ΛΕΣΒΟΣ
Κοινά προβλήματα, παλλαϊκός αγώνας

Σήμερα το μεγάλο παλλεσβιακό συλλαλητήριο στη Μυτιλήνη. Μιλούν αγροτοκτηνοτρόφοι και εκπρόσωποι φορέων του νησιού στο «Ρ»

Τετάρτη 19 Φλεβάρη 2003

Αποψη από περσινή κινητοποίηση των κατοίκων της Λέσβου
ΜΥΤΙΛΗΝΗ (της απεσταλμένης μας ΕΛΕΝΗΣ ΤΖΙΒΡΑ).--

Λέσβος. Οι επιπτώσεις της αντιλαϊκής πολιτικής είναι αλυσιδωτές και σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Αγγίζουν τους πάντες. Οι αγρότες αιμορραγούν οικονομικά. Τα κτηνοτροφικά νοικοκυριά είναι καταχρεωμένα σε τράπεζες και εμπόρους. Οι ψαράδες αναγκάζονται να πουλάνε τα καΐκια τους. Η εφαρμοζόμενη πολιτική πλήττει το νησί και το οδηγεί σε μαρασμό. Σε κατάσταση μαρασμού πορεύονται και οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού. Τα μαγαζιά βάζουν λουκέτο. Οι νέοι εγκαταλείπουν, λόγω της ανεργίας, το νησί. Στα ορεινά δεν ακούγονται πια παιδικές φωνές. Ο πληθυσμός συρρικνώνεται και διογκώνεται ο φόβος για τη μετατροπή της Λέσβου «σε ακατοίκητη βραχονησίδα». Δεν το βάζουν όμως κάτω.

Κόντρα σ' αυτή την εικόνα, κόντρα σε ό,τι επιφυλάσσουν οι κυβερνώντες στο νησί, σήμερα, στις 11 το πρωί, ξεκινά το παλλεσβιακό παλλαϊκό συλλαλητήριο στην προκυμαία της Μυτιλήνης, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών του νησιού. Ενα συλλαλητήριο που δεν αποσκοπεί μόνο σε αξιοπρεπείς τιμές στο λάδι και στο γάλα, αλλά στην ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής-αντιαγροτικής πολιτικής.

Μένει η φτώχεια

«Τι θέλουν να κάνουμε; Να εγκαταλείψουμε τις ελιές μας και να γίνουν βοσκοτόπια; Εμείς οι μεγαλύτεροι δε θα φύγουμε, αλλά οι νέοι τι να κάνουν; Δουλιές δεν υπάρχουν. Κάθε μέρα τα χωριά μας ερημώνουν. Δε μας μένει δραχμή στην τσέπη». Τα λόγια και η οργή ξεχύνονται σαν χείμαρρος από τον Παναγιώτη Αρχοντή. «Τα προβλήματα, συνεχίζει ο ελαιοπαραγωγός, είναι πολλά, και φέτος ακόμη περισσότερα. Σχεδόν όλες οι ελιές έπαθαν ζημιά από το δάκο, με αποτέλεσμα η τιμή του λαδιού να έχει πέσει πολύ. Οι επιδοτήσεις, όταν έρχονται, δε μας φτάνουν. Η φετινή κακοκαιρία μάς γονάτισε. Ζώα πνίγηκαν, καλλιέργειες καταστράφηκαν, αποζημίωση δεν παίρνουμε». Και καταλήγει: «Κάποτε έβγαινες στα καφενεία και ήταν γεμάτα, τώρα ο κόσμος δεν έχει λεφτά για να πάει. Γι' αυτό, στο ραντεβού της προκυμαίας πρέπει να είμαστε όλοι εκεί. Δεν είναι ζήτημα του ενός, είναι όλων».

Στο χείλος του γκρεμού

Ο Παναγιώτης Σταμάτης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μανταμάδου, αναφέρεται στα προβλήματα των κτηνοτρόφων: «Οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού. Ολα τα κτηνοτροφικά νοικοκυριά είναι υπερχρεωμένα σε τράπεζες και εμπόρους ζωοτροφών. Ακόμη και όλα τα ζώα να πουλήσουν δε θα μπορέσουν να ξεχρεώσουν. Δεν πάει άλλο! Οι τιμές του γάλατος είναι καθηλωμένες τα τελευταία 6 χρόνια στις 250 δραχμές το κιλό. Οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί 30-40%».

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ψαράδες μίλησε ο Θανάσης Καλογερογιάννης, ιχθυολόγος: «Η μη στήριξη των μικρομεσαίων ψαράδων τούς έχει οδηγήσει σε μαρασμό και τους εξαναγκάζει να αποσύρουν το σκάφος τους ως λύση. Τα διάφορα αντιαλιευτικά μέτρα, όπως είναι η αλλαγή και η αύξηση της τιμής των καυσίμων, η άδικη φορολογία, έχουν αποτέλεσμα να συρρικνωθεί ο αλιευτικός στόλος της Λέσβου, ενώ, παράλληλα, αναπτύσσονται αθρόα και ανεξέλεγκτα οι εισαγωγές αλιευτικών προϊόντων ακόμα και αυτών που έχουμε επάρκεια. Αυτό επιφέρει ένα χτύπημα ακόμη στο εισόδημα των ψαράδων. Γιατί είναι απαράδεκτο και άδικο όταν το 40% της εγχώριας συνολικής παραγωγής ψαρεύεται στα νερά που περιβάλλουν τη Λέσβο, να τεθεί αργά ή γρήγορα αυτός ο αλιευτικός πλούτος υπό τον έλεγχο των πολυεθνικών. Αν συνεχιστεί αυτή η πολιτική, το μέλλον του νησιού είναι να μετατραπεί σε ακατοίκητη βραχονησίδα».

