ΜΙΝΙΟΝ
Τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Οι εργαζόμενοι στο πολυκατάστημα απαιτούν την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους

Τετάρτη 8 Μάρτη 2000

Από τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου
Τις αποζημιώσεις και τα δεδουλευμένα που τους οφείλουν, απαιτούν οι εργαζόμενοι του ΜΙΝΙΟΝ, οι οποίοι χαρακτήρισαν «μεγάλο οικονομικοπολιτικό σκάνδαλο» την κατάληξη του πολυκαταστήματος και κατήγγειλαν την κυβέρνηση, την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και τους εργοδότες για τις τεράστιες ευθύνες τους.

Το σωματείο των εργαζομένων έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου, στο «φόντο» της τελευταίας συνάντησής του με τον υπουργό Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, ο οποίος όταν του ζήτησαν να παρέμβει για τα δικαιώματά τους απάντησε: «Δε θέλουμε να ικανοποιήσουμε κανένα αίτημα...».

Οι 250 άνεργοι - πλέον - του ΜΙΝΙΟΝ, από τους οποίους οι 60 είναι μεγάλοι σε ηλικία για να ξαναβρούν δουλιά, δήλωσαν ότι επιμένουν στα αιτήματά τους για: Εξασφάλιση δουλιάς, ένταξη των 60 συναδέλφων τους σε ειδικό πρόγραμμα συνταξιοδότησης, καταβολή των δεδουλευμένων μέσα από τον ΟΑΕΔ, τιμωρία των ιδιοκτητών της επιχείρησης, Λ. Ησαϊάδη προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου, Γ. Ησαϊάδη, αντιπροέδρου, Ν. Ησαϊάδη, μέλους του ΔΣ.

Οπως κατήγγειλαν ο πρόεδρος του σωματείου Γιώργος Πέρρος και η γραμματέας Κάτια Νικολάου, ο Λύσανδρος Ησαϊάδης, ιδιοκτήτης του ΜΙΝΙΟΝ, οφείλει πάνω από τέσσερα δισ. δρχ. στην Εφορία, πάνω από ένα δισ. δρχ στα ασφαλιστικά ταμεία και 1,5 δισ. δρχ. στους εργαζόμενους από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις και όμως μένει ασύλληπτος! Τη στιγμή που οι άνεργοι ζουν με 82.000 δρχ. που είναι το επίδομα ανεργίας και του οποίου η χορήγηση σταματάει τον Οκτώβριο του 2000 για τους περισσότερους εργαζόμενους.

«Κάναμε προσπάθεια για έκδοση ενταλμάτων σύλληψης του ιδιοκτήτη και αυτόφωρη διαδικασία για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, αλλά οι εισαγγελείς με μεγάλη δυσκολία εφάρμοσαν το νόμο. Οι αστυνομικές αρχές δεν έκαναν τίποτα για την αυτόφωρη σύλληψη των υπευθύνων. Ενώ ο υπουργός Εργασίας και ο υφυπουργός, παρά το ότι είναι γνώστες του θέματος, καλύπτουν τον εργοδότη και παραπέμπουν τους εργαζόμενους στα ...αρμόδια όργανα», τόνισε η Κ. Νικολάου.

Καταλήγοντας, επισήμανε ότι οι άνεργοι αναρωτιούνται: «Γιατί κανείς δεν κινείται στην κατεύθυνση της τιμωρίας των ενόχων; Αντίθετα, με ΜΑΤ και με επικεφαλής το 4ο Αστυνομικό Τμήμα, τον προστατεύουν για να πάρει την "περιουσία" του; Η πεποίθησή μας είναι ότι υπάρχει πολιτική κάλυψη των εργοδοτών από την κυβέρνηση». Επίσης, το σωματείο κάλεσε τους άνεργους να χρησιμοποιήσουν το «όπλο» της ψήφου για να τιμωρήσουν την κυβέρνηση και όλους όσοι υποστηρίζουν την πολιτική της.