Φυλάκιση χωρίς αναστολή σε απεξαρτημένο!

Την ανάκληση της απόφασης ζητά η θεραπευτική κοινότητα «18 Ανω»

Τετάρτη 26 Φλεβάρη 2003

Ο σταυρός του μαρτυρίου ακολουθεί τους πρώην χρήστες και μετά την «κάθαρσή» τους, καθώς η κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει για τη νομοθετική ρύθμιση του θέματος
Για άλλη μια φορά η απόφαση της Δικαιοσύνης σφράγισε με τη σκληρότητα και την αναλγησία της όχι μόνο τη μοίρα ενός απεξαρτημένου πια ανθρώπου, αλλά τα όνειρα και τις προσδοκίες χιλιάδων άλλων που δίνουν τη μάχη της κοινωνικής τους επανένταξης και βλέπουν να έρχεται και η δική τους σειρά.

Συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει το «18 ΑΝΩ» με ανακοίνωσή του, ο Στυλιανός Στεφάνου, 53 χρόνων, ο οποίος είχε ήδη ολοκληρώσει το Δεκέμβρη του 2002 με επιτυχία το πρόγραμμα απεξάρτησης του «18 ΑΝΩ», καταδικάστηκε στις 19/2/2003 από το πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων σε 6 χρόνια φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Η μονάδα Κοινωνικής Επανένταξης του «18 ΑΝΩ» ζητά την ανάκληση αυτής της απαράδεκτης απόφασης και την άμεση αποφυλάκιση του Στυλιανού Στεφάνου και παράλληλα καλεί την πολιτική ηγεσία των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης να σταθούν δίπλα της και να υποστηρίξουν με κάθε τρόπο το δίκαιο αίτημά της.

Μ' αυτόν τον τρόπο, υπογραμμίζει το «18 ΑΝΩ», οδηγήθηκε στη φυλακή ένας οικογενειάρχης, αποδεδειγμένα «καθαρός» απ' όλες τις ουσίες, που είχε ήδη από τον Ιούνη του 2002 λάβει την πρώτη δόση της επιχορήγησης του ΟΑΕΔ για να δημιουργήσει τη δική του επιχείρηση γενικού εμπορίου και άρχιζε να αντιμετωπίζει υπεύθυνα και με αισιοδοξία τη ζωή του. Η σύζυγος του Στ. Στεφάνου, τα δύο παιδιά και ο αδερφός του αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας - αυτό αποδεικνύεται από τα σχετικά ιατρικά πιστοποιητικά - ενώ ο ίδιος πάσχει από σοβαρή καρδιολογική πάθηση (στεφανιαία νόσο και έμφραγμα του μυοκαρδίου) και έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση (του έγιναν 4 μπάι-πας).

«Η άδικη φυλάκισή του αυτή τη στιγμή, πέραν των άλλων θα επιβαρύνει σοβαρά την ήδη κλονισμένη υγεία του και θα στερήσει από τα άρρωστα μέλη της οικογένειάς του, το μόνο στήριγμα που τους έχει απομείνει.

Το δικαστήριο δε φαίνεται να έλαβε υπόψη όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά ούτε και το πιστοποιητικό της επιτυχούς ολοκλήρωσης του προγράμματος απεξάρτησης του "18 ΑΝΩ", μιας επίσημα αναγνωρισμένης και έγκυρης Μονάδας του ΕΣΥ. Δε φαίνεται επίσης να έλαβε υπόψη τον αγώνα ζωής που έδωσε και δίνει αυτός ο άνθρωπος και μαζί του χιλιάδες άλλοι που προσπαθούν και ελπίζουν να ξαναχτίσουν "καθαροί" πια την καινούρια ζωή τους πάνω στα ερείπια του παρελθόντος της εξάρτησης», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Και καταλήγει: «Το συγκεκριμένο δικαστήριο ήρθε με απόφασή του να σβήσει αυτή την ελπίδα και μαζί της όλα τα όνειρα για μια καλύτερη ζωή. Ηρθε να περάσει το μήνυμα ότι η θέση του εξαρτημένου είναι πάντα στη φυλακή, ακόμα και αφού καταφέρει να απεξαρτηθεί.

Η πρόκληση σε ολόκληρη την κοινωνία, στην Πολιτεία, στην κυβέρνηση είναι ανοιχτή. Θα δεχτούν αυτό το αντιεπιστημονικό και απάνθρωπο μήνυμα; 'Η θα σταθούν δίπλα στις Μονάδες απεξάρτησης που παλεύουν να κερδίσουν τη μάχη της ισότιμης Κοινωνικής Επανένταξης των απεξαρτημένων;».