Και συνέχισε: «Ολοι αυτοί οι λόγοι επιβάλλουν να έρθουν και οι ψαράδες μαζί με τους υπόλοιπους αγρότες στο συλλαλητήριο της Τετάρτης. Είναι συλλαλητήριο επιβίωσης όλων των παραγωγικών κλάδων, όλου του νησιού».

Ολοι πλήττονται

Στα πλαίσια του σημερινού συλλαλητηρίου, το Εργατικό Κέντρο - όπως και άλλοι φορείς - έχει κηρύξει 24ωρη απεργία. Ο Δημήτρης Σιαμέτης, πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, υπογραμμίζει: «Προκηρύξαμε μια απεργιακή κινητοποίηση με βάση τις ανάγκες των εργαζομένων στο νομό μας. Εχουμε φτάσει σε επίπεδα εξαθλίωσης, με την ανεργία στο νομό να καλπάζει πάνω από το 20%, χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτό οι 2.500 που παρακολουθούν επιδοτούμενα προγράμματα και δεν μπορούν να δηλωθούν ως άνεργοι.

Αν πάτε στην αγορά θα διαπιστώσετε ότι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των εργαζομένων δουλεύουν ως ωρομίσθιοι, δεν πληρώνονται τα ρεπό ούτε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, η Επιθεώρηση Εργασίας είναι ανύπαρκτη. Από την άλλη, οι αγρότες, που αποτελούν το 80% του πληθυσμού, αιμορραγούν οικονομικά. Κι όταν ο αγρότης δεν έχει λεφτά στην τσέπη, δεν μπορεί να κινηθεί ο μαγαζάτορας, δε θα πάρει ο οικοδόμος».

Και επισημαίνει: «Ο μοναδικός τρόπος και διέξοδος είναι να αλλάξει η αντιλαϊκή πολιτική, που οδεύει όλο και σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Ο αγώνας είναι ο μόνος δρόμος, όμως δεν πρέπει να μείνουμε μόνο στην αύξηση του μεροκάματου και μια καλύτερη τιμή στο λάδι, αλλά η πάλη να στοχεύει στη συνολική ανατροπή αυτής της πολιτικής. Γι' αυτό κι εμείς, ως ΕΚ, που στηρίζουμε το πλαίσιο δράσης του ΠΑΜΕ, κάνουμε την προσπάθεια να συσπειρωθεί η εργατική τάξη στις γραμμές του και με στόχους που να τη βοηθούν όχι μόνο να αντισταθεί σε αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά να παλέψει και για την ανατροπή της».

Ο Νίκος Μπούλμπουλης, αρτοποιός και πρόεδρος της Ομοσπονδίας ΕΒΕ Λέσβου, τονίζει: «Είμαστε στο παραπέντε... Απ' όλα τα στόματα ακούγεται: "Δεν πάει άλλο!". Δε ζητάμε απλώς αξιοπρεπείς τιμές για τα προϊόντα, αλλά την ανατροπή αυτής της αντιλαϊκής, αντιαγροτικής πολιτικής που έχει επιπτώσεις σε όλα τα κοινωνικά στρώματα. Εχοντας κατανοήσει ότι το εισόδημά μας έχει άμεση σχέση με το εισόδημα των αγροτών και συνολικά των εργαζομένων του νησιού μας, συμμετέχουμε σε αυτή την κινητοποίηση, στην προσπάθεια να στηριχτεί το εισόδημά τους. Από τη μια ο χαμηλός τζίρος των καταστημάτων, από την άλλη η άγρια φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση στους μικρομεσαίους, οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο των καταστημάτων μας».

Μπόλικη κυβερνητική κοροϊδία

Για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αγιάσος μίλησε ο Βαγγέλης Κέλμαλης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αγιάσου και μέλος της ΣΕΑ. «Το εισόδημα των αγροτών στην Αγιάσο έχει μειωθεί κατά 60%. Τα μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση, όπως ο αγροτοτουρισμός, έχουν πέσει στο κενό, δεν πρόσφεραν τίποτα στο εισόδημα των κατοίκων της Αγιάσου αλλά και του υπόλοιπου νησιού. Αντίθετα, όσοι προσπάθησαν να δημιουργήσουν μικρές μονάδες με 4-5 δωμάτια, τους πετσόκοψαν με τη "συνάφεια", τους έβαλαν και υποχρεωτικά 100 μέρες να νοικιάζουν τουλάχιστον ένα δωμάτιο, ώστε να ενταχθούν στο ΤΕΒΕ και ας είναι ασφαλισμένοι σε άλλο Ταμείο. Αρα, η πολιτική αυτή είναι εντελώς αντιαγροτική και αντιλαϊκή, με αποτέλεσμα τα χωριά να σβήνουν και να καρπώνονται μερικοί».

Ο Χρύσανθος Χατζηπαναγιώτης, δήμαρχος Αγιάσου, λέει χαρακτηριστικά: «Ο αγροτικός πληθυσμός του νησιού δεν αντέχει άλλο. Τα κυβερνητικά μέτρα που λαμβάνονται δεν αποσκοπούν σε ουσιαστικές λύσεις, αλλά ίσα να "λαδώνουν το άντερο". Η προσπάθειά μας, δήμου και ΣΕΑ, είναι να προβάλουμε τη μοναδική και συνολική λύση που υπάρχει στο χώρο της αγροτικής οικονομίας. Δηλαδή, ο αγροτικός παραγωγικός συνεταιρισμός, που προϋποθέτει όχι μόνον έναν άλλο δημόσιο τομέα που θα τους στηρίξει αλλά και τη διακυβέρνηση της χώρας από πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες πραγματικά θα έχουν στο κέντρο της προσοχής τους τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες του».