Διπλά εγκαίνια
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003

Εργο της Λ. Μπακογιάννη
Εγκαινιάζεται στις 14 Μάρτη στην αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος - artlife» (Ηροδότου 11), έκθεση γλυπτικής - κεραμικής της Λίλης Μπακογιάννη με τίτλο «Ταυτότητες». Η νέα αυτή ενότητα, αποτελεί τη συνέχεια της εικαστικής έρευνάς της, που προσεγγίζει το ένδυμα μέσα στο χρόνο, σαν έννοια περισσότερο και λιγότερο σαν αντικείμενο.

Οπως σημειώνεται στον κατάλογο «Ιστορικά, οι εθνικές και πολιτιστικές διαφορές των ανθρώπων, εκφράζονται και μέσω των ενδυμάτων τους, άλλοτε τρυφερά και άλλοτε σκληρά από τη στιγμή που αυτό μεταπλάθεται σε "ταυτότητα". Με μεικτή τεχνική, η Λ. Μπακογιάννη εκφράζει γυναικείους χαρακτήρες, τοποθετημένους σε διαφορετικούς χρόνους που αναφέρονται ηλικιακά στη γυναίκα και το κορίτσι. Μέσα από τις παραθέσεις των ενδυμάτων και των στοιχείων τους γίνονται έντονα, το περιστόλιστο των κοριτσίστικων ρούχων, που παραπέμπει στη χαριτωμένη πληθωρικότητα της παιδικής ηλικίας και το πομπώδες των γυναικείων ενδυμάτων, που αντικατοπτρίζει τη ματαιοδοξία της ανθρώπινης φύσης». Συνδυάζοντας διάφορα υλικά με τις πλασμένες κεραμικές φόρμες, η Λ. Μπακογιάννη δημιουργεί φιγούρες που αποδεικνύουν τη δυνατότητα της καλλιτεχνικής κεραμικής να σταθεί επάξια δίπλα στη γλυπτική.

Την ίδια μέρα, στον ίδιο χώρο, εγκαινιάζεται έκθεση λιθογραφιών του Ελβετού καλλιτέχνη Χ. Χιντερέιτερ. Ο καλλιτέχνης θεωρείται από τους πρωτοπόρους εικαστικούς στη χρήση μαθηματικών θεωριών και έχει χαρακτηριστεί «πατέρας της κομπιούτερ αρτ». Οι λιθογραφίες που περιλαμβάνονται στην έκθεση αποτελούν δείγματα τόσο του ύφους της δουλιάς του όσο και της ποιότητας της χαρακτικής του ικανότητας. Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 5 Απρίλη.