ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ
Νομιμοποίησαν την καταπάτηση δημόσιων εκτάσεων

Η κυβέρνηση με την ανοχή της ΝΔ ψήφισε χτες στη Βουλή τη σχετική τροπολογία

Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003

Eurokinissi

Η κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανοχή και της ΝΔ, άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίηση χιλιάδων κτισμάτων που βρίσκονται σε περιοχές εντός σχεδίου πόλεως που ανήκαν στο Δημόσιο ως δασική έκταση.

Χθες στη Βουλή και στην αρμόδια κοινοβουλευτική οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ψήφισαν τη σχετική τροπολογία, για την οποία η ΝΔ επιφυλάχτηκε να τοποθετηθεί κατά τη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη στην Ολομέλεια της Βουλής. Με βάση την τροπολογία, νομιμοποιούνται εκτάσεις μέχρι δύο στρέμματα, αλλά και πάνω από αυτά, με την προϋπόθεση ότι μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2002 στην έκταση υπήρχε κτίσμα μέχρι του 30% του νόμιμου συντελεστή δόμησης.

Κατά την υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Β. Παπανδρέου, η ρύθμιση αυτή είναι αναγκαία, γιατί σε διαφορετική περίπτωση δεν μπορεί να προχωρήσει το Κτηματολόγιο, αφού θα σταλούν στα δικαστήρια το 95% του ελληνικού λαού. Είπε ότι δασικές εκτάσεις θεωρούνται σήμερα και ολόκληρες περιοχές της Αττικής, όπως το Γαλάτσι, η Νίκαια, το Κερατσίνι κ.ά. και εάν δε ρυθμιστεί το θέμα όλοι αυτοί οι κάτοικοι που απέκτησαν νόμιμα τα οικόπεδά τους θα βρεθούν στον αέρα. Η υπουργός επανέφερε και χθες τη σκέψη της για επέκταση της ρύθμισης και για τις εκτός σχεδίου περιοχές, λέγοντας ότι πρέπει να υπάρξει διακομματική συνεννόηση, που θα δει όλες τις πλευρές του θέματος και θα λύσει υπαρκτά προβλήματα.

Με την κυβερνητική ρύθμιση ενισχύονται όσοι έκαναν λοβιτούρες και κατέχουν μεγάλες εκτάσεις, είπε στην τοποθέτησή του ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής, ο οποίος πρώτος είχε αποκαλύψει στην επιτροπή ότι η ρύθμιση δεν αφορά μόνον τα δύο στρέμματα, αλλά και πάνω από αυτά. Εμείς, τόνισε, δε συμφωνούμε ούτε με τα δύο και προτείνουμε να οριοθετηθούν οι περιοχές με ακρίβεια και κατά Δήμο, να δούμε συνοικίες που χτίστηκαν, αλλά όχι να νομιμοποιήσουμε όσους καταπάτησαν μεγάλες εκτάσεις σε «καλές περιοχές» ή να πούμε σε κάποιον που έχτισε σε 10 στρέμματα, σου χαρίζουμε την έκταση. Την καταψηφίζουμε την τροπολογία, είπε, και κατήγγειλε ότι ήδη έχουν γίνει αγοραπωλησίες μεγάλων εκτάσεων εκτός σχεδίου και οι αετονύχηδες περιμένουν ήδη και τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.