Αγγελιοφόροι του αντιπολεμικού κινήματος
Παρασκευή 21 Φλεβάρη 2003

Ο δημοσιογράφος του «Ρ», Κυριάκος Ζηλάκος, ενώ επιδίδει στο διοικητή της Νότιας Πτέρυγας του ΝΑΤΟ την αντιπολεμική διακήρυξη
Στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου του Αμερικανού ναύαρχου Gregory G. Johnson, διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων της Νοτίου Ευρώπης, που δόθηκε επί της ναυαρχίδας της ΝΑΤΟικής δύναμης, η οποία βρίσκεται στον Φαληρικό όρμο, επιδόθηκε η διακήρυξη κατά του πολέμου που υπογράφουν 14 διαπιστευμένοι δημοσιογράφοι στο ελληνικό υπουργείο Αμυνας. Επίσης δόθηκε στο διοικητή των Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης Ιταλό ναύαρχο Ferdinando Sanfelice Di Monteforte, όπως και στο διοικητή της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που ήταν παρόντες στην ίδια συνέντευξη.

Τη διακήρυξή τους οι Ελληνες δημοσιογράφοι την κοινοποιούν στον ΓΓ του ΝΑΤΟ λόρδο Τζ. Ρόμπερτσον, τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Γ. Παπαντωνίου, στο Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, στο υπουργείο Τύπου και ΜΜΕ και την Ενωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών. Ο ΝΑΤΟικός διοικητής, παραλαμβάνοντας το κείμενο, ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας και σε ένα ρεσιτάλ γκαιμπελισμού δε δίστασε να ισχυριστεί ότι και αυτός είναι υπέρ της... ειρήνης, ενώ είπε ότι οι χώρες που έχουν εμπιστευτεί το ΝΑΤΟ ζητάνε ειρήνη και σταθερότητα. Για να προσθέσει ότι το ΝΑΤΟ δεν είναι μηχανισμός πολέμου, αλλά... ειρήνης.

Το πλήρες κείμενο της διακήρυξης των δημοσιογράφων έχει ως εξής:

«Εμείς οι δημοσιογράφοι που είμαστε διαπιστευμένοι στο ελληνικό υπουργείο Εθνικής Αμυνας, οι οποίοι υπογράφουμε το κείμενο αυτό, επιθυμούμε να επισημάνουμε τα ακόλουθα:

Με την πρωτοβουλία μας αυτή θέλουμε να μεταφέρουμε στο Διοικητή των Συμμαχικών Δυνάμεων Νοτίου Ευρώπης, συνολικά στην ηγεσία του NATO και στα επιτελεία του το μήνυμα των εκατομμυρίων πολιτών όλου του κόσμου, που τις μέρες αυτές διαδήλωσαν στις πρωτεύουσες των χωρών της Ευρώπης, της Αμερικής και σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Το μήνυμα των Ελλήνων πολιτών που διαδήλωσαν και συνεχίζουν να διαδηλώνουν και τώρα ενάντια στον επικείμενο πόλεμο κατά του Ιράκ. Ολων εκείνων που ζητάνε να σταματήσουν τώρα οι πολεμικές προετοιμασίες και η εμπλοκή του NATO σ' ένα νέο πόλεμο είτε αυτός γίνει με την έγκριση του ΟΗΕ είτε όχι.

Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς όλης της Γης και ζητάμε από εκείνους που προετοιμάζουν έναν ακόμα όλεθρο για την ανθρωπότητα να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη, να λάβουν σοβαρά υπόψη τη βούληση και την αποφασιστικότητα του λαϊκού παράγοντα να σταθεί αντιμέτωπος σε αυτά τα σχέδια.

Θέλουμε να επισημάνουμε ότι ο ρόλος του NATO και των χωρών που το απαρτίζουν, ως "παγκόσμιος χωροφύλακας" που χρησιμοποιεί τη δύναμη και τη διπλωματία των όπλων για να επιβάλει και να κατοχυρώσει τα στρατηγικά και οικονομικά συμφέροντα ορισμένων δυνάμεων, καταδικάζοντας ολόκληρους λαούς να ζήσουν στον όλεθρο του πολέμου και της καταστροφής, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις θεμελιώδεις αξίες του ανθρώπινου πολιτισμού, τις καταστατικές αρχές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με την ίδια την αποστολή του NATO, όπως αυτή περιγράφεται στα επίσημα κείμενα που διέπουν τη λειτουργία του.

Από τη φύση του επαγγέλματός μας αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες του ελληνικού λαού, αλλά τους προβληματισμούς των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για την πορεία που έχουν πάρει τα πράγματα.

Αναμφίβολα, έχετε ήδη πολύ καλά πληροφορηθεί πως η παρουσία των πλοίων της Μόνιμης Ναυτικής Δύναμης Μεσογείου (STANAFORMED) του NATO στον Πειραιά θεωρείται "ανεπιθύμητη" από τις αρχές της πόλης (Νομάρχης, Δήμαρχοι, Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια), καθώς και από συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων. Οι άνθρωποι αυτοί εκτιμούν ότι η παρουσία των πλοίων σχετίζεται με αυτό που υφίστανται σήμερα τα παιδιά του Ιράκ, εξαιτίας του συνεχόμενου εμπάργκο, στο οποίο συμμετέχουν έμμεσα ή άμεσα δυνάμεις του NATO, είτε αυτές βρίσκονται στη Μεσόγειο είτε στην Αραβική Θάλασσα. Επίσης, συνδέουν την παρουσία αυτή, εκ των πραγμάτων, με την προετοιμασία του επικείμενου πολέμου στο Ιράκ.

Ζητάμε να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι παραπάνω επισημάνσεις ως μια φωνή ανάμεσα στα εκατομμύρια αυτών που διαδηλώνουν κατά του πολέμου. Τέλος επισημαίνουμε ότι η πρωτοβουλία μας αυτή δεν αναιρεί καθόλου το γεγονός ότι είμαστε και παραμένουμε επαγγελματίες δημοσιογράφοι».

Το παραπάνω κείμενο προσυπέγραψαν οι εξής: Πρόδρομος Παπαηλιόπουλος «MEGA», Νίκος Χασαπόπουλος «Το Βήμα», Γιώργος Τσακίρης «Ελευθεροτυπία», Ορέστης Παντελόγλου «902», Πασχάλης Κορωναίος «Ελευθεροτυπία», Πέτρος Παπαβασιλείου «Εθνος της Κυριακής», Ντίνα Βαγενά «Ελευθεροτυπία», Αλκης Μαλλίδης ΝΕΤ, Κυριάκος Ζηλάκος «Ριζοσπάστης», Δήμος Βερύκιος «Εθνος» και «ALPHA», Γιάννα Ηλιάδη «Εθνος», Γιώργος Κυρίτσης «ΑΥΓΗ», Ηλίας Καπετανάκης ραδιόφωνο «ΕΡΤ», Πάρις Καρβουνόπουλος «ΑΝΤΕΝΝΑ».