ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Σαν «προαγωγός» συμπεριφέρεται η κυβέρνηση

Το χαράτσι που επιβάλλεται για τη συμπλήρωση των αιτήσεων κατήγγειλε με Επίκαιρη Ερώτηση ο Σπ. Στριφτάρης

Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003

Η κυβέρνηση, κάνοντας το μαύρο - άσπρο, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα χαράτσια που επιβάλλει η ΠΑΣΕΓΕΣ στους δικαιούχους αγρότες κοινοτικών επιδοτήσεων, παρά τα όσα ισχυρίζεται ο αρμόδιος υφυπουργός ότι αυτά δεν είναι υποχρεωτικά.

Το θέμα έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Σπ. Στριφτάρης, ζητώντας να καταβάλλει το ίδιο το κράτος τα έξοδα διαχείρισης των επιδοτήσεων, ενώ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι ενεργεί σαν «προαγωγός».

Ο Ε. Αργύρης ισχυρίστηκε πως το σχετικό μνημόνιο προβλέπει ότι η ΠΑΣΕΓΕΣ και ο Οργανισμός Πληρωμών συνδράμουν τους αγρότες μόνο εάν αυτοί το ζητήσουν από τις οργανώσεις τους και δε μεσολαβεί το τιμολόγιο, ενώ δεν είναι υποχρεωμένοι στους συνεταιρισμούς για πληρωμές.

Η όλη ενέργεια ωμά θυμίζει μαφιόζικες μεθόδους τόνισε στην τοποθέτησή του ο Σπ. Στριφτάρης, υπογραμμίζοντας ότι, με την όλη διαδικασία, ένας αγρότης που έχει 20 κατσίκες και θελήσει να κάνει αίτηση για επιδότηση θα επιβαρυνθεί με 20 ευρώ ενώ για 50 θα πληρώνει 65 ευρώ. Είπε ότι μόνο προαγωγοί αναθέτουν μια δουλιά και στη συνέχεια δεν πληρώνουν, επιβαρύνοντας τους παραγωγούς και έκανε λόγο για συμπαιγνία, προκειμένου κάποιοι να «οικονομήσουν» 20 δισ. δρχ. το χρόνο. Κατήγγειλε δε ότι φτάσαμε στο σημείο να υποβάλλονται μηνύσεις σε συνεταιρισμούς που δεν παίρνουν αιτήσεις από τους ίδιους τους παραγωγούς.