Αρχίζει ο «τελικός γύρος» στο Συμβούλιο Ασφαλείας
Τρίτη 25 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Από την άφιξη των Βρετανών στο Κουβέιτ
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΠΕΚΙΝΟ - ΜΟΣΧΑ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Το ψήφισμα που απεργάστηκαν από κοινού αναμενόταν να καταθέσουν, αργά χθες βράδυ, στην, κεκλεισμένων των θυρών, συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ΗΠΑ και Βρετανία, που θα προσπαθήσουν να πετύχουν την υιοθέτησή του, για να ανοίξει ο δρόμος σε μια στρατιωτική επέμβαση. Λίγες μόλις ώρες πριν την ανακοίνωση του αμερικανο-βρετανικού ψηφίσματος, Γαλλία - Γερμανία επέμεναν στη θέση τους ενάντια σε μια νέα απόφαση, ενώ η Μόσχα διατεινόταν ότι θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διπλωματικά μέσα για την πολιτική επίλυση της κρίσης».

Δε θα εμπεριέχει κάποιο συγκεκριμένο χρονικό τελεσίγραφο η αμερικανο-βρετανική πρόταση ψηφίσματος, κατέστησαν σαφές διπλωμάτες των δύο χωρών. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, θα τονίζει σαφώς ότι το Ιράκ «δε συμμορφώνεται» και «έχασε την ευκαιρία της απόφασης 1441», άρα, κατά συνέπεια, βρίσκεται «σε ρήξη με τις αποφάσεις του ΟΗΕ». Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν, επίσης, ότι στο κείμενο δε θα γίνεται λόγος «για χρήση όλων των δυνατών μέσων, προκειμένου να συμμορφωθεί το Ιράκ», κάτι το οποίο θεωρούν ότι καλύπτεται από την ορολογία της «ρήξης».

Το νέο ψήφισμα θα περιέχει, πιθανότατα, 12 παραγράφους. Οπως χαρακτηριστικά δήλωνε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Τζακ Στρο, οι χώρες που υποβάλλουν το κείμενο ψηφίσματος (ΗΠΑ - Βρετανία - Ισπανία) επιθυμούν να ακολουθήσει συζήτηση, που μπορεί να διαρκέσει «και λίγο περισσότερο από δύο εβδομάδες». Στόχος, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι να «εξασφαλιστεί διεθνής συναίνεση». Με τη χρονική αυτή εκτίμηση «συμφωνούσαν» και τα δημοσιεύματα των αμερικανικών εφημερίδων, που υποστήριζαν ότι «ΗΠΑ - Βρετανία θα δώσουν ένα τελευταίο περιθώριο χρόνου στον ΟΗΕ, πριν πάρουν στα χέρια τους τις εξελίξεις». Το νέο ψήφισμα αναμενόταν να παρουσιάσει, λίγο μετά τις 10.30 ώρα Ελλάδας, που επρόκειτο να αρχίσει η κλειστή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Βρετανός πρέσβης στον ΟΗΕ, Τζέρεμι Γκρίνστοουκ.

Πιέζουν οι ΗΠΑ

Associated Press

ΝΑΤΟικό ΑΒΑΚΣ απογειώνεται πάνω από τη βάση στη Γερμανία
Η νέα απόφαση σχετικά με το Ιράκ στοχεύει στο να καταστήσει «σαφές αυτό που παρακολουθεί ολόκληρος ο κόσμος καιρό τώρα, δηλαδή ότι το ιρακινό καθεστώς δεν αφοπλίζεται». Αυτό δήλωσε, μιλώντας στους κυβερνήτες των αμερικανικών πολιτειών, ο Αμερικανός Πρόεδρος, συμπληρώνοντας ότι «οι ΗΠΑ θα συνεργαστούν με το Συμβούλιο Ασφαλείας για να ειπωθεί ξεκάθαρα στον Σαντάμ Χουσεΐν ότι τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας θα υλοποιηθούν». Ο Τζορτζ Μπους προειδοποίησε ότι το νέο αυτό ψήφισμα «δίνει την ευκαιρία στον ΟΗΕ να δείξει τη σπουδαιότητά του σήμερα και στο μέλλον, και ότι πιστεύει αυτά που λέει. Να αποδείξει ότι δε θα είναι εκτός των μελλοντικών εξελίξεων».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλάισερ, απαντώντας σε όσους αντιδρούν στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, τόνισε ότι «η νέα πρόταση δε φιλοδοξεί να αντικαταστήσει την απόφαση 1441, αλλά να εξασφαλίσει την εφαρμογή της». Ο Φλάισερ, εκφράζοντας την άποψη της αμερικανικής ηγεσίας, εκτίμησε ότι «δεν υπάρχουν πολλές ελπίδες να πετύχει αποτελέσματα η διπλωματία» και υποστήριξε ότι η διαδικασία «θα πρέπει να κλείσει σύντομα».

