Κόντρα στη νέα (α)ταξία
Ο στρατηγός της αντίστασης και της ειρήνης
Πέμπτη 27 Φλεβάρη 2003

Δεκατέσσερις μέρες πριν τη δολοφονία του, είχε φωνάξει με όλες τις δυνάμεις του, ότι η εγκατάσταση των ξένων βάσεων στη χώρα μας και η υποταγή στα ξένα συμφέροντα οδηγού σε συρρίκνωση της εθνικής ανεξαρτησίας.

Και αυτό το διακήρυξε ένας αγωνιστής στρατηγός, ο Στέφανος Σαράφης, αρχηγός του Γενικού Στρατηγείου του ΕΛΑΣ, ανυποχώρητος, πολέμιος της υποτέλειας και θερμός υπερασπιστής της ειρήνης.

Σ' ένα από τα πολλά άρθρα του (16 Ιουνίου του 1952) - υπογράμμιζε ότι ένας πόλεμος είναι πάντοτε ολέθριος, αλλά με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα μαζικής καταστροφής προκαλεί φρίκη και τρόμο.

Η πρόσδεση της χώρας μας σε ξένα οικονομικά και πολιτικοστρατιωτικά κέντρα μόνο φοβερούς κινδύνους της επιφυλάσσει.

Αντίθετα, προς τη στάση αυτή της υποτέλειας, χρειάζεται η ενίσχυση της πολιτικής ίσης φιλίας και συνεργασίας σε όλους τους τομείς και προς όλες τις χώρες και ιδιαίτερα προς τις γειτονικές. Ο Στέφανος Σαράφης επαναλάμβανε την ιστορική φράση του Κολοκοτρώνη: «Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους».

Αυτά έλεγε ο στρατηγός των λαϊκών αγώνων και γι' αυτό του τσάκισαν τη ζωή σ' εκείνο το επιδρομικό χτύπημα του αμερικανικού τζιπ.

Μνήμη τιμής μένουν οι παραινέσεις του για την ανάγκη ενίσχυσης της λαϊκής αγωνιστικής ενότητας, «γιατί αυτός ο λαός που τόσα υπέφερε - και σε πείσμα των υποταγμένων - πρέπει να υπερασπιστεί τα δικαιώματα στη ζωή, τη δημιουργία και την ειρήνη».

Οι στρατηγοί και οι άλλοι αξιωματικοί των λαϊκών αγώνων σαν τον Σαράφη, που τίμησαν την ΕΑΜική Αντίσταση, έδωσαν το παράδειγμα τιμής που είναι τόσο χρήσιμο και στους σημερινούς καιρούς, όπου κάποιοι άλλοι στρατηγοί (των 7 αστέρων) από τα πολλά της «αστερόεσσας» - κλιμακώνουν την τηλε-εξόντωση των λαών.


Του
Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