ΕΥΒΟΙΑ
Μέτρα για την αποκατάσταση των καταστροφών ζητά το ΚΚΕ
Παρασκευή 28 Φλεβάρη 2003

ICON

Ουσιαστικά μέτρα για την αποκατάσταση ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τις πρόσφατες καταστροφές στην Εύβοια ζητούν με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Ορέστης Κολοζώφ προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Οικονομίας και Οικονομικών και Μεταφορών.

Με ιδιαίτερη σφοδρότητα - αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ -πλήγηκε από την κακοκαιρία ο νομός Εύβοιας στις 20-23/2/2003, ιδιαίτερα στο κεντρικό οδικό δίκτυο. Σημειώθηκαν κατολισθήσεις(Ηλία - Λ. Αιδηψού, Ροβιές κ.ά.), καθιζήσεις εδαφών (Αγία Αννα, Δήμου Νηλέα, Στόμιο - Πλάτανα, Δήμου Κύμης), καταστροφές κατοικιών και περιουσιών. Ο νομάρχης υποχρεώθηκε να κηρύξει σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εννέα δήμους της νοτιοκεντρικής, βορειοκεντρικής και βόρειας Εύβοιας καθώς και στην Κοινότητα Καφηρέως και της νότιας Εύβοιας. Εξαιτίας των ζημιών στο κεντρικό οδικό δίκτυο αυτών των περιοχών η συγκοινωνία γίνεται από παρακαμπτήριους και μόνο για μικρά αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ - τονίζουν οι βουλευτές του ΚΚΕ - λόγω διάβρωσης του εδάφους σε χωριά του νομού που είχαν πρόβλημα κατολίσθησης χρειάζεται άμεσα η λήψη μέτρων προστασίας της ζωής και των περιουσιών των κατοίκων. Παράλληλα και σε άλλους δήμους (που δεν έχουν κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης), όπως ο Δήμος Ληλαντίων, έχει δημιουργηθεί πρόβλημα επανειλημμένα με την υπερχείλιση του Λήλα ποταμού που διέρχεται δίπλα από χωριά. Το ίδιο συμβαίνει και με χείμαρρο σε πυκνοκατοικημένη περιοχή του Δήμου Ερέτριας.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ, τέλος, ρωτούν τους συναρμόδιους υπουργούς, ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε: