ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
Σήμερα η ημερίδα «Τηλεόραση και Γυναίκα»

Στις 5.30 μ.μ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου «Τιτάνια». Με την εκδήλωση αυτή, που εντάσσεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής καμπάνιας «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα», η Ομοσπονδία γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τετάρτη 5 Μάρτη 2003

Οι τηλεοπτικές χωματερές αυξάνονται. Ο πολιτισμός καταρρακώνεται. Η γλώσσα κακοποιείται βάναυσα. Τα ατομικά δικαιώματα καταπατώνται. Τα ριζοσπαστικά κοινωνικά κινήματα φιμώνονται. Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνθλίβεται.

Αυτά είναι μερικά απ' τα θέματα που θα απασχολήσουν σήμερα (στο ξενοδοχείο «Τιτάνια», στις 5.30 το απόγευμα) την ημερίδα της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) με θέμα «Τηλεόραση και Γυναίκα», που γίνεται στο πλαίσιο της πανελλαδικής της καμπάνιας «Αντίσταση στην τηλεβαρβαρότητα». Παράλληλα με αυτή την ημερίδα, η ΟΓΕ τιμά την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, που γιορτάζεται στις 8 Μάρτη. Οι γυναίκες της ΟΓΕ βάζουν στο στόχαστρο το «ηλεκτρονικό ναρκωτικό» και τολμούν να μιλήσουν για τις συνέπειές του. Πώς δηλαδή η τηλεόραση διαστρεβλώνει την πραγματικότητα, αποσιωπά τους κοινωνικούς αγώνες, προσβάλλει και επιβάλλει την ατομική λύση, διατηρεί τις προκαταλήψεις, κατασκευάζει ψεύτικα πρότυπα, οδηγεί στην κοινωνική αγκύλωση.

Σε τέσσερις επιμέρους ενότητες θα «τεμαχιστεί» η σημερινή ημερίδα: Γυναίκα και δελτία ειδήσεων, γυναίκα και διαφήμιση, γυναίκα και ψυχαγωγία, γυναίκα και πολιτισμός - γλώσσα - αισθητική. Για όλα αυτά έχουν κληθεί να τοποθετηθούν και να προτείνουν τρόπους δράσης και αντίστασης άνθρωποι απ' το χώρο των Γραμμάτων και των Τεχνών και δημοσιογράφοι. Η ΟΓΕ θα απαιτήσει ολόπλευρη πληροφόρηση και αντικειμενική ενημέρωση χωρίς αποκλεισμούς, σεβασμό στην προσωπικότητα της γυναίκας, προβολή και προώθηση της ισότιμης θέσης της στην κοινωνία, καθώς και ανάδειξη των αξιών της ειρήνης, της δημοκρατίας και του πολιτισμού. «Απαιτούμε απ' την κυβέρνηση τη δημιουργία και εφαρμογή ασφαλιστικών δικλείδων μέσα από θεσμούς, νόμους και όργανα - όπως ξέρει καλά να πράττει για άλλα θέματα - που να βάλουν τροχοπέδη στην ιδιωτική τηλεοπτική ασυδοσία, στις ροζ τηλε-αγγελίες, στις αστρολογικές και μέντιουμ τηλε-υπηρεσίες, στη βία και τον τζόγο», αναφέρει η ΟΓΕ σε σχετικό φυλλάδιό της.

Το πρόγραμμα

Η ημερίδα θα αρχίσει στις 5.30 μ.μ. με ομιλία της προέδρου της ΟΓΕ Κ. Μπουντούρογλου.

Αμέσως μετά θα γίνει συζήτηση με θέμα «Γυναίκα και δελτία ειδήσεων», με τη συμμετοχή των δημοσιογράφων Λ. Κομίνη, Γ. Δελαστίκ, Ν. Μπογιόπουλου, Κ. Καπόπουλου, και της γ.γ. της ΟΓΕ Ντ. Τσακίρογλου.

Θα ακολουθήσει η ενότητα «Γυναίκα, γλώσσα και πολιτισμός» με ομιλητές την Μ. Πρίφτη, αντιπρόεδρο της ΟΓΕ, και Λ. Κανέλλη βουλευτή - δημοσιογράφο. Στις 8 μ.μ. θα γίνει ολιγόλεπτο διάλειμμα.

Στο β΄ μέρος θα μιλήσουν για τη «Γυναίκα και ψυχαγωγία» οι: Δώρα Μόσχου, ιστορικός και μέλος του ΔΣ της ΟΓΕ, ο επίκουρος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Χ. Αντωνόπουλος και ο Β. Φίλιας, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο Πάντειο.

Τέλος για το θέμα «Γυναίκα και διαφήμιση» θα τοποθετηθούν οι Ε. Γιανακαρώνη, μέλος ΔΣ της ΟΓΕ, Ε. Μελά, μέλος ΔΣ Εικαστικών Ελλάδας και ο δημοσιογράφος Κ. Τσαπόγας. Η ημερίδα θα κλείσει με παρεμβάσεις φορέων.