«Τα στοιχεία είναι σαφή. Ο Σαντάμ είναι ένοχος, και θα πρέπει πλέον να αντιμετωπίσει τις σοβαρές συνέπειες των πράξεών του», δήλωνε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Κόλιν Πάουελ, από το Τόκιο. Ο Πάουελ επανέλαβε, επίσης, ότι «ο ΟΗΕ οφείλει να δείξει τη σημαντικότητά του».

Διπλωματικός μαραθώνιος εκατέρωθεν

Την υποστήριξη της ιαπωνικής κυβέρνησης στις αμερικανικές θέσεις φαίνεται ότι διασφάλισε, με την επίσκεψή του στο Τόκιο, ο Κόλιν Πάουελ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, στη συνέχεια, μετέβη στην Κίνα. Αν και δεν έγιναν επίσημες δηλώσεις, Κινέζοι διπλωμάτες υποστήριζαν ότι το Πεκίνο επανέλαβε την πεποίθησή του περί ειρηνικής λύσης της κρίσης, ενώ Αμερικανοί συνάδελφοί τους διέρρεαν ότι στόχος του Πάουελ ήταν να διασφαλίσει, τουλάχιστον, ότι η Κίνα δε θα ασκήσει βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κάτι που, όπως έλεγαν, το πέτυχε.

Την ίδια στιγμή, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Χιλιανό ομόλογό του, καθώς η Χιλή είναι, σήμερα, μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Παράλληλα, το συριακό ΥΠΕΞ ανακοίνωνε ότι η Δαμασκός απέρριψε αίτημα για παροχή υποστήριξης στο αμερικανο-βρετανικό ψήφισμα, που είχε υποβάλει ο Κόλιν Πάουελ, τονίζοντας ότι «δε δικαιολογεί τίποτε σήμερα μια νέα απόφαση» και επαναλαμβάνοντας την ανάγκη «ειρηνικής επίλυσης του θέματος».

Διπλωματικός πυρετός, όμως, επικρατεί και στο «στρατόπεδο των διαφωνούντων». Ο Γάλλος Πρόεδρος συναντιόταν, αργά χθες το βράδυ, με τον Γερμανό Καγκελάριο, στο Βερολίνο, παρουσία των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να καταλήξουν στην κοινή θέση που θα υποστηρίξουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Τόσο ο Σιράκ, όσο και ο ΥΠΕΞ, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, κατέστησαν σαφές ότι η Γαλλία «δε θεωρεί απαραίτητο ένα νέο ψήφισμα», ενώ άλλοι Γάλλοι αξιωματούχοι επανέφεραν στο προσκήνιο το ενδεχόμενο άσκησης βέτο. Σύμφωνα με δηλώσεις του ντε Βιλπέν, η Γαλλία θα κατέθετε στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ταυτόχρονα με την αμερικανο-βρετανική πρόταση, 2 μνημόνια που θα εισηγούνται «εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων, ενίσχυση των εναέριων ελέγχων και με τα γαλλικά "Μιράζ" που έφθασαν, ήδη, στον Κόλπο, σφράγισμα των τοποθεσιών που έχουν επιθεωρηθεί και οριοθέτηση σαφούς χρονοδιαγράμματος προς το Ιράκ προκειμένου να συμμορφωθεί».

«Μη αναγκαία» χαρακτήρισε την υιοθέτηση νέας απόφασης και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, ο οποίος σήμερα θα μεταβεί στο Λονδίνο για επαφές με τον Βρετανό ομόλογό του και τον Τόνι Μπλερ. «Η Μόσχα θα εξαντλήσει τα διπλωματικά μέσα επίλυσης της κρίσης», προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, εκτιμώντας ότι «το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει επιτύχει μεγάλη πρόοδο στην αλλαγή της ιρακινής στάσης». Ο Ιβανόφ συνομίλησε με τους ομολόγους του από ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία, Βρετανία και Ισπανία, στους οποίους παρουσίασε τη ρωσική άποψη, ενώ ο Πρόεδρος Πούτιν συνομίλησε με τον Ιταλό πρωθυπουργό.