ΔΗΜΟΣ ΝΙΚΑΙΑΣ
«Εργα και ημέρες» του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ στο Δήμο

Σε αδυναμία λειτουργίας του Δήμου οδηγούν τα τεράστια τα χρέη που άφησε, φεύγοντας, η αμαρτωλή διοίκηση Β. Τράπαλη. Ο δήμαρχος Στ. Μπενετάτος μαζί με το νικαιώτικο λαό διεκδικούν αγωνιστικά όσα δικαιούνται

Κυριακή 16 Φλεβάρη 2003

Η νέα Δημοτική Αρχή δεσμεύτηκε να προχωρήσει μαζί με το λαό και να διεκδικήσει όσα δικαιούται η πόλη και οι κάτοικοί της. (Η φωτογραφία είναι από τη βραδιά των εκλογών)
Η Δημοκρατική Ενότητα πολύ πριν τις δημοτικές εκλογές είχε χαρακτηρίσει το Δήμο Νίκαιας «θερμοκήπιο σκανδάλων». Η κατάσταση, όπως αυτή παρουσιάστηκε μετά τις εκλογές, απέδειξε ότι ο χαρακτηρισμός ήταν μάλλον επιεικής. Η πραγματικότητα είναι πολύ πιο ζοφερή. Δεν είναι μόνο τα τεράστια ελλείμματα που άφησε κληρονομιά στη νέα δημοτική αρχή η διοίκηση του Βασίλη Τράπαλη, αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης των οικονομικών του Δήμου. Δεν είναι μόνο το ότι δεν υπάρχουν χρήματα για την πληρωμή των εργαζομένων, κυρίως των επί συμβάσει που τους κρατούσε ομήρους ο προηγούμενος δήμαρχος. Είναι και το ότι «έβαλε χέρι» και στα μελλοντικά έσοδα της νέας Δημοτικής Αρχής εισπράττοντας, προεκλογικά, προκαταβολές από τον κρατικό προϋπολογισμό του 2003 και μέρους του 2004, ύψους 4.300.000 ευρώ, ή 1,5 δισ. δραχμών! Μείωσε, έτσι, δραστικά την οικονομική δυνατότητα του Δήμου για μεγάλο διάστημα.

Το συνολικό χρέος του Δήμου από δάνεια, οφειλές κλπ. ανέρχεται στο ποσό των 35.767.639 ευρώ (12.187.823.161 δραχμές), ενώ στο ταμείο του, στις 31/12/2002, την παραμονή δηλαδή της ανάληψης της διοίκησης από τη νέα Δημοτική Αρχή, υπήρχαν, μόλις, 130.242 ευρώ ή 44.380.101 δραχμές.

Με αυτά τα δεδομένα ο δήμαρχος Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος είχε δύο επιλογές: 'Η να ακολουθήσει την πεπατημένη του Βασίλη Τράπαλη και να επιβάλει νέα τέλη στους δημότες, ή να αγωνιστεί μαζί τους για να διεκδικήσει αυτά που ανήκουν στο Δήμο. Η επιβολή μηδενικής αύξησης στα Δημοτικά Τέλη φανερώνουν το δρόμο που επέλεξε ο νέος δήμαρχος. Η συγκέντρωση της Τρίτης 18.2.2003, όπου θα παρουσιάσει αναλυτικά στους δημότες την οικονομική κατάσταση του Δήμου είναι η αρχή μακρών αγώνων.

