Γάλλοι, οι Βέλγοι και οι Γερμανοί.

Δυστυχώς η ελληνική κυβέρνηση δε συντάχθηκε με αυτούς, αλλά εκτός του ότι ήδη συμμετέχει στην πολιορκία του Ιράκ με μια πολεμική φρεγάτα και την παραχώρηση της χρήσης των ελληνικών εδαφών και του εναέριου χώρου, δήλωσε ότι θα εκπληρώσει όλες τις "συμμαχικές της υποχρεώσεις"!, αν και γνωρίζει ότι το 88% του ελληνικού λαού είναι κατά του πολέμου.

Αλλά αυτό το 88% των Ελλήνων πρέπει να πει το ΟΧΙ στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 15 του Φλεβάρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα δεν πρέπει να συμμετάσχουν δεκάδες, αλλά εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι, όχι μόνο της Αθήνας, αλλά ολόκληρης της Αττικής και να βροντοφωνάξουν:

- ΟΧΙ στον πόλεμο με ή χωρίς απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

- ΟΧΙ στη συμμετοχή της χώρας μας με οποιοδήποτε τρόπο.

- Ν' ανακληθεί η πολεμική φρεγάτα μας από τον Περσικό Κόλπο.

- Να κλείσει η βάση της Σούδας.

- Ν' απαγορευτεί η χρήση του ελληνικού εδάφους και του εναέριου χώρου από εκείνους που θα κάνουν την εγκληματική αυτή επίθεση».