ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΡΤΑΣ
Παλλαϊκή αγανάκτηση και πάλη για το πορτοκάλι

Χιλιάδες αγρότες, επαγγελματίες, μαθητές κ.ά. διαδήλωσαν ενάντια στην αντιαγροτική πολιτική

Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση
ΑΡΤΑ (της ανταποκρίτριάς μας ΜΑΡΙΑΣ ΠΕΡΓΑΝΤΗ).--

Ενα από τα μεγαλύτερα συλλαλητήρια των τελευταίων χρόνων έγινε χτες στην Αρτα. Χιλιάδες αγρότες και αγρότισσες της Αρτας, εργάτες, επαγγελματίες και μαθητές έδωσαν χτες το πρωί μαζικό, δυναμικό αγωνιστικό «παρών» στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε κοντά στο γιοφύρι της Αρτας και στην πορεία που ακολούθησε στο κέντρο της πόλης. Ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα αγώνα της Επιτροπής Αγώνα των φορέων της Αρτας και όλοι μαζί διαδήλωσαν την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ και διεκδίκησαν ουσιαστική λύση στο οξυμένο πρόβλημα του πορτοκαλιού. Οι αγρότες της Αρτας κατέβηκαν στο συλλαλητήριο με τα γεωργικά τους μηχανήματα και αγροτικά αυτοκίνητα, ενώ αίσθηση προκάλεσε η παρουσία των μαθητών και τα ευρηματικά συνθήματά τους σε όλη τη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Την ίδια ώρα γινόταν στάση εργασίας που κήρυξαν σε ένδειξη έμπρακτης συμπαράστασης ο Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αρτας. Επίσης, οι μαθητές των τεσσάρων Ενιαίων Λυκείων της πόλης έκαναν αποχή από τα μαθήματά τους.

Στον κόμβο του ιστορικού γεφυριού όπου έγινε η συγκέντρωση μίλησαν οι: Ν. Γιαννούλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, Λ. Ρίζος, νομάρχης, Θ. Χαρακλιάς, πρόεδρος ΕΑΣΑΦ, Κ. Παπασιώζος, δήμαρχος Αράχθου, και Π. Οικονομίδης, δήμαρχος Αρτας. Το ψήφισμα διαβάστηκε από τον Ν. Γλυνάτση, μέλος της Επιτροπής Αγώνα και πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Αρτας, και εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους.

Στο ψήφισμα τονίζεται ανάμεσα σε άλλα:

Βασική και σε μεγάλο ποσοστό πηγή εισοδήματος για χιλιάδες αγροτικές οικογένειες αποτελεί η εσπεριδοκαλλιέργεια, η οποία στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την περιφερειακή και εθνική οικονομία, δίνει τη δυνατότητα απασχόλησης σε χιλιάδες εργατικά χέρια. Σοβαρές για την παραγωγή ελλείψεις είναι η ανυπαρξία εγγειοβελτιωτικών έργων, αντιπαγετικής προστασίας, κεντρικού σχεδιασμού διάθεσης και εμπορίας του προϊόντος, η περιθωριοποίηση και μη ενίσχυση των συνεταιριστικών οργανώσεων. Επίσης υπογραμμίζονται τα εξής: «Η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εκφράζεται με τις απαράδεκτες τιμές και επιδοτήσεις, τις ανεξέλεγκτες εισαγωγές εσπεριδοειδών και χυμών από τρίτες χώρες, τις ποσοστώσεις στη χυμοποίηση και τα πρόστιμα στις υπερβάσεις, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για καλύτερες μέρες στους παραγωγούς».

Τα βασικά αιτήματα

Οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο με ομόφωνο ψήφισμά τους ζητούν:

Στο ψήφισμα διατυπώνεται, τέλος, η αποφασιστικότητα των διαδηλωτών πως «αν δεν υπάρξουν άμεσες, ουσιαστικές λύσεις και δεσμεύσεις από την κυβέρνηση και τον ΕΛΓΑ για την αποζημίωση των παραγωγών αλλά και τις αναγκαίες υποδομές, θα συνεχίσουν πιο δυναμικά και μαζικά τις κινητοποιήσεις».

Το ψήφισμα υπογράφουν οι παρακάτω φορείς: ΟΑΣΝΑ, Εργατικό Κέντρο Αρτας, Νομαρχιακό Συμβούλιο, Δήμοι Αρταίων, Αμβρακικού, Αράχθου, Βλαχέρνας, Φιλοθέης, Κοινότητα Κομμένου, Εμπορικός Σύλλογος Αρτας, ΕΑΣΑΦ.

Παραβρέθηκαν στην κινητοποίηση και χαιρέτισαν δεκάδες αγροτικοί και άλλοι φορείς από όλο το νομό, καθώς και η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.