«Δεν κλαίμε τη μοίρα μας», δηλώνει ο Στ. Μπενετάτος. «Θέτουμε ένα πρόβλημα που ζητά πιεστικά λύση. Για το πρόβλημα αυτό θεωρούμε συνυπεύθυνη και την κυβέρνηση, ειδικά για την προκαταβολή των 1,5 δισ. δρχ. Γιατί, αντί να δώσει αυτά τα χρήματα στην προηγούμενη διοίκηση του Δήμου, έπρεπε να της κόψει τα χέρια. Να βάλει ένα φρένο». Ο δήμαρχος Νίκαιας προσθέτει πως παρά το ότι από τις πρώτες επαφές που είχε με κυβερνητικούς παράγοντες, δόθηκε η εντύπωση ότι κατανοούν το πρόβλημα, στη συνέχεια δεν έγινε εκ μέρους τους κάποια ουσιαστική κίνηση, στην κατεύθυνση της λύσης του. «Δεν έχει νόημα πια να συζητάμε. Θα διεκδικήσουμε μαζί με το λαό όσα δικαιούμαστε», τονίζει αποφασιστικά ο δήμαρχος.

Βαρύτατες συνέπειες

Στο μεταξύ και ενώ ο Βασίλης Τράπαλης προκαλεί ισχυριζόμενος ότι αποχώρησε από το Δήμο με ψηλά το κεφάλι - αντί να παραδεχτεί πως, από εκεί, τον πέταξε ο λαός καταδικάζοντας με την ψήφο του την πολιτική του πρακτική και, στο πρόσωπό του, την κυβερνητική πολιτική - η νέα Δημοτική Αρχή ήδη αισθάνεται τις συνέπειες των ενεργειών του προηγούμενου δημάρχου. Την Πέμπτη από την επιχορήγηση των 580.000 ευρώ, στο ταμείο μπήκαν μόνο 28.000 ευρώ. Τα υπόλοιπα δόθηκαν για την πληρωμή τοκοχρεολυσίων, δόσεων κλπ. Μόνο για την αποπληρωμή της προκαταβολής των 4.300.000 ευρώ ο δήμος καταβάλει κάθε μήνα 250.000 ευρώ.

Πρακτικό και άμεσο αποτέλεσμα των παραπάνω; Τα απορριμματοφόρα κινδυνεύουν να μείνουν στο γκαράζ επειδή ο προμηθευτής του πετρελαίου είναι απλήρωτος. Οι συμβασιούχοι (προσλήψεις συμβασιούχων που μάλιστα δεν ήταν και απαραίτητοι, έκανε ο προηγούμενος δήμαρχος μέχρι την παραμονή σχεδόν της απομάκρυνσής του από το Δήμο) είναι απλήρωτοι. Στα σχολεία δεν υπάρχει θέρμανση, γιατί αν και η προηγούμενη Δημοτική Αρχή είχε εισπράξει την τρίτη και τέταρτη δόση της επιχορήγησης των λειτουργικών δαπανών των σχολείων, δεν απέδωσε τα χρήματα...

Στο εύλογο ερώτημα «μα πού πήγαν τα χρήματα που εισέπραττε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή;» σαφής απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει. Τα περισσότερα πήγαν σε... «ποτά και λουλούδια», σε δημόσιες σχέσεις δηλαδή, και σε - τουλάχιστον - υπερβολικά έξοδα, αν αναλογιστεί κάποιος ότι το φύτεμα μιας τριανταφυλλιάς στο Δήμο στοίχιζε... έξι μεροκάματα! 'Η, ότι το κόστος των εργολαβιών καθαρισμού των οικοπέδων ήταν υπεραρκετό για τον καθαρισμό όλου του Λεκανοπεδίου...

Στα προηγούμενα πρέπει να προστεθούν και μερικά άλλα χαρακτηριστικά στοιχεία, για τη δραστηριότητα της προηγούμενης διοίκησης Τράπαλη: Οπως το γεγονός ότι χρεώθηκε ο Δήμος το κόστος κατεδάφισης ετοιμόρροπων από το σεισμό σπιτιών, τα οποία, ωστόσο, είχε κατεδαφίσει η Νομαρχία! «Η λογική μας δεν είναι να πάει κάποιος φυλακή, αλλά όλοι θα δώσουν λόγο των πράξεών τους», υπογραμμίζει ο Στ. Μπενετάτος.


Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