Θρασύτατη πρόκληση από Μίλερ

Αξιώνει από τους διαδηλωτές να πάνε στην πρεσβεία του Ιράκ!

Παρασκευή 14 Φλεβάρη 2003

ICON

Βάναυση πρόκληση στα φιλειρηνικά αισθήματα του λαού μας αποτέλεσε η χτεσινή ωμή επέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Αθήνα, ο οποίος συνεχίζει, με την ανοχή κυβέρνησης και ΝΔ, να συμπεριφέρεται ως ανθύπατος της αμερικάνικης «αυτοκρατορίας».

Δείχνοντας την έντονη ενόχλησή του για το γεγονός ότι το αυριανό συλλαλητήριο θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, ο Τ. Μίλερ δε δίστασε να υποδείξει με περίσσιο θράσος στους διαδηλωτές να πάνε ...στην πρεσβεία του Ιράκ να διαμαρτυρηθούν για τα όπλα μαζικής καταστροφής που δήθεν κατέχει το Ιράκ. «Οσοι θέλουν να διαδηλώσουν να πάνε έξω από την ιρακινή πρεσβεία να μιλήσουν για τα όπλα μαζικής καταστροφής και όχι οπουδήποτε αλλού», ήταν η χαρακτηριστική φράση του Μίλερ μετά από τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με τον πρόεδρο της ΝΔ Κ. Καραμανλή. Δεν περιορίστηκε όμως σε αυτό, αλλά επιχειρώντας τη χειραγώγηση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου, τόνισε ότι «όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε και εκεί να επικεντρωθούμε ότι το καθεστώς του Ιράκ έχει στην κατοχή του όπλα μαζικής καταστροφής, τα οποία σύμφωνα με την απόφαση 1441 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι πολύ επικίνδυνα».

Παρουσιάζοντας τις θέσεις της κυβέρνησής του είπε ότι είναι σημαντικό να μιλήσει η διεθνής κοινότητα με μια φωνή, σημειώνοντας ότι εκεί επικεντρώνονται οι προσπάθειες το τελευταίο διάστημα. Γι' αυτό χαρακτήρισε υπερβολικά τα σενάρια για έναρξη του πολέμου τις αμέσως επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, απέρριψε τις προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα, λέγοντας ότι «το πρόβλημα δεν είναι αν θα έχουμε περισσότερους επιθεωρητές ή αν θα υπάρξει δεύτερη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά ότι όλοι συμφωνούμε -και εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε- ότι πρόκειται για ένα καθεστώς που κατέχει όπλα μαζικής καταστροφής».

Ο Αμερικανός πρέσβης θα πρέπει να εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον πρόεδρο της ΝΔ για τη θέση του κόμματός του να αποσυνδέσει τον πόλεμο με τις ΗΠΑ -«αντιπολεμικό δε σημαίνει αντιαμερικανικό» αποφάνθηκε προχτές ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ- καθώς και να ταχθεί κατά της συμμετοχής στο συλλαλητήριο.