ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ο αγώνας θα συνεχιστεί με άλλο διεκδικητικό πλαίσιο

Σταμάτησαν, χτες, την κινητοποίησή τους οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας, αν και η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το μοναδικό αίτημά τους

Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003

Motion Team

ΛΑΡΙΣΑ: Οι αγρότες θα επανέλθουν αποφασισμένοι και με άλλο διεκδικητικό πλαίσιο
ΛΑΡΙΣΑ (του ανταποκριτή μας).--

Να σταματήσουν την κινητοποίησή τους αποφάσισαν οι βαμβακοπαραγωγοί της Λάρισας και της Μαγνησίας, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το ένα και μοναδικό αίτημα που πρόβαλαν κι ήταν ν' ανοίξουν άμεσα τα εκκοκκιστήρια για να παραδοθούν και να επιδοτηθούν όλες οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού, που προέρχονται από χωράφια δηλωμένα στο ΟΣΔΕ.

Η απόφαση για την απόσυρση των τρακτέρ - έφυγαν χτες, στις 3 μ.μ., μετά από 11 συνεχή μερόνυχτα στους δρόμους - πάρθηκε σε συνέλευση των βαμβακοπαραγωγών, η οποία πραγματοποιήθηκε, χτες το μεσημέρι, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας. Οι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, που οργάνωσαν αυτήν την κινητοποίηση, φαίνονταν εμφανώς απογοητευμένοι από την ατυχή έκβασή της και το μόνο που βρήκαν να πουν στους βαμβακοπαραγωγούς ήταν ότι «από δω και πέρα η ευθύνη για το τι θα γίνει με τις αδιάθετες ποσότητες ανήκει αποκλειστικά στο υπουργείο Γεωργίας», καλώντας τους να περιμένουν τι θα γίνει στη Διαχειριστική Επιτροπή της ΕΕ («ζήσε Μάη μου...», δηλαδή)!

Της απόφασης για τη λήξη της κινητοποίησης είχε προηγηθεί η προχτεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Γεωργίας, όπου δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία μεταξύ του Β. Αργύρη και του Θ. Κοκκινούλη, προέδρου της Ενωσης Συνεταιρισμών Λάρισας, που εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των αγωνιζόμενων βαμβακοπαραγωγών.

Ο υφυπουργός Γεωργίας δε δέχτηκε να παραδοθούν και να επιδοτηθούν όλες οι αδιάθετες ποσότητες βαμβακιού και πρότεινε να εισκομιστούν και να επιδοτηθούν μερικές μόνον απ' αυτές - πληροφορίες λένε ότι δέχτηκε να επιδοτηθούν άλλοι 40.000, άντε το πολύ 50.000 τόνοι, από τους 140.000 τόνους που φέρεται ότι δήλωσαν οι παραγωγοί και παραμένουν αδιάθετοι - και οι υπόλοιπες να πληρωθούν μόνο στην εμπορική τιμή.

Στο «παζάρι» που έγινε για το πόσες από τις επιδοτούμενες ποσότητες θα προέρχονται από τη Λάρισα και τη Μαγνησία, δεν τα «βρήκαν», με αποτέλεσμα ο Θ. Κοκκινούλης ν' αποχωρήσει από τη σύσκεψη, κατηγορώντας τον υφυπουργό κι απειλώντας ότι θα προσφύγουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όπου θα καταγγείλουν την ελληνική κυβέρνηση για ...παραβίαση του ισχύοντος κανονισμού για το βαμβάκι!

Αδιέξοδη κινητοποίηση

Το πρώτο συμπέρασμα που βγαίνει από την τελευταία κινητοποίηση των βαμβακοπαραγωγών στη Λάρισα και τη Μαγνησία είναι ότι η κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει, ούτε ρούπι, από την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που στοχεύει στη μείωση της παραγωγής βαμβακιού στη χώρα μας και γι' αυτό επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της έναντι των αγωνιζόμενων αγροτών.

Η εμμονή του υφυπουργού Γεωργίας στην απόφαση να μείνουν και φέτος - όπως και πέρσι - εκτός επιδότησης δεκάδες χιλιάδες τόνοι βαμβακιού, παρά τις μεγάλες στρεμματικές περικοπές στη βαμβακοκαλλιέργεια που προηγήθηκαν, αυτό ακριβώς δείχνει.

Το δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι μια κινητοποίηση, όπως αυτή των βαμβακοπαραγωγών της Λάρισας και της Μαγνησίας, την οποία οργάνωσαν συγκεκριμένοι αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ, δεν μπορεί παρά να καταλήξει σε αδιέξοδο.

Κι τούτο διότι προβάλλει μόνον ένα, μερικό, συγκυριακό και τοπικό αίτημα και, μάλιστα, με λαθεμένο τρόπο, διαχωρίζει, διαιρεί και φέρνει σε αντιπαράθεση τους παραγωγούς του ίδιου προϊόντος, δεν αφορά και παραγωγούς άλλων προϊόντων, δεν εξασφαλίζει τη συμπαράσταση των άλλων εργαζομένων του χωριού και της πόλης, δε «χτυπάει» τη ρίζα του κακού - εν προκειμένω τον καταστροφικό κανονισμό της ΕΕ - δεν ανοίγει προοπτική για το αύριο της καλλιέργειας και, γενικότερα, για το μέλλον της γεωργίας στη χώρα μας.

Αποτυχημένη θα ήταν αυτή η κινητοποίηση, ακόμα κι αν το υπουργείο Γεωργίας δεχόταν να ικανοποιήσει πλήρως το αίτημά της, καθώς το πρόβλημα δεν είναι το πώς θα πάρουν, φέτος, μερικά ευρώ παραπάνω οι βαμβακοπαραγωγοί, αλλά το πώς θα διασφαλιστεί η παραμονή τους στην καλλιέργεια και, γενικότερα, στο αγροτικό επάγγελμα.

Κι όσο συνεχίζεται η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ - κατά της οποίας κουβέντα δεν ακούστηκε από τους ηγήτορες αυτής της κινητοποίησης - αυτή η διασφάλιση δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο αγώνας δε σταματάει

Βεβαίως, η έκβαση αυτής της κινητοποίησης πρέπει, μεν, να προβληματίσει τους βαμβακοπαραγωγούς - κι όχι μόνον της Λάρισας και της Θεσσαλίας, αλλά ολόκληρης της χώρας - όμως δεν πρέπει να τους κάνει να σταματήσουν τον αγώνα τους. Αντιθέτως, χρειάζεται αυτός ο αγώνας να συνεχιστεί και να ενταθεί και οι αγρότες να παλέψουν για: