Στιγμιότυπα
Τρίτη 18 Φλεβάρη 2003

Ατελείωτη η πορεία το περασμένο Σάββατο προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι κάθε ηλικίας πορεύτηκαν στο δρόμο της ειρήνης και με αγωνιστικότητα, ζωντάνια και ευρηματικότητα έστειλαν ηχηρό μήνυμα κόντρα στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο που ετοιμάζουν ενάντια στο λαό του Ιράκ.

***

Τουλάχιστον έξι μεγάλα πανό με την «Γκουέρνικα», το τόσο επίκαιρο έργο του Πικάσο αν και το δημιούργησε το 1937, πέρασαν μπροστά από την Αμερικάνικη Πρεσβεία. Ενα από αυτά, και μάλιστα κατακόκκινο, στήθηκε και έμεινε ακριβώς απέναντι από την Πρεσβεία, έτσι για να θυμίζει στα ιμπεριαλιστικά γεράκια τη φρίκη του πολέμου.

***

Ιδιαίτερα ξεχωριστές ήταν οι φωνές κατά του πολέμου, που ύψωσαν οι μικροί μαθητές του δημοτικού από τα Σεπόλια στη διαδήλωση, φωνάζοντας «Ειρήνη και σχολειά, ζητάνε τα παιδιά». Οι μικροί φιλειρηνιστές του Κορωπίου, από την άλλη, έβαλαν όλη τους την τέχνη στο πολύχρωμο πανό που ζωγράφισαν, με παιδιά να φωνάζουν «Οχι στον πόλεμο», ενώ το «Δώστε μια ευκαιρία στην ειρήνη» ήταν ξεκάθαρο στο πανό των σχολείων του Ιλίου.

***

Απέναντι στα τύμπανα του πολέμου, που χτυπάνε οι ιμπεριαλιστές ενάντια στο λαό του Ιράκ, τα μέλη του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αντέταξαν τα δικά τους, χορεύοντας ταυτόχρονα το χορό της ...ειρήνης.

***


Ισως λίγο μακάβριο, αλλά χαρακτηριστικό το σύνθημα των «Γιατρών του κόσμου», που έχουν αντικρίσει πολλές φορές τη φρίκη του πολέμου: «Μπους, Μπλερ, καθίστε στη γωνία, θα σας εγχειρήσουμε χωρίς αναισθησία».

***

Οι σημαίες και τα συνθήματα από τα μπλοκ Κούρδων, Τούρκων και Παλαιστινίων στη δική τους γλώσσα ήταν ηχηρά κάθε φορά που έφταναν έξω από την Πρεσβεία. Αυτοί που έχουν νιώσει και έχουν δει στις πατρίδες τους το μαύρο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού, ύψωσαν τη δική τους φωνή αντίστασης και συμπαράστασης στον ιρακινό λαό.