«Επεσαν πάνω» στα επικουρικά

Ευθυγράμμιση των λεγόμενων κοινωνικών εταίρων σε ημερίδα με θέμα τα επόμενα βήματα της διαβόητης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης

Σάββατο 22 Φλεβάρη 2003

ΔΕΛΦΟΙ (του απεσταλμένου μας ΓΙΑΝΝΗ ΖΑΧΑΡΟΠΟΥΛΟΥ).--

Τη μετατροπή των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά και τη διαχείριση των πόρων τους σύμφωνα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα απαιτεί ο ΣΕΒ, ενώ η κυβέρνηση επιταχύνει τις διαδικασίες ένταξης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των Ταμείων κύριας ασφάλισης των ΔΕΚΟ και των τραπεζών, αλλά και των επικουρικών τους. Τα παραπάνω έγιναν καθαρά στις εργασίες του διημέρου «Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση - Τα επόμενα βήματα», που άρχισε χτες και συνεχίζεται σήμερα στους Δελφούς.

Και αν ο ιστορικός αυτός τόπος είναι γνωστός για το διφορούμενο χαρακτήρα των χρησμών του μαντείου του, καμία αμφιβολία δεν πρέπει να υπάρχει ότι «τα επόμενα βήματα», που κάνουν κυβέρνηση-ΣΕΒ-κυβερνητικός συνδικαλισμός, βάζουν στο στόχαστρο την επικουρική ασφάλιση.

Το διήμερο ήταν μια ευκαιρία και για τους τρεις να συντονίσουν τα βήματά τους, να προωθήσουν πιο αποτελεσματικά την εφαρμογή του αντιασφαλιστικού νόμου 2039.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ, Ν. Αναλυτής, δε μάσησε τα λόγια του και υπογράμμισε ότι η «μετεξέλιξη των επικουρικών ταμείων σε επαγγελματικά πρέπει να ενθαρρύνεται περισσότερο, ώστε να κινηθεί ταχύτερα η διαδικασία αυτή», αλλά και «η εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος».

Ο υπουργός Εργασίας, Δ. Ρέππας, ανακοίνωσε ότι η ασφαλιστική μεταρρύθμιση «παίρνει σάρκα και οστά» και στα πλαίσια αυτά «προωθούνται άμεσα συγχωνεύσεις επικουρικών ταμείων, κυρίως μη βιώσιμων, στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ».

Ως εκ τούτου υπονομεύεται εξαρχής η βιωσιμότητα του επικουρικού ταμείου του ΙΚΑ, αμφισβητείται ευθέως το δικαίωμα στην επικουρική σύνταξη, πολύ περισσότερο που ήδη τα αποθεματικά του Ταμείου έχουν παρακρατηθεί από τον Οργανισμό για άλλες ανάγκες και μέχρι τώρα δεν έχουν καλυφθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Το δεύτερο χτύπημα στο νέο ΙΚΑ γίνεται με την ένταξη σε αυτό και άλλων ελλειμματικών Ταμείων κύριας ασφάλισης. Ο Δ. Ρέππας έκανε γνωστό ότι ο «διάλογος» που γίνεται καταλήγει «στην κατά προτεραιότητα ένταξη στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ του ΤΑΠ-ΙΛΤ και του ΤΑΠ-ΟΤΕ», που ως γνωστόν είναι δυο Ταμεία με ελλείμματα ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δραχμών. Ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες μέρες συγκροτείται η Επιτροπή για την επανεξέταση των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

Ολα τα παραπάνω επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις του ταξικού κινήματος αλλά και τις ανησυχίες ευρύτερων στρωμάτων εργαζομένων, ότι πέρα από την ήδη μείωση των συντάξεων και την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέσα από τις συγχωνεύσεις και ενοποιήσεις αυτό που επιτυγχάνεται είναι το «χώνεμα» των χαμηλών συντάξεων και των ήδη χαμηλών παροχών.

Ταυτόχρονα, δημιουργείται εκείνη η «αντικειμενική πραγματικότητα» για νέα αντιασφαλιστικά μέτρα, όπως απαιτούν η ΕΕ και το ΔΝΤ.

Πλήρως ευθυγραμμισμένος με τους εκπροσώπους της κυβέρνησης και του ΣΕΒ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλος. Σε τόνους απροκάλυπτης κινδυνολογίας σε βάρος όλων αυτών που αντιστέκονται σε ενοποιήσεις χωρίς πρόσθετους πόρους και σε περικοπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων, είπε ότι το σύνολο των μισθωτών πρέπει να είναι σε ένα ενιαίο Ταμείο και πως «όποιοι δεν μπούνε αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Δεν υπάρχει μέλλον σε αυτούς που θα μείνουν απ' έξω».

Ασκώντας ανοιχτό εκβιασμό σε όσους αντιστέκονται σε ενοποιήσεις που δε διασφαλίζουν τα κεκτημένα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ ζήτησε να στηριχτεί το έργο του Μ. Νεκτάριου, διοικητή του ΙΚΑ, ενώ δεν έκανε ούτε αναφορά στο αίτημα των εργαζομένων για προσλήψεις, αλλά μίλησε για καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπάρχει.