Ολο το Λονδίνο μία διαδήλωση!
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Λονδίνο
Το πιο δύσκολο εγχείρημα, μία μαζική αντιπολεμική διαδήλωση και πορεία στο Λονδίνο. Η πολεοδομία της βρετανική πρωτεύουσας είναι τέτοια που δε βοηθά. Ομως οι «τεχνικές δυσκολίες» ξεπεράστηκαν πολύ γρήγορα...

Ηδη στη μία το μεσημέρι, το συγκεντρωμένο πλήθος ξεπερνούσε κατά πολύ τον όγκο της προηγούμενης συγκέντρωσης του Οκτώβρη, που επισήμως είχε 400.000. Η συγκέντρωση και η πορεία τελικά ενοποιήθηκαν, αναγκαστικά... σε μία διαδήλωση που δεν είχε ούτε αρχή ούτε τέλος. Ολο το Λονδίνο μία απέραντη αντιπολεμική πλημμυρίδα. Πάνω από 1.5 εκατομμύριο - 1.750.000 σύμφωνα με τους διοργανωτές - Βρετανοί έδωσαν μαχητικό παρών και εξέφρασαν με κάθε δυνατό μέσο την κατηγορηματική και πλήρη αντίθεσή τους στη φιλοπόλεμη πολιτική του Τόνι Μπλερ και του Μπους.

Το πρωτοφανές μέγεθος της αντιπολεμικής διαδήλωσης, καταδεικνύει ότι ο βρετανικός λαός έχει ριζοσπαστικοποιηθεί σε σημαντικό βαθμό, τουλάχιστον έως προς την αντίθεσή του στον πόλεμο και έχει ξεπεράσει ηγεσίες, ακόμη και συνδικαλιστικές που ελάχιστες εμφανίστηκαν και οι περισσότερες εγκλωβίστηκαν στο τι πρέπει να γίνει.

Η πορεία τελικά και παρά τις αρχικές απαγορεύσεις περί ασφάλειας, κατέληξε στο Χάιντ Παρκ, χωρίς να σημειωθεί ούτε ένα επεισόδιο. Ανάμεσα στους ομιλητές, ο Αμερικανός αιδεσιμότατος Τζέσε Τζάκσον, ο δήμαρχος του Λονδίνου, Κεν Λίβινγκστον και ο αμερικανικός ηθοποιός - σκηνοθέτης και ακτιβιστής Τιμ Ρόμπινς.