Αποκαλυπτικά στοιχεία για την εξέλιξη των τιμών και οδηγίες από την Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας
Χωρίς ιδιαίτερες διακυμάνσεις σε σχέση με πέρσι εμφανίζονται οι τιμές των οπωροκηπευτικών, όπως τις κατέγραψε η Ενωση Καταναλωτών, σύμφωνα με τις οποίες τα μαρούλια πωλούνται στις 220-285 δρχ. το ένα, οι ντομάτες στις 399 δρχ. το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια στις 448-550 δρχ. και οι πιπεριές 490 δρχ. το κιλό.
Την προσοχή των καταναλωτών κατά την αγορά οστρακοειδών και κεφαλόποδων, που εύκολα μπορούν να γίνουν επικίνδυνα για την υγεία, συνιστά η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδας. Μεταξύ άλλων συνιστά όταν κανείς αγοράζει μύδια, στρείδια, αχιβάδες, κυδώνια κλπ. να προσέχει να πωλούνται μέσα στο όστρακό τους και να είναι ζωντανά. Το όστρακο να είναι κλειστό με τη σάρκα καλά προσκολλημένη, το υγρό στο εσωτερικό τους να είναι διαυγές και άοσμο. Η φρεσκάδα τους μπορεί να ελεγχθεί εάν αντιδράσουν άμεσα σε σταγόνες λεμονιού ή σε τσίμπημα με καρφίτσα. Οσο για τα χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα, πρέπει κανείς να ελέγχει ώστε η επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή, να έχουν μάτια γυαλιστερά, τα πλοκάμια και οι βεντούζες να είναι ανθεκτικά στο τράβηγμα, η σάρκα να είναι συμπαγής γυαλιστερή. Συχνό γνώρισμα αλλοίωσης στα κεφαλόποδα είναι το ροζ χρώμα που παίρνει η επιφάνεια της σάρκας τους.
Τέλος, προσοχή χρειάζεται στις κονσέρβες, στη συσκευασία των οποίων πρέπει να αναγράφεται η ημερομηνία παραγωγής και στις παστεριωμένες και η ημερομηνία λήξης, τα συστατικά που περιέχει, το βάρος και η επωνυμία του παρασκευαστή και δεν πρέπει να είναι διογκωμένες, παραμορφωμένες ή σκουριασμένες.