ΔΙΚΗ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ»
Η κυβέρνηση επιμένει στους περιορισμούς της δημοσιότητας
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003

Eurokinissi

Παρά τις έντονες αντιδράσεις, η κυβέρνηση επιμένει σε όλους εκείνους τους περιορισμούς που οδηγούν στον ουσιαστικό περιορισμό της δημοσιότητας της δίκης για τη «17 Νοέμβρη». Χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε ότι το άρθρο 8 του νόμου 3090/02 που απαγορεύει την τηλεοπτική και ραδιοφωνική κάλυψης της δικής «έχει ψηφιστεί από την πλειοψηφία των πολίτικων δυνάμεων», ενώ η ΕΣΗΕΑ συγκαλεί σήμερα σύσκεψη των συντακτών που έχουν διαπιστευτεί για να καλύψουν τη δίκη. Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας μετρίασε χτες τις αντιδράσεις του, ενώ ερωτηματικά προκαλεί η συμφωνία κυβέρνησης και Ενωσης Ιδιοκτητών Εφημερίδων Αθήνας (ΕΙΗΕΑ) για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνεται η απομαγνητοφώνηση των πρακτικών και η διανομή τους στις εφημερίδες μέσω του υπό κυβερνητικό έλεγχο Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Οπως έγινε γνωστό, σε σύσκεψη που έγινε στις 24 Φλεβάρη, με τη συμμετοχή του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ Χρ. Πρωτόπαππα, της ΓΓ του ίδιου υπουργείου Δ. Σπηλιοπούλου, του ΓΓ του υπουργείου Δικαιοσύνης Σ. Χονδρονάσιου και εκπροσώπων της Ενωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων, αποφασίστηκε ιδιωτική εταιρία να αναλάβει την απομαγνητοφώνηση των πρακτικών της δίκης, τα οποία θα διανέμονται στις εφημερίδες. Για να γίνει αυτό, η κυβέρνηση δεσμεύτηκε ότι θα επιτευχθεί η διοχέτευση ηχητικού σήματος από την αίθουσα του δικαστηρίου μονό για χρήση της εταιρίας «Κ. Παπαθανασίου ΑΕ» που θα αναλάβει την απομαγνητοφώνηση. Τα υλικά της απομαγνητοφώνησης θα διανέμονται μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων.

Η ΕΣΗΕΑ καλεί σήμερα σε σύσκεψη τους συντάκτες του δικαστικού ρεπορτάζ και όσους έχουν διαπιστευτεί στη δίκη. Οπως αναφέρει σε χτεσινή ανακοίνωσή της, στη συνάντηση αυτή «θα συζητηθούν οι επισημάνσεις των συναδέλφων αναφορικά με το μείζον θέμα, που προκαλείται αφού με τους ισχύοντες όρους δημοσιογραφικής κάλυψης της δικής, που ανακοινώθηκαν δεν εξασφαλίζεται η ουσιαστική αρμοδιότητα ενός τόσο σημαντικού γεγονοτος».

Εξάλλου με χτεσινές του δηλώσεις ο πρόεδρος του ΔΣΑ, Δ. Παξινός αναδιπλώθηκε, αφού προχτές υποστήριζε πως «η δυνατότητα επικοινωνίας των συνηγόρων υπεράσπισης με τους εντολείς τους κατά τη διάρκεια της δίκης είναι ανέφικτη λόγω του είδους της υαλόφρακτης κατασκευής». Μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στη δικαστική αίθουσα στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού, με τον γγ του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ι. Γαβρίλη, δήλωσε ότι «υπάρχουν ελλείψεις που με καλή θέληση θα διορθωθούν». Συμφωνήθηκε ν' αδειάσουν από τους αστυνομικούς ορισμένες θέσεις κοντά στους κατηγορούμενους, για να διευκολυνθούν οι συνήγοροι υπεράσπισης και να αυξηθεί ο αριθμός των καρτοτηλεφωνων. Επίσης δε θα προστεθούν οθόνες προκειμένου να αποφευχθούν διαρροές και οι δικηγόροι θα μπορούν να μεταφέρονται στην αίθουσα Τύπου, προκειμένου να παρακολουθήσουν τη δική, μέσω εσωτερικού δικτύου.

Με χτεσινές του δηλώσεις ο καθηγητής Γ. Α. Μαγκάκης ανέφερε ότι «η πραγμάτωση της αρχής της δημοσιότητας της δίκης, λόγω της δικαιοκρατικής της σημασίας, δεν μπορεί να είναι απλώς συμβολική ή έστω σχετική. Δεν εξασφαλίζεται, δηλαδή, μόνον με την παρουσία ακροατηρίου στην αίθουσα του δικαστηρίου, αλλά και με την όσο το δυνατόν ευρύτερη δημοσιοποίησή της στο βαθμό που το επιτρέπουν, όχι μονό ο γραπτός Τύπος, αλλά και τα σύγχρονα ραδιοτηλεοπτικά μέσα».