ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Φωνές αντίθεσης στα σχέδια πολέμου και κυρώσεων...
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Εντατικές είναι και οι ασκήσεις του νοτιοκορεατικού στρατού
ΣΕΟΥΛ.--

Κατηγορηματικά αντίθετος με την πιθανότητα επιβολής κυρώσεων κατά της ΛΔ Κορέας ή με το ενδεχόμενο διεξαγωγής στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ έναντι της Πιονγιάνγκ δήλωσε χτες ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Ρο Μου-χγιουν.

Ο νέος Πρόεδρος, που αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα μετά την προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη τελετή ορκωμοσίας, καθόρισε τη στάση της κυβέρνησής του απέναντι στα γνωστά σχέδια των ΗΠΑ για επέμβαση, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κορεατικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.

«Η στρατιωτική επίθεση των ΗΠΑ κατά της ΛΔ Κορέας είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα που θα μπορούσε να οδηγήσει στην πρόκληση πολέμου στη Χερσόνησο. Επομένως, αντιτίθεμαι ακόμη και στο ενδεχόμενο να σκεφθώ μία τέτοια πιθανότητα... Είμαι πρόθυμος, όσον αφορά σ' αυτό το θέμα, να διαφοροποιηθώ με τις ΗΠΑ εάν αυτό εμποδίσει τον πόλεμο!», είπε επί λέξει ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος της Ν. Κορέας. Σε επόμενο σημείο πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Είναι ζήτημα επιλογής τακτικής: είτε θα συνεργαστείς με τις ΗΠΑ διακυβεύοντας μία στρατιωτική επίθεση στο βορρά ή θα μιλήσεις ξεκάθαρα προκειμένου να υπάρξει μία διαφορετική γνώμη στη διεθνή κοινότητα. Νομίζω πως έχω δίκαιο».

Ο ίδιος υπογράμμισε την αντίθεσή του και με το σχέδιο της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους να επιβληθούν διεθνείς - ή δυνατόν... - κυρώσεις και ναυτικός εμπορικός αποκλεισμός της ΛΔ Κορέας. Μέλλει, βέβαια, οι σαφείς θέσεις της κυβέρνησης που θα σχηματίσει ο νέος πρόεδρος να επιβεβαιωθούν απ' τα ίδια τα γεγονότα, καθώς είναι βέβαιο πως η πολιτική της Σεούλ θα τεθεί σύντομα σε δοκιμασία υπό τις αναμενόμενες νέες ασφυκτικές πιέσεις της Ουάσιγκτον...

Συνομιλίες εφ' όλης της (στρατιωτικής) ύλης;

Associated Press

Από πρόσφατη αντιπολεμική εκδήλωση στη Σεούλ
Σύμφωνα, πάντως, με χτεσινό δημοσίευμα της αγγλόφωνης κορεατικής εφημερίδας «Korea Herald», λίγο μετά την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων για το Μάρτη κοινών στρατιωτικών ασκήσεων ΗΠΑ - Ν. Κορέας, Αμερικανοί και Νοτιοκορεάτες στρατιωτικοί αξιωματούχοι θα αρχίσουν συνομιλίες με κεντρικό άξονα την «αναδιοργάνωση» της συνολικής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας και δράσης στη Ν. Κορέα.

Ο υπουργός Αμυνας, Λι Τζουν, είπε πως οι σχετικές διαβουλεύσεις θα αρχίσουν τον προσεχή Απρίλη με κεντρικό άξονα την «επαναδιάταξη» των 37.000 Αμερικανών πεζοναυτών που στρατοπεδεύουν σε βάσεις στη Ν. Κορέα, αλλά και το «μακροπρόθεσμο μέλλον της συμμαχίας Σεούλ - Ουάσιγκτον» κατά την πραγματοποίηση της πρώτης συνεδρίασης του νεοσυγκροτηθέντος Κοινού Στρατιωτικού Συμβουλευτικού Σώματος Ασφαλείας.

Ο ίδιος, μιλώντας αργότερα σε επιτροπή Αμυνας του Νοτιοκορεατικού Κοινοβουλίου, επιβεβαίωσε πως θέση της Ουάσιγκτον είναι η ενίσχυση των αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων (στη Ν. Κορέα) για την αντιμετώπιση «εκτάκτων καταστάσεων», αλλά και η αναδιάταξη αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων απ' το βορρά (όπου σταθμεύουν σήμερα) στο νότο του ποταμού Χαν.