ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Εβαψαν «μαύρη» την εργοδοτική ασυδοσία

Δυναμική κινητοποίηση Ελλήνων και αλλοδαπών εργατών

Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003

...και το μαύρισμα των γραφείων του εργολάβου που δηλώνει πως οι αλλοδαποί δεν έχουν δικαιώματα!
«Ολοι μαζί, Ελληνες και ξένοι είμαστε ενωμένοι». Μ' αυτό το σύνθημα να ακούγεται συνεχώς οι εργαζόμενοι στη β΄ εργολαβία στο Ολυμπιακό Χωριό έδωσαν χτες μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στην εργοδοτική αυθαιρεσία που επικρατεί, με την καθολική τους συμμετοχή στη δίωρη στάση εργασίας, 7.30 π.μ.-9.30 π.μ., που είχε κηρύξει το εκεί παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας. Από το πρωί κανένας εργαζόμενος δεν έπιασε δουλιά και παρά τη λάσπη και την παγωνιά έκαναν μια μαζική συγκέντρωση και πορεία μέσα στο χώρο του εργοταξίου.

Απαίτησαν να πληρωθούν οι εννιά εργαζόμενοι από τον υπεργολάβο Μπουρογιάννη, που τους απέλυσε χωρίς να τους πληρώσει δύο μηνιάτικα. Να μπει φραγμός στην καταπάτηση του 7ωρου και της συλλογικής σύμβασης, στα κλεμμένα ένσημα και στις απλήρωτες υπερωρίες και αργίες. Στις απολύσεις χωρίς αποζημίωση των αλλοδαπών οικοδόμων με τη δικαιολογία ότι αυτοί δε δικαιούνται τίποτα.

Αυτή είναι άλλωστε η άλλη εικόνα του πολυδιαφημισμένου από την κυβέρνηση Ολυμπιακού Χωριού, που κατασκευάζεται με την καταπάτηση κάθε έννοιας εργασιακού δικαιώματος, με απλήρωτους εργάτες, τραμπουκισμούς και ρατσισμό.

Οι εργαζόμενοι έδωσαν υπόσχεση για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων όχι μόνο για να λυθούν τα παραπάνω προβλήματα αλλά και για να διεκδικήσουν καλύτερα μεροκάματα και διεύρυνση των δικαιωμάτων τους, με βάση το υπόμνημα με τα αιτήματα που έχει δώσει το Συνδικάτο σε όλους τους εργοδότες.

Από τη χτεσινή συγκέντρωση στη β΄ εργολαβία...
Οπως τόνισε και ο πρόεδρος του παραρτήματος, Γ. Φιλιούσης, στη συγκέντρωση, η αυθαιρεσία των εργολάβων και των εταιριών υπάρχει γιατί τους ενθαρρύνει η κυβέρνηση με την αντεργατική της πολιτική. Γι' αυτό πρέπει να κλιμακώσουμε τον αγώνα και έξω από το εργοτάξιο μαζί με όλη την εργατική τάξη.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Β. Βακάλης, επισήμανε ότι τα ξεχωριστά προβλήματα που αντιμετωπίζουν μαζί με τα γενικότερα της εργατικής τάξης, μόνο με ενιαία πάλη μέσα από τα συνδικάτα μπορούν να επιλυθούν. Ταυτόχρονα, τους κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 21 του Μάρτη ενάντια στις πολιτικές που τους θέλουν ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη.

Με μια δυναμική πορεία στη συνέχεια μέσα στο χώρο του εργοταξίου και με σύνθημα «Μ' αγώνες κατακτάμε τα δικαιώματά μας» έφτασαν έξω από τα γραφεία του υπεργολάβου Μπουρογιάννη, που, εκτός των άλλων, αρνείται να αποζημιώνει αλλοδαπούς όταν τους απολύει. Η πρόταση να βαφτούν «μαύρα» τα γραφεία του, εγκρίθηκε επιτόπου «διά βοής» από όλους τους εργαζόμενους και έτσι ακριβώς έγινε κάτω από ζητωκραυγές. Λίγο πιο κάτω στο κτίριο της εταιρίας «Ολυμπιακή Τεχνική», που είναι πρώτη σε κέρδη αφού κλέβει και τα περισσότερα από τους εργάτες, άφησαν τα μηνύματά τους με κόκκινη μπογιά: «Εξω οι κλέφτες», «Δώστε τώρα τα κλεμμένα», «Κάτω οι ρατσιστές».