Ο «Μικρός Ηρως» του καιρού μας
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003

Το εξώφυλλο του πρώτου τεύχους
Οι μουσειακές προθήκες και οι ηλεκτρονικές αναπαραγωγές θα αποτελούν πλέον το «σπίτι» του Γιώργου Θαλάσση, της Κατερίνας και του Σπίθα, των φανταστικών πρωταγωνιστών του θρυλικού περιοδικού «Μικρός Ηρως», που εξέδιδε ο «σκαπανέας» των μεταπολεμικών λαϊκών αναγνωσμάτων και εκλιπών πια συγγραφέας, δημοσιογράφος και εκδότης, Στέλιος Ανεμοδουράς.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την έκδοση του πρώτου τεύχους του «Μικρού Ηρωα» (24/2/1953 με τίτλο ιστορίας «Ελεύθερος Σκλάβος») παρουσιάστηκαν χτες σε συνέντευξη Τύπου, οι σκοποί του νεοσύστατου Συλλόγου Φίλων του «Μικρού Ηρωα», καθώς και το πρόγραμμα των επετειακών εκδηλώσεων. Το σωματείο συστάθηκε με πρωτοβουλία του γιου του εκδότη, Γιώργου Ανεμοδουρά και συμμετέχουν άνθρωποι με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες και διαφόρων επαγγελμάτων, τους οποίους όμως ενώνει η αγάπη για το περιοδικό, του οποίου ήταν αναγνώστες. Οπως είπε άλλωστε και ο Γ. Ανεμοδουράς, αν και πέρασε μισός αιώνας από την πρώτη έκδοση, «είναι πάντα στις καρδιές μας».

Για το περιοδικό - το οποίο κυκλοφορεί πλέον μόνο σε επανεκδόσεις με αξιοσημείωτο ωστόσο τιράζ - έχουν γίνει πλήθος αφιερώματα στα ΜΜΕ. Η έκδοσή του διακόπηκε βίαια το 1967 από τη χούντα, η οποία έβλεπε στον «Μικρό Ηρωα» την έκφραση του λανθάνοντος ανυπότακτου στοιχείου που χαρακτηρίζει το λαό μας, κάτι που βεβαίως δε χρειαζόταν η δικτατορία. Ομως, όπως σημείωσε ο ποιητής, Ηλίας Λάγιος, στη συνέντευξη, ουσιαστικά το περιοδικό είχε κλείσει τον κύκλο του, αφού η «επέλαση» των κόμικς και της τηλεόρασης, σε συνδυασμό με την αλλαγή των κοινωνικών και πολιτικών συνθηκών της μεταπολίτευσης δεν ευνοούσαν πλέον τη συνέχιση της έκδοσής του. Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο ηθοποιός, Δημήτρης Πιατάς, που «ενσάρκωσε» τον Σπίθα στο σανίδι του θεάτρου και ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι ο «Μικρός Ηρως» πλέον «νομιμοποιείται» μέσω της «περίεργης» επικαιρότητάς του, εννοώντας τον πόλεμο.

Στους στόχους του συλλόγου περιλαμβάνεται η δημιουργία αρχείου, μουσείου, ιστοσελίδας και παραγωγή οπτικοακουστικού υλικού. Οι επετειακές εκδηλώσεις προγραμματίζονται για τον ερχόμενο Απρίλη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων και θα περιλαμβάνουν ομιλίες, εκθέσεις κ.ά.