Λήγει, μάλλον, το «σίριαλ» των πυραύλων

Θετικά, πλην όχι αποφασιστικά, βήματα προόδου αναμένεται να αναφέρει ο Χανς Μπλιξ προετοιμάζοντας το έδαφος για νέες επιθεωρήσεις

Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003

Associated Press

Επιθεωρητές του ΟΗΕ στη Βαγδάτη
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Εντός των δύο προσεχών ημερών θα δώσει την οριστική της απάντηση για το μέλλον των πυραύλων «αλ Σαμούντ», η ιρακινή ηγεσία αποστέλλοντας επίσημη επιστολή προς τον ΟΗΕ, υποστήριζε, χτες, ανώτερος Ιρακινός αξιωματούχος που διατήρησε την ανωνυμία του.

Ενώ αξιωματούχοι του ΟΗΕ έκρουαν «τον κώδωνα» προς τη Βαγδάτη υπενθυμίζοντας ότι η προθεσμία για την αποδοχή της καταστροφής των πυραύλων λήγει το Σάββατο, ο επικεφαλής των επιθεωρητών Χανς Μπλιξ φέρεται να έστειλε, εσπευσμένα, στο Ιράκ το δεξί του χέρι, τον Ελληνα επιθεωρητή, Δημήτρη Περρίκο, προκειμένου να διαπραγματευτεί με την ιρακινή ηγεσία «τα βήματα που θα ακολουθηθούν για την καταστροφή των αλ Σαμούντ». Μάλιστα, αργά χτες, το Αιγυπτιακό Ειδησεογραφικό Πρακτορείο μετέδιδε, επικαλούμενο ασφαλείς πηγές της ιρακινής ηγεσίας, ότι η Βαγδάτη, «εντός ωρών», θα αποδεχτεί επισήμως να καταστρέψει τους συγκεκριμένους πυραύλους «καθώς είναι αποφασισμένη να μην δώσει κανένα πρόσχημα για επίθεση στις ΗΠΑ».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «η ιρακινή στάση εντάσσεται στη γενικότερη εκστρατεία εξαπάτησης και υποκρισίας» της ιρακινής ηγεσίας. Αναφερόμενος στη συνέντευξη που έδωσε ο Σαντάμ Χουσεΐν στον Νταν Ράδερ του αμερικανικού δικτύου CBS, όπου φέρεται να δηλώνει ότι δε θα καταστρέψει τους πυραύλους «αλ Σαμούντ», ο Μπους εκτίμησε ότι «σήμερα λέει ότι θα τους διατηρήσει αλλά αύριο μπορεί να τους καταστρέψει και να υποστηρίξει ότι αφοπλίστηκε. Ομως οι πύραυλοι είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου» κατέληξε. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, που εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το Ιράκ θα καταστρέψει τελικά τους πυραύλους.

Την ίδια στιγμή, ο Χανς Μπλιξ ετοιμάζει τη νέα αναφορά του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, όπου, σύμφωνα με τις υπάρχουσες διαρροές, θα μιλά για «θετικά βήματα συνεργασίας εκ μέρους του Ιράκ», που όμως «δε δείχνουν μια αποφασιστική αλλαγή στάσης». Επίσης, αναμένεται να αναφέρει ότι «αν αυτά τα βήματα είχαν γίνει έγκαιρα η όλη διαδικασία θα είχε κυλήσει διαφορετικά». Παρ' όλα αυτά, ο Μπλιξ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει μια τέτοια επιχειρηματολογία που θα δικαιολογεί παράταση του χρόνου των ελέγχων, καθώς όπως δήλωνε και στη γερμανική εφημερίδα «Ντι Τζάιτ», «σε μια χώρα που επί 8 χρόνια γίνονταν επιθεωρήσεις, 4 χρόνια διεκόπησαν, και τώρα επαναλαμβάνονται για 12 βδομάδες, δε νομίζω ότι είναι σωστό να κλείσει απότομα η πόρτα των ελέγχων».

Από τη Βαγδάτη, ο εκπρόσωπος των επιθεωρητών, Χίρο Ουέκι, ανακοίνωνε ότι άρχισαν εναέριες επιθεωρήσεις και τα γαλλικά Μιράζ, ενώ επιβεβαίωνε ότι, υπό την επίβλεψη των επιθεωρητών, καταστράφηκε ποσότητα οβίδων με αέριο μουστάρδας, το οποίο είχε εξουδετερωθεί, ενώ βρέθηκαν ευρήματα κατεστραμμένων βομβών τύπου R 400 σε σημείο που υπέδειξαν οι ιρακινές αρχές. Επίσης από τη Βαγδάτη, ο Νοτιοαφρικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Αζίζ Παχάντ, που ηγείται της επιτροπής ειδικών σε θέματα αφοπλισμού που έχει αποστείλει η Ν. Αφρική μετά τις επανειλημμένες μνημονεύσεις των επιθεωρητών στο «νοτιοαφρικανικό μοντέλο αφοπλισμού», εκτιμούσε ότι «τα βήματα του ιρακινού αφοπλισμού είναι σαφή, ξεκάθαρα και γρήγορα» και δήλωνε ότι είναι «ακατανόητη η διεθνής απαισιοδοξία».