ΒΟΛΙΒΙΑ
Σε κατάσταση εξέγερσης
Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003

Associated Press

«Κάτω η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση» απαιτούν και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις
ΛΑ ΠΑΖ.--

«Η Βολιβία εξεγείρεται κατά της κυβέρνησης»... Με τα λόγια αυτά σύσσωμος ο Τύπος της Λατινικής Αμερικής υποδέχτηκε τις εξαιρετικά αιματηρές ταραχές που ξέσπασαν κατά τις διαδηλώσεις όλων των εργατικών και κοινωνικών οργανώσεων την Τετάρτη, ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης και ειδικά στη θέσπιση φόρου 12% στις αποδοχές των 750.000 δημοσίων υπαλλήλων.

Η ανακοίνωση του φορολογικού μέτρου (impuestazo) εκ μέρους του Προέδρου της Βολιβίας Γκονσάλο Σάντσες δε Λοσάδο κατ' επιταγήν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει για το λαό της Βολιβίας, που βρίσκεται από τις 13 Ιανουαρίου σε συνεχείς κινητοποιήσεις.

Το πρωί της 12ης Φεβρουαρίου, οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις σαν φωτιά ξέσπαγαν από τη μια πόλη στην άλλη σε όλη τη χώρα, μετά το κάλεσμα όλων των εργατικών, αγροτικών οργανώσεων, των βιομηχανικών εργατών, κοινωνικών και φοιτητικών οργανώσεων. Ειδικά στη Λα Παζ, στο πλευρό των διαδηλωτών βρέθηκε και μεγάλο τμήμα των αστυνομικής δύναμης της πρωτεύουσας, που έκαναν ανταρσία, αρνούμενοι να εκτελέσουν τις διαταγές των ανωτέρων. Σύμφωνα με τα επίσημα πρακτορεία, οι συγκρούσεις ξέσπασαν, όταν οι αστυνομικοί επιτέθηκαν στο στρατό, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές. Εντούτοις, σύμφωνα με πληροφορίες από εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά και δημοσιεύματα εφημερίδων της Λατινικής Αμερικής, αλλά και το βρετανικό BBC, οι δυνάμεις του στρατού ήταν αυτές που χτύπησαν πρώτες τη συγκέντρωση μπροστά στο Προεδρικό Μέγαρο, οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα, οι στρατιώτες άνοιξαν τότε αληθινά πυρά και με αυτό τον τρόπο απάντησαν και αστυνομικοί - διαδηλωτές. Την ίδια ώρα, ομάδες νεαρών από φτωχικές συνοικίες της Λα Παζ πυρπόλησαν την έδρα της αντιπροεδρίας της χώρας και το κτίριο του υπουργείου Εργασίας. Το απόγευμα, και ενώ τα επεισόδια συνεχίζονταν χιλιάδες άνθρωποι ξεχύθηκαν στους δρόμους, σπάζοντας τράπεζες και καίγοντας κυβερνητικά και κομματικά κτίρια. Αποτέλεσμα των συγκρούσεων της Τετάρτης, 18 νεκροί και πάνω από 90 τραυματίες από τη χρήση πραγματικών πυρών.

Οπως επισημαίνει το BBC, στη σκιά των ταραχών που συγκλόνισαν τη χώρα, ο Πρόεδρος της χώρας αποφάσισε να αποσύρει το νομοσχέδιο, που είχε σταλεί στο Κογκρέσο, για την επιβολή φόρου της τάξεως του 12% στους μισθούς των αστυνομικών, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 8 στο 5%.

Γενική απεργία

Ως απάντηση, η Ομοσπονδία Εργατικών Ενώσεων της Βολιβίας (COD) είχε απευθύνει κάλεσμα για γενική απεργία, αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη της αντιπολίτευσης. Από πλευράς της, η Συνομοσπονδία Ιδιωτικών Επιχειρήσεων (CEPB) κατήγγειλε πως το οικονομικό μέτρο που επιχείρησε να προωθήσει η κυβέρνηση θα βύθιζε τη χώρα σε οικονομική ύφεση, μειώνοντας την αγοραστική δύναμη 750.000 υπαλλήλων.

Πάντως, αναταραχές συνεχίζουν να ξεσπούν στη χώρα και ο κόσμος απαιτεί την παραίτηση του προέδρου και του αντιπροέδρου, φωνάζοντας «Κάτω η νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση». Ο στρατός εξακολουθεί να περιπολεί τη νύχτα στους δρόμους της Λα Παζ, και αργά χτες η κυβέρνηση διέταξε να αναπτυχθούν και τανκς! Ταραχές σημειώθηκαν στην Κοτσαμπάμπα και τη Σάντα Κρους, μέρη όπου και ξεκίνησε ένα μήνα πριν η εξέγερση των αγροτών και των συνταξιούχων, με μπλόκα σε διάφορα μέρη της χώρας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συνελήφθηκαν περισσότεροι από 200 φοιτητές, όταν η ειδική μονάδα ασφάλειας (Grupo Especial de Seguridad-GES) επιτέθηκε αρχικά στους φοιτητές του Πανεπιστημίου Σαν Σιμόν με δακρυγόνα και πραγματικά πυρά.