Εντυπωσιακή αρχαία ταφή
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003

Τετράτροχες άμαξες με τους σκελετούς των αλόγων τους και με πλούσια διακόσμηση, οι οποίες χρονολογούνται στον 10 αι. μ.Χ. αποκάλυψε η σωστική ανασκαφή της ΙΘ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Κομοτηνής σε ταφικό τύμβο του χωριού Μικρή Δοξιπάρα, του Δήμου Κυπρίνου.

Η έρευνα αποκάλυψε έναν από τους μεγαλύτερους τύμβους του βόρειου Εβρου, με διάμετρο 55 - 60μ. και ύψος περίπου 6-7 μ. Το μνημείο υπέστη διάφορες παράνομες επεμβάσεις, ενώ ο κίνδυνος καταστροφής αρχαιοτήτων ήταν μεγάλος, λόγω της μηχανικής καλλιέργειας του αγρού. Ηδη υπάρχουν πολυάριθμα θραύσματα από μαρμάρινα ανάγλυφα και αρχιτεκτονικά μέλη δίπλα στον τύμβο, γεγονός που οδήγησε αρχικά στην υπόθεση ότι υπήρχε κτιστός τάφος ή μαρμάρινη σαρκοφάγος. Η έρευνα με γεωραντάρ από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών Κρήτης δε βρήκε κάτι σχετικό.

Ωστόσο, αποκαλύφθηκαν τετράτροχες άμαξες μαζί με τους σκελετούς των αλόγων, ενώ σε μία υπάρχει και ο σκελετός ενός σκύλου. Η μεταλλική διακόσμηση στις καρότσες και στους ζυγούς είναι εντυπωσιακή. Τα μεταλλικά στοιχεία στη μία άμαξα διατηρούνται σε άριστη κατάσταση, ενώ στην άλλη σώζονται ίχνη του ξύλινου σκελετού της καρότσας και των ακτινωτών τροχών. Εντοπίστηκε ακόμη μία άμαξα με επαργυρωμένα χάλκινα διακοσμητικά στοιχεία στο ζυγό της, αλλά δεν έχει ακόμη αποκαλυφθεί. Πιθανολογείται ότι οι άμαξες μετέφεραν τους νεκρούς για να ακολουθήσει το κάψιμό τους. Τα ευρήματα χαρακτηρίστηκαν ως «ιδιαίτερα σημαντικά και μοναδικά για τον ελλαδικό χώρο», αφού, παρόμοιες άμαξες έχουν βρεθεί σε τύμβους της Βουλγαρίας.

Επίσης, βρέθηκαν ίχνη αποτέφρωσης νεκρών στο κέντρο του τύμβου και συνοδευτικά νεκρικά αντικείμενα όπως χάλκινα και γυάλινα αγγεία, χάλκινος λυχνοστάτης και λυχνάρι, δύο σκουλαρίκια, ένα χρυσό και ένα ασημένιο, πολλά γυάλινα και πήλινα μυροδοχεία διάφορων σχημάτων και μεγεθών, μαρμάρινο ιγδίο με δύο γουδοχέρια σε σχήμα δαχτύλου, χρυσά και γυάλινα κοσμήματα, ξύλινα κιβωτίδια με χάλκινες λαβές, κλειδαριές και αλυσίδες και δύο μεγάλα εντυπωσιακά χάλκινα αγγεία. Ο τύμβος ανήκει μάλλον σε πλούσια οικογένεια, αφού σκέπαζε περισσότερους από έναν νεκρούς. Οι έρευνες συνεχίζονται.