Η Κοκκινιά παλεύει και θα νικήσει!

Τα πρώτα αποτελέσματα έφερε η χτεσινή κινητοποίηση της Δημοτικής Αρχής, Κοκκινιωτών και εργαζομένων στο Δήμο. Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να συζητήσει για τα τεράστια χρέη και να δεσμευτεί για έκτακτη επιχορήγηση 600 εκατ. δραχμές

Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003

Η αγωνιστική κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και του λαού της Νίκαιας έφερε χτες ένα, μικρό μεν, αλλά ουσιαστικό και ελπιδοφόρο αποτέλεσμα για την πόλη. Τηρώντας την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όλες οι υπηρεσίες και τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου παρέμειναν κλειστά και οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι, με επικεφαλής τον δήμαρχο Στέλιο Μπενετάτο, συγκεντρώθηκαν στις 11 π.μ. έξω από το υπουργείο Εσωτερικών. Αιτία της κινητοποίησης είναι τα δραματικά χρέη ύψους 12,5 δισ. δραχμών, που άφησε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ απελθών δήμαρχος Β. Τράπαλης. Το χειρότερο όμως είναι ότι μπροστά στις προεκλογικές ανάγκες, και με τη συνευθύνη της κυβέρνησης, ο Δήμος προεισέπραξε σχεδόν το 70% της τακτικής κρατικής επιχορήγησης του 2003 (1,63 δισ. δραχμές). Τα τεράστια χρέη έχουν ουσιαστικά υποθηκεύσει το Δήμο, ο οποίος δεν μπορεί να καταβάλει τους μισθούς των εργαζομένων, να αντιμετωπίσει τα χρέη, αλλά ούτε να εξασφαλίσει ακόμα και τα καύσιμα ή τα απαραίτητα αναλώσιμα για την καθημερινή λειτουργία.

Αφού οι μέχρι σήμερα συζητήσεις με κυβερνητικούς εκπροσώπους δεν έφεραν αποτέλεσμα, ο λαός της Νίκαιας προχώρησε στη χτεσινή κινητοποίηση, αποφασισμένος να μη φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών, αν δεν πάρει λύσεις. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο γεν. γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Β. Βαλασόπουλος αναγκάστηκε να δεσμευτεί στον δήμαρχο Νίκαιας πως θα δώσει την ερχόμενη βδομάδα έκτακτη επιχορήγηση 600 εκατ. δραχμές για τις τρέχουσες ανάγκες. Απέφυγε όμως να απαντήσει τι θα γίνει με το συνολικό χρέος του Δήμου. Επικαλέστηκε, μάλιστα, τα συνολικά χρέη όλων των άλλων Δήμων για τα οποία, όπως δήλωσε, θα δώσει απάντηση μετά τις 15 του Μάρτη.

«Θα μας βρίσκουν παντού μπροστά τους»!

Αμέσως μετά τη συνάντηση, ο δήμαρχος της Νίκαιας Στέλιος Μπενετάτος, αφού χαρακτήρισε ως μια μικρή νίκη του λαού το αποτέλεσμα της χτεσινής κινητοποίησης, τόνισε ότι «αν δεν ικανοποιηθούν όλα μας τα αιτήματα και δεν τακτοποιηθεί η οικονομική κατάσταση του Δήμου, θα μας βρίσκουν μπροστά τους παντού. Ενώ μας λένε ότι κατανοούν το πρόβλημα, δε λένε ανοιχτά ότι το δημιούργησε η προηγούμενη δημοτική αρχή. Τους είπαμε ότι η ιδιαιτερότητα της Νίκαιας ξεπερνάει τα πάντα, τους ζητήσαμε να μας πουν αν υπάρχει άλλος Δήμος με προκαταβολές και τέτοια ελλείμματα και ο Γεν. Γραμματέας μάς είπε να κάνουμε Ερώτηση στη Βουλή ή στο υπουργείο Εσωτερικών για να ενημερωθούμε! Είμαστε αποφασισμένοι, να συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να μας δώσουν τα λεφτά. Η Κοκκινιά, παλεύει και θα νικήσει».

Η πρώην δήμαρχος Νίκαιας Βέρα Νικολαΐδου κάλεσε τον Β. Τράπαλη «να σταματήσει να κάνει τον γυρολόγο και να μας ενημερώσει για την κακοδιαχείριση. Η κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει να τον καλύπτει και να μας πει πώς πήρε το 1,63 δισ. δραχμές».

Παρόντες στην κινητοποίηση ήταν, ο Γ. Πρωτόπαπας, επικεφαλής της παράταξης «Νίκαια - Πρωτοπορία», ο Μιχ. Καστρινάκης επικεφαλής της παράταξης «Κοκκινιά με λογισμό και όνειρο» και αντιπροσωπεία του «Αριστερού σχήματος». Απουσίαζαν, βέβαια, οι εκπρόσωποι της παράταξης του Β. Τράπαλη...

Αγωνιούν οι εργαζόμενοι

Χαρακτηριστική, όμως, ήταν και η αγωνία των εργαζομένων στο Δήμο της Νίκαιας που μετείχαν στην κινητοποίηση. Είναι αυτοί που υφίστανται πρώτοι τις συνέπειες της πολιτικής του Β. Τράπαλη. Οι συμβασιούχοι παραμένουν για μήνες απλήρωτοι, ενώ ακόμα θυμούνται τους τραμπουκισμούς της προηγούμενης διοίκησης. «Ο πρώην δήμαρχος, τόνιζαν χτες το πρωί, μας είχε ορκιστεί στο λόγο της τιμής του πως δε θα άφηνε κανέναν απλήρωτο. Δεν κράτησε όμως το λόγο του».

Αυτή τη στιγμή οι εργαζόμενοι που προσφέρουμε υπηρεσίες στα άτομα με ειδικές ανάγκες του Δήμου είμαστε έξι μήνες απλήρωτοι, είπε στο «Ρ» η Λίτσα Μικέλλη. Ανάλογη είναι και η κατάσταση στον Αθλητικό Οργανισμό, όπου οι εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι τέσσερις μήνες.

Τη συμπαράστασή του εξέφρασε, επίσης, ο Αν. Νεράτζης, βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει για τη σωστή λειτουργία του Δήμου και να πάρουν οι εργαζόμενοι τα χρήματα που τους οφείλονται.

Παρών στην κινητοποίηση ήταν και ο Παν. Λαφαζάνης βουλευτής του ΣΥΝ, ο οποίος τόνισε ότι «η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της, γιατί με ευθύνη δική της και της προηγούμενης δημοτικής αρχής η Νίκαια έφτασε στη σημερινή κατάσταση».