ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Μια γροθιά, μια φωνή
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Βραζιλία
Η αμερικανική υποήπειρος, που στενάζει εδώ και δεκαετίες υπό την μπότα των Γιάνκηδων και βρίσκεται εδώ και καιρό σε κατάσταση εξέγερσης από άκρη σε άκρη, δε θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη σε αυτήν την «παγκόσμια μέρα αντιπολεμικού ξεσηκωμού».

Το «Οχι στον πόλεμο κατά του Ιράκ» και το «Οχι άλλο αίμα για πετρέλαιο» αντήχησε σε 12 πόλεις της Βραζιλίας. Μεγαλύτερες συγκεντρώσεις αυτές που έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο και το Σάο Πάολο, που χρωματίστηκαν και από την καρναβαλική περίοδο, ενώ στην πρωτεύουσα Μπραζίλια η μεγάλη πορεία που είχε διοργανώσει το Κίνημα των Ακτημόνων-(MST) κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία. «Εξω οι Γιάνκηδες από το Ιράκ και τη Βενεζουέλα» δήλωσαν αποφασιστικά οι χιλιάδες που πήραν μέρος στη διαδήλωση που έγινε στο Καράκας, στη Βενεζουέλα.

«Οχι στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή. Συνολικά 4 μεγάλες συγκεντρώσεις έγιναν, με μεγαλύτερη αυτή που πραγματοποιήθηκε στο Μπουένος Αϊρες, όπου χιλιάδες διαδηλωτές αγνόησαν την καταρρακτώδη βροχή και κατέληξαν στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Διαδηλώσεις κατά του πολέμου έγιναν επίσης, σε αρκετές πόλεις του Μεξικού, στο Σαντιάγο της Χιλής, σε αρκετές πόλεις της Ουρουγουάης, με κύρια αυτή στο Μοντεβίδεο, στη Λίμα του Περού, στο Κίτο του Εκουαδόρ, στο Ελ Σαλβαδόρ, στην Κόστα Ρίκα, στο Πουέρτο Ρίκο, στην Τζαμάικα ακόμη και στο μικρό νησί της Καραϊβικής, τη Γουαδελούπη!



Χιλή


Ουρουγουάη