ΠΑΜΕ και στην Υγεία

Κοινό ψηφοδέλτιο της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών και της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Ενωτικής Κίνησης στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ

Πέμπτη 13 Φλεβάρη 2003

Μαχητική ήταν η παρουσία του ΠΑΜΕ και στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ
Τη συμφωνία για κοινή δράση ανακοίνωσαν χτες η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών (ΑΣΥ) και η Δημοκρατική Συνδικαλιστική Ενωτική Κίνηση (ΔΗΣΕΚ) από το βήμα του 10ου Συνεδρίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Η ανακοίνωση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και το σύνθημα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, τώρα με το ΠΑΜΕ αντίσταση και πάλη»!

Πρώτη έκφραση αυτής της συνεργασίας θα είναι το κοινό ψηφοδέλτιο στο Συνέδριο της ΠΟΕΔΗΝ. «Η εξέλιξη αυτή είναι καρπός της μέχρι σήμερα δράσης μας και έχει μέλλον, καθώς θα συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο στην καθημερινή δράση», υπογράμμιζαν στελέχη του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) μετά την επίτευξη της συμφωνίας.

Κλιμάκωση της επίθεσης

Οι ομιλίες των στελεχών του ΠΑΜΕ ήταν αυτές που έθεσαν ζητήματα επί της ουσίας στις δυο μέρες των εργασιών του Συνεδρίου της ΠΟΕΔΗΝ, που γίνονται κάτω από βάρος της τραγωδίας στο ΕΚΑΒ με την πτώση του ελικοπτέρου.

Τις θέσεις της ΑΣΥ παρουσίασε στην ομιλία της η Λ. Μεθωνιού αντιπρόεδρος της απερχόμενης διοίκησης της ΠΟΕΔΗΝ. Αφού αναφέρθηκε στην πολεμική απειλή των ιμπεριαλιστών στο Ιράκ υπογράμμισε: «Ηδη ζούμε τις συνέπειες από την εφαρμογή των αντιδραστικών αναδιαρθρώσεων -όπως στο Ασφαλιστικό- ενώ η κυβέρνηση κλιμακώνει την επίθεσή της με την επιτάχυνση των αντιδραστικών ανατροπών και με πρόσχημα τις διεθνείς εξελίξεις».

«Η κυβέρνηση, είπε σε άλλο σημείο η Λ. Μεθωνιού, έχει στην κεντρική της επιλογή τη συναίνεση της ΝΔ και του ΣΥΝ και έχει ανοίξει για λογαριασμό της πλουτοκρατίας όλα τα μέτωπα. Θα γενικευτεί η μερική απασχόληση στο δημόσιο τομέα, οι ελαστικές μορφές απασχόλησης και η κατάργηση της μονιμότητας. Επίσης θα γενικευτεί και θα κλιμακωθεί η επίθεση στα ασφαλιστικά μας δικαιώματα, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και τις πρόσφατες αποφάσεις της συνόδου των υπουργών Εργασίας στο Ναύπλιο».

«Ο δημόσιος τομέας ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τις υπηρεσίες του φιλοδοξώντας να παίξει με σύγχρονους όρους τον ανταγωνιστή του ιδιωτικού τομέα, αντιμετωπίζοντας τον ασθενή ως πελάτη. Καλείται δηλαδή ο εργαζόμενος που ήδη πληρώνει πολλά, είτε μέσω της άμεσης και έμμεσης φορολογίας, να πληρώσει ακόμα περισσότερα για την υγεία του ή και τις υπηρεσίες πρόνοιας, είτε απευθείας από την τσέπη του, είτε μέσω των ιδιωτικών επαγγελματικών ασφαλιστικών ταμείων, είτε μέσω των υπηρεσιών του τρίτου τομέα της οικονομίας. Η λειτουργία των ιδιωτικών απογευματινών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία είναι προσπάθεια ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης του "δημόσιου τομέα Υγείας"».

Η ΑΣΥ, τόνισε η Λ. Μεθωνιού, απορρίπτει τον απολογισμό και το πρόγραμμα δράσης που προτείνεται από την ηγεσία της ΠΑΣΚΕ. «Ο απολογισμός της πλειοψηφίας -πρόσθεσε- της απερχόμενης διοίκησης είναι προϊόν κοινής στάσης και πορείας της ΠΑΣΚΕ, της ΔΑΚΕ και της Πρωτοβουλίας των Υγειονομικών. Είναι προϊόν συμβιβασμού με την αντιλαϊκή πολιτική. Κυριάρχησε η τακτική της Πρωτοβουλίας των Υγειονομικών για "σύνθεση των απόψεων". Προβλήθηκαν αιτήματα έξω από τις ανάγκες των εργαζομένων, προσαρμοσμένα στην αποδοχή της κυβερνητικής πολιτικής».

Και η Λ. Μεθωνιού κατέληξε: «Ανάσα για το συνδικαλιστικό κίνημα, απάντηση στην αντιλαϊκή επίθεση είναι να ξεπεράσουν τα σωματεία τον τρόπο που αρκετά απ' αυτά ακολουθούν μέχρι σήμερα. Ούτε η παραίτηση από τον αγώνα είναι λύση, ούτε η συγκρότηση σωματείων και ομοσπονδιών στη βάση της ειδικότητας. Οι εργαζόμενοι χρειάζονται γερά, ταξικά, ενιαία συνδικάτα και όχι ρουσφετολογικούς μηχανισμούς».