ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΟΧΗΜΑΤΩΝ - ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ - ΟΡΥΚΤΕΛΑΙΩΝ
Πάλι τη νύφη θα πληρώσουν οι καταναλωτές
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003

Eurokinissi

Με τρία σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων, που έχει καταρτίσει το ΥΠΕΧΩΔΕ και βρίσκονται για συνυπογραφή στους συναρμόδιους υπουργούς, προβλέπονται οι όροι και τα μέτρα εναλλακτικής διαχείρισης: α) Των οχημάτων που βρίσκονται στο τέλος της ζωής τους, των χρησιμοποιημένων ανταλλακτικών τους και των απενεργοποιημένων καταλυτών, β) των χρησιμοποιημένων ηλεκτρικών στηλών και μπαταριών και γ) των αποβλήτων ορυκτελαίων.

Και για τις τρεις αυτές περιπτώσεις βασική παράμετρος είναι ότι, με πρόσχημα το απόφθεγμα «ο ρυπαίνων πληρώνει», επιχειρείται μία επέμβαση στον τομέα της ανακύκλωσης και πάλι με μετατόπιση του οικονομικού βάρους στον καταναλωτή, ο οποίος θα κληθεί να πληρώσει τη διαχείριση και των αποβλήτων αυτών. Κι αυτό καθώς δε διασφαλίζεται ότι τα χρήματα που θα πληρώνουν οι επιχειρήσεις που παράγουν ή εισάγουν τα προϊόντα για τη διαχείριση των αποβλήτων αυτών - που σε πολλές περιπτώσεις θα είναι οι ίδιες και διαχειριστές των αποβλήτων - δε θα μετακυλίσουν τα ποσά αυτά στους καταναλωτές.

Κατά τ' άλλα, τα τρία Προεδρικά Διατάγματα αποτελούν τεχνοκρατικά κείμενα που βασίζονται στα ανάλογα κείμενα άλλων ευρωπαϊκών χωρών οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία στο θέμα της ανακύκλωσης των υλικών